“Mijn ouders overleden voor hun pensioen, ik stop op mijn 50e met werken”

Ruud (33) belegt en investeert om (ruim) voor zijn 50ste te kunnen stoppen met werken. Die wens ontstond toen hij zijn ouders hun pensioen niet zag halen. Hij vertelt hoe hij zijn doel hoopt te bereiken.

“Mijn ouders hadden een aantal bakkerijen. Ze werkten hard en veel. Vrije tijd was er nauwelijks. Tijd om écht te genieten zou er pas zijn als ze met pensioen gingen. Maar helaas is het zover niet gekomen. Mijn moeder overleed in 2011 op 53-jarige leeftijd, mijn vader 4 jaar later. Hij was 62. Daar stond ik dan: 27 jaar, afgestudeerd bedrijfseconoom met een eigen winkel. Ik vond het ondernemen leuk hoor, maar zag mezelf niet tot mijn pensioenleeftijd in de bakkerij werken. Ik wilde meer vrije tijd en de mogelijkheid hebben om op mijn 50e te kunnen stoppen met werken en financieel onafhankelijk te zijn. In 2018 sloot ik de winkel. Ik ging een jaar in loondienst bij een andere bakker in het dorp en had opeens veel vrije tijd. Tijd die ik gebruikte om na te denken over wat ik wilde.”

Wat wilde je dan?
“Ik wil financieel onafhankelijk worden. Ik wil de vrijheid hebben om minder te werken of zelfs eerder te kunnen stoppen. Door het faillissement was er geen erfenis en het lukte me niet de bakkerij te verkopen. Ik ging op zoek naar manieren om passief inkomen te generen. Beleggen vond ik altijd al interessant. Op mijn 18e belegde ik mijn eerste geld. Een klein beetje maar, gewoon om het te proberen. Veel kennis had ik nog niet.

Ik ging op YouTube op zoek naar goede informatie, maar de video’s die ik vond, kwamen bijna allemaal uit Amerika. En daar is de wet- en regelgeving anders dan hier. Er waren wel websites waar ik kennis vandaan haalde, maar ik gaf de voorkeur aan video’s. Vervolgens ben ik in 2018 een eigen YouTube-kanaal gestart. Voor jonge mensen die net als ik financieel onafhankelijk willen worden. Dat is echt voor iedereen haalbaar, als je maar jong genoeg begint. Ook lanceerde ik mijn website Eenpassiefinkomen.nl. Op beide kanalen deel ik mijn kennis en ervaring om passief inkomen te generen. Door advertenties en affiliatie marketing verdien ik er geld mee.”

En? Verdien je inmiddels een lekkere boterham met je site en YouTube-kanaal?
“In 2019 verdiende ik € 60.000 bruto. Daarna ging de lijn omhoog. Super natuurlijk! Ik verdien niet alleen geld met mijn bedrijf, hoor. Ik werk ook nog 38 uur per week als product informatiebeheerder bij een webshop. Ik heb dus twee banen. En ik beleg.”

Oké, je wilt minder werken, maar nu heb je twee banen. Is dat wel de bedoeling?
“Ik werk nu 60 tot 70 uur per week en hou inderdaad weinig vrije tijd over. Dat wil ik in de toekomst veranderen. Ik wil mijn bedrijf eerst verder uitbouwen. Ik wil meer content en video’s maken en misschien wel online trainingen gaan verkopen. Dat kost tijd, maar verdient zich later terug. En ik heb een huis gekocht met mijn vriendin. De hypotheek moet natuurlijk ook betaald worden. Straks ga ik goed kijken hoe ik mijn tijd beter kan indelen.”

pensioen

Leuk een nieuw huis. Hoeveel eigen geld heb je daarin gestopt?
Het appartement waar ik woonde verkocht ik met een overwaarde van een ton. Dat geld stopte ik in ons nieuwe huis. Maar om nu echt te gaan investeren in vastgoed, daar heb ik nog niet in verdiept. De drempel vind ik nu nog wat hoog. Ik moet een groot bedrag investeren, krijg te maken met huurders en allerlei wet- en regelgeving. Maar wie weet in de toekomst. Ik investeer overigens wel via aandelen in vastgoed. Indirect dus, zeg maar.”

Hoeveel geld beleg je maandelijks?
“Ik leg zo’n € 300 à € 400 per maand vast in. Daarnaast leg ik vaak nog extra in. Hoeveel? Dat is afhankelijk van mijn inkomen en kansen die ik zie. Soms wel duizenden euro’s per maand. Maar ik spaar ook, hoor. Zo’n € 100 per maand. Een buffer is toch belangrijk. Als ik onverwacht hoge kosten heb, wil ik niet mijn aandelen moeten verkopen.”

Denk je nooit: als ik maar geen geld verlies?
“Als mijn aandelen minder waard worden, is dat alleen op papier. Het heeft geen definitieve gevolgen, tenzij ik besluit te verkopen. Dankzij die buffer hoef ik dat niet te doen, dus is het niet zo’n probleem. Inmiddels heb ik zo veel kennis dat ik niet in paniek raak van zo’n dip.”

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
“Ik gebruik de 4% regel om te bepalen op welk moment ik financieel vrij ben. Deze regel is onder andere gebaseerd op het principe dat een rendement van 4% op je vermogen haalbaar is. Als je een vermogen hebt waarvan je ieder jaar 4% kan onttrekken om van te leven ben je als het ware financieel vrij. Voor mij ligt dit op een bedrag van € 625.000 beheerd vermogen. Ik heb altijd gedacht dat ik dat rond mijn 50e zou hebben bereikt, maar als mijn bedrijf blijft groeien zoals het afgelopen jaar, dan ga ik dat eerder redden.”

En dan. Wat ga je doen?
“Ik dacht altijd dat ik dan zou stoppen met werken. Tijdens de coronacrisis zat ik tien weken thuis. Dat was minder fijn dan ik dacht. Ik miste de sociale contacten, dus ik denk dat ik wel blijf werken. Maar minder en ik doe dan alleen de dingen die ik leuk vind. Die vrijheid in keuze om te doen wat je wilt. Daar doe ik het voor.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek