Kasboek: ‘Mijn man geeft me elke week geld voor de boodschappen’

Jeanine (32) en haar gezin leven met zijn allen van één inkomen, namelijk die van haar man. Een traditioneel kostwinnersgezin, dus. Ze deelt hun inkomsten en uitgaven in dit kasboekje en vertelt waarom zij zelf niet werkt.

Een traditioneel kostwinnersgezin. Bewust voor gekozen?

‘Gedeeltelijk bewust. Ik vind de kinderopvang in Nederland erg duur en we hebben geen opa’s en oma’s die kunnen oppassen. Mijn ouders wonen in Duitsland en mijn schoonouders willen liever geen vaste oppasdag. En eerlijk gezegd vind ik het ook wel heel fijn om bij de kinderen te zijn nu ze nog zo klein zijn.’

Voel je je wel een beetje gewaardeerd als thuisblijfmama?

‘Ik kom uit Duitsland en daar werkte ik in een kledingzaak. Totdat ik verliefd werd op Dennis. Vijf jaar geleden verhuisde ik naar Nederland en gingen we samenwonen. Sinds die tijd werk ik niet meer. In het begin vond ik dat wel lastig. Ik had geen eigen geld en miste de vrijheid die dat gaf. Een dure tas bijvoorbeeld, die moest ik laten liggen. Maar nu de kinderen er zijn, vind ik dat minder erg. Uiteindelijk zit je geluk daar natuurlijk ook helemaal niet in. Dennis en ik helpen elkaar. Hij verdient het geld en ik zorg voor de kinderen. Door hem voel ik me echt enorm gewaardeerd.’

Is het financieel een beetje aantrekkelijk om een eenverdienersgezin te runnen?

‘Nee, eigenlijk niet. Wij betalen net zoveel belasting als een gezin waar beide ouders werken. In verhouding dus meer. Dat voelt wel eens oneerlijk. En we hebben geen recht op toeslagen. Daar verdient Dennis te veel voor. Het Duitse systeem werkt anders. Daar worden de inkomens bij elkaar opgeteld en vervolgens wordt de belasting bepaald. Ik zeg niet dat we naar dat systeem moeten, maar een tegemoetkoming voor eenverdienersgezinnen zou fijn zijn. Maar of dat ook echt gaat gebeuren? Ik denk het niet. De Nederlandse overheid wil juist stimuleren dat iedereen gaat werken.’

Dan toch maar weer een baan zoeken?

‘Als de kinderen naar school gaan, ga ik dat zeker doen. Ik mis het werk en de sociale contacten die daarbij horen. Ik wil niet meer in een kledingzaak werken, maar wil graag aan de slag in de thuiszorg. Daar heb ik mijn papieren ook voor gehaald in Duitsland. Ik hoop dat ik die over een paar jaar kan omzetten naar Nederlandse papieren.’

De tekst gaat verder onder de video

Wie regelt bij jullie de financiën?

‘Dat doen we samen. Ik ben verantwoordelijk voor het boodschappenbudget en Dennis zorgt weer voor andere zaken, zoals de auto. Als ik boodschappen doe bewaar ik alle bonnen. Dennis zet deze wekelijks in een Excel-lijst en dan kijken we samen wat wel en niet kan. Hij maakt iedere maand geld over naar onze boodschappenrekening. Ik heb een budget van € 100 per week. Via de folders zoek ik naar aanbiedingen, maak een weekplanning én een boodschappenlijst. Dat lijstje behoedt me voor impulsaankopen en zo red ik het met het budget. We doen één keer per week de grote boodschappen en tussendoor hobbel ik met de meiden in de kinderwagen naar de supermarkt.’

Jullie geven best wat geld uit aan eten buiten de deur, maar weinig aan vakantie. Waarom?

‘Uit eten gaan is belangrijk voor ons. Doordeweeks even samen een hapje eten geeft mij energie. Ik voel me soms wat eenzaam. Mijn familie en vriendinnen wonen ver weg. Ik heb wel wat contacten met andere moeders van het consultatiebureau en de peuterspeelzaal, maar we gaan niet bij elkaar op de koffie. Niet dat dat erg is, maar er af en toe lekker uit zonder kinderen is fijn. We geven inderdaad in verhouding weinig geld uit aan vakantie. Dat komt omdat we in de vakantie mijn familie bezoeken. Vorig jaar hebben we wat meer uitgegeven. Toen zijn we naar Thailand geweest. Daar woont mijn oma. Het doel is om haar binnen vijf jaar weer te bezoeken. Daar sparen we voor.’

Hoe zit het met die aandelen?

‘Dennis doet mee met een aandelenprogramma van zijn werk. Hij legt iedere maand een klein bedrag in en inmiddels hebben we een beetje winst gemaakt. We zien het echt als een leuk spel en nemen geen risico’s. Het inlegbedrag kan hij maandelijks verhogen of verlagen en hij is vrij te stoppen wanneer hij wil.’

Waar bezuinig je liever niet op?

‘Dure mascara. Ik heb écht alle merken geprobeerd, maar die dure…tja…die is toch het beste. En ik hou van mooie kleding. Ik kom uit een modebewuste familie. Gelukkig krijg ik van mijn moeder en zus vaak een zak vol met mooie items. Voor hen zijn die afgedankt, voor mij nieuw.’

Stel, je wint een grote som geld. Wat ga je daarmee doen?

‘Ik denk dat ik voor economische zekerheid ga. Ik zet het geld op een spaarrekening voor de kinderen zodat ze straks lekker kunnen studeren. En ik hou een deel voor onszelf zodat we financieel onbezorgd van onze oude dag kunnen genieten. En die ene dure tas. Die koop ik dan toch ook maar, denk ik.’


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop