“Mijn kinderen studeren straks van de kinderbijslag”

Renée belegt voor haar kinderen. Ook de kinderbijslag wordt zo vaak mogelijk ingelegd. Zodat haar kinderen van dat geld hopelijk straks kunnen studeren. Ze legt uit hoe ze dat aanpakt.

Zelf kwam ik er nog goed vanaf met ‘maar’ € 18.000 studieschuld. Ik woonde tijdens mijn studie gedeeltelijk nog thuis, dat scheelde. En ik kreeg vanuit de overheid studiefinanciering en een ov-chipkaart. De prijs van een studie lag toen ook nog wat lager dan nu. Mijn ouders konden, door hun situatie, niet veel financiële hulp bieden. Dat neem ik ze absoluut niet kwalijk. Als ze hadden gekund, hadden ze het gedaan. Juist doordat het niet lukte, was ik extra gemotiveerd om zelf verstandig met mijn geld om te gaan. En mezelf niet op te zadelen met een onnodig hoge studieschuld. Maar ik besloot ook: als ik kinderen krijg, begin ik op tijd met geld apart zetten. Zodat ik zeker weet dat ik ze kan helpen, zo aan het begin van hun volwassen leven.

Elke maand trouw

Nu is die tijd aangebroken. Mijn zoontjes zijn inmiddels 5 en 8 jaar oud en we beleggen al een paar jaar voor ze. Opa spaart ook nog mee, heel lief. Wij kozen voor beleggen omdat we nog veel tijd hebben en geloven dat we op de lange termijn een mooi rendement voor ze kunnen realiseren. Met andere woorden: dat het geld dat we inleggen nog wat zal groeien, voordat ze zich inschrijven op een mbo, hbo of universiteit. Elke maand leggen we trouw € 100 voor ze in. Wetende: dat is eigenlijk niet genoeg.

Extra: kinderbijslag

Daar hebben we een oplossing voor: we proberen de kinderbijslag extra te storten op hun beleggingsrekening. Ik zeg proberen, omdat het niet altijd lukt. Moeten ze allebei nieuwe winterschoenen en een andere winterjas? Tja, dan snoep ik ook wel eens wat van die kinderbijslag af. En ook bij ons is het soms nodig om een financiële tegenvaller met het geld op te vangen. Maar wanneer het een beetje kan – en dat is gelukkig meestal – doen we het. Wanneer de kinderbijslag net binnen is gekomen, maak ik het direct over naar hun beleggingsrekening.

Totaalsom

Wij ontvangen zo’n € 500 per kwartaal. Best een hoop geld. Zeker wanneer je kijkt naar onze standaard maandelijkse inleg van € 100. Wanneer ik de complete kinderbijslag inleg, is dat wel mooi inleg voor 5 maanden. Dat betekent dat wat we totaal inleggen voor de kids, echt flink groeit. Namelijk met zo’n € 2.000 per jaar. Stel dat we die extra inleg 10 jaar kunnen laten staan, tegen gemiddeld 7% rendement per jaar, dan is het na die jaren wel mooi zo’n € 30.000 geworden. Ik zeg: lekker bezig!

Dus: heb je de mogelijkheid om de kinderbijslag in zijn geheel of deels voor je kinderen weg te zetten? Doe het vooral. Het maakt op de lange termijn echt verschil. Het helpt weer een beetje in de wens die veel ouders hebben, om hun kroost schuldenvrij door die eventuele studie heen te helpen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek