Je auto verkopen? Dan wil je natuurlijk de beste deal. In elf stappen leggen we de do’s en dont’s uit van het verkoopproces.
Toegegeven: ik heb mijn auto nog nooit aan een particulier verkocht. Wel aan een dealer. En dan kocht ik er een andere auto voor terug. Inruilen dus. Ik hopte van de ene garage naar de ander, want het verschilde nogal wat ik voor mijn oude auto kreeg. Soms liep het verschil op tot € 1.000.
Auto verkopen? Zo doe je dat slim
Best de moeite waard dus om er even wat tijd in te steken. In dit artikel deel ik stappen die het makkelijker maken je auto voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen.
Zorg dat je auto in orde is.
Je kunt ervoor kiezen om ‘m na te laten kijken door een monteur. Dan heb je straks iets (een rapport) om mee te wapperen.
Onderzoek de markt.
Vergelijk verschillende sites als Autotrack.nl en Marktplaats.nl. Zo kun je zien wat mensen voor dezelfde auto vragen en kun je je prijs bepalen. Check ook Wijkopenautos.nl of Ikwilvanmijnautoaf.nl. Let op: zij bieden meestal een lagere prijs dan jij ervoor kunt krijgen van een particulier.
Bepaal je prijs.
Zet iets hoger in zodat er ruimte is om te zakken. Mensen onderhandelen graag en vinden het prettig als er iets van de prijs af kan. Denk ook na over je minimum prijs.
Zoek alle papieren bij elkaar.
Aankoopbonnen, reparaties, keuringen.
Maak je auto schoon.
Vanbinnen en buiten. Zorg dat-ie straalt als nooit tevoren. Als een mogelijke koper de auto ziet, moet-ie denken: die auto wil ik hebben!
Schrijf je verkooptekst.
Noem alles wat de auto interessant maakt, de pluspunten. Vertel bijvoorbeeld ook dat je alle papieren hebt. Of dat de auto in de garage staat.
Spread the word.
Deel je advertentie op Autotrack, Marktplaats etcetera. Ook je eigen social media kan een goed idee zijn. Je weet nooit waar de koper zich bevindt.
Vraag er iemand bij.
Als je het lastig of spannend vindt zelf de auto te verkopen, vraag er dan iemand bij. Het liefst iemand die verstand heeft van auto’s. En ja, een vlotte babbel is mooi meegenomen. Een oom, vriend, vriendin, vader, you name it.
Blijf sterk tijdens de onderhandeling.
Je weet wat je auto waard is en wat je bodemprijs is.
Seal de deal.
Hoe wil je het bedrag ontvangen? Hou je kop erbij en luister naar je onderbuikgevoel. Overhandig pas de papieren (zie volgende punt) als de koop echt rond is.
Regel de tenaamstelling en vrijwaring en zeg je verzekering op.
Zorg dat alles tot in de puntjes is geregeld. Regel de tenaamstelling. ls de auto verkocht, dan moet de koper de auto op zijn naam overschrijven en jij krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Dit is belangrijk. Heb je dat vrijwaringsbewijs niet, dan blijf jij verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een auto. Dus rijdt de ander ‘m in de prak, dan ben jij de pineut, want: auto staat nog op jouw naam. Lastig? Check Rdw.nl (auto verkopen) voor een stappenplan. Superhandig!
Nog even dit
Laten we vooral uitgaan van het goede van de mens. Feit blijft dat er helaas ook oplichters bestaan. Dat is, vind ik, een groot nadeel van een product online aanbieden. Tenminste, een product waar behoorlijk wat geld mee gemoeid is. Dus: als je ook maar een beetje het gevoel hebt dat iets te mooi is om waar te zijn, dan is het te mooi om waar te zijn. Afkappen die handel. Luister naar je onderbuikgevoel. In negen van de tien gevallen klopt dat.
En keer het nu eens om: als koper wil je een goede koop doen. Laat het weten als er mankementen zijn. Natuurlijk wil jij lekker cashen, maar het is wel de bedoeling een goed werkende auto te verkopen. Anders krijg je misschien te maken met karma, en geloof mij, karma is een bitch.