met Deze strategieën komen je (financiële) goede voornemens echt uit

Daar zit je dan. Vol goede (financiële) voornemens. Want dit jaar ga je ze écht volhouden. Tuurlijk gaat je dat lukken! Saskia helpt je met de beste strategieën.

Meer sparen, schulden afbetalen en minder uitgeven. Dat is de top-3 meest genoemde financiële voornemens van 2022. Die voornemens heb ik zelf ook. Ik ga minder geld uitgeven aan kleding, per maand een vast bedrag sparen en een deel van mijn studieschuld aflossen. Oh, en ik wil ook beginnen met beleggen. Wat is de beste strategie om de voornemens dit jaar wél vol te houden, dat wil ik weten. En jij vast ook!

Goed begin is het halve werk

Stel een haalbaar doel. De lat te hoog leggen werkt alleen maar demotiverend. Dat ga je niet volhouden. Dus neem de tijd om eens na te denken wat voor jou een realistisch voornemen is.

Leg je inkomsten en uitgaven naast elkaar. Daarbij zet je ook je schulden op een rij. Bekijk dan wat voor jou prioriteit heeft én het meest haalbaar is. Bijvoorbeeld eerst je schulden afbetalen. En dan pas nadenken over sparen en/of beleggen. Of juist andersom. Of allebei.

Nu je weet wat je wilt, kun je je goede voornemen meer concreet maken.

Voornemens? Wees heel specifiek

Een goed voornemen is vaak te abstract. Ik ga sparen. Ik ga beleggen. Ik ga mijn schulden afbetalen. Ik ga minder uitgeven. Zo’n algemeen goed voornemen verslonst meestal al na de eerste maand. Juist omdat het te vaag is.

Daarom is het belangrijk om je goede voornemen in stukjes te hakken. Je wilt bijvoorbeeld sparen. Hoeveel wil je sparen? Binnen welke tijd wil je dat bedrag hebben? En wat zet je per maand opzij?

Schrijf het zo op:

  • Ik wil in 2022 €5.000 sparen. Dat is een concreet doel. Je hebt 12 maanden om dat te halen. Dus €5.000 : 12 maanden = €416,67 per maand. Je nieuwe, goede voornemen wordt dus €416,67 per maand op je spaarrekening zetten.
  • Of je wilt eerst je schulden afbetalen. Je hebt bijvoorbeeld een creditcardschuld van €1.000 en een studieschuld van €20.000. Begin altijd met de schuld met de hoogste rente. Daarmee verlaag je je vaste lasten. In dit geval de creditcardschuld.
  • Ik wil in 2022 mijn creditcardschuld van €1.000 afbetalen en €2.000 op mijn studieschuld aflossen. De eerste vier maanden zijn voor je creditcardschuld. Je lost dan €1.000 : 4 maanden = €250 per maand af. Hop, eerste goede voornemen gehaald!
  • Je hebt dan nog acht maanden over voor je aflossing. €2.000 : 8 maanden = €250 per maand. Houd je je aan je plan? Dan heb je in 2022 zowel je creditcardschuld als een stukje studieschuld afbetaald.

Maak een concreet plan voor je voornemens

Je hakt je goede voornemens dus in kleinere haalbare stappen. En bij elk stapje kom je dichterbij je doel. Dat werkt veel motiverender dan maar aanblijven hikken tegen dat ene grote doel. Nu zijn het behapbare brokjes, die je heerlijk kunt afvinken. Met deze kleine stapjes maak je vervolgens een concreet plan. Bijvoorbeeld op een groot vel papier. Of gewoon in je agenda.

Bepaalde acties op vaste data plannen, werkt het beste. Bijvoorbeeld geld overmaken naar je spaarrekening of een afbetaling doen op de eerste van de maand. Zo heb je een ankerpunt en blijf je het niet steeds voor je uitschuiven.

Schrijf het zo op:

Je wilt bijvoorbeeld meer spaargeld. Je hebt berekend dat je elke maand €100 opzij kan zetten. Houd het niet bij die gedachte. Maar schrijf het concreet op. Dus bijvoorbeeld:

Ik maak elke 26e van de maand €100 over naar mijn spaarrekening. Of de dag dat je salaris wordt gestort. Of de 1e van de maand. Whatever works for you.

Door een vaste dag te kiezen, wordt het geld dat je spaart gewoon onderdeel van je vaste lasten. Zo maak je het jezelf makkelijker. Kijken wat er aan het eind van de maand overblijft en dat op je spaarrekening zetten, werkt vaak niet.

Zo haal je je doel wel

De meeste financiële goede voornemens haal je door simpelweg minder uit te geven. En dat geld te gebruiken voor het aflossen van je schulden. Of voor in je spaarpot. Of om te beleggen.

Ook hier geldt, maak een plan. Je kunt wel denken: ‘ik ga minder uitgeven’. Maar in de praktijk val je zonder plan al snel terug in je oude uitgavepatroon. En blijft er van je goede voornemen niet veel meer over.

Wil je je goede voornemen echt halen? Dan mag je best een beetje streng voor jezelf zijn. Zet jezelf op een budget. Kijk goed in welke uitgaven je kunt snijden.

Schrijf het zo op:

Verzamel al je rekeningen van bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden. Zet ze onder elkaar van meest belangrijk naar onnodige uitgaven.

Van onderaf begin je met snijden. Die zijn het minst belangrijk, en daar kun je het snelst op besparen. Bijvoorbeeld je sport abonnement dat je nooit meer gebruikt, kleding en schoenen die je echt niet nodig hebt of een onnodig hoge telefoonrekening.

Vervolgens kijk je of je de belangrijke rekeningen, zoals je hypotheek, verzekeringen, energie en eten, lager kunt maken. Met een lagere rente, andere verzekering of budget voor je boodschappen.

Je weet wat je wilt. Je hebt een stappenplan. En je weet in welke uitgaven je kunt snijden. Ik zou zeggen: go for it! Welke financiële goede voornemens heb jij?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop