Merel (26) kocht een huisje in het bos: “Het levert ons zo’n € 6.000 per jaar op”

Vertoeven in de natuur wanneer je maar wilt én er nog geld mee verdienen ook. Merel (26) kocht samen met haar man Ruud (28) een huisje in het bos.

“Wij wonen op het moment erg groot, omdat wij ons huis hebben gekocht vanwege de grond die erbij zit (5000m2). Eigenlijk vind ik een klein huisje veel knusser. We wilden graag een houten boshuisje om zelf vakantie te vieren, maar ook om te verhuren aan mensen die op zoek zijn naar rust, natuur en ontspanning.”

Waarom een houten boshuisje?
“Wij wisten in eerste instantie niet hoe wij ons spaargeld moesten investeren. Het groeide op onze rekening, maar zonder doel. De hypotheek versneld aflossen was voor ons niet voordelig, daarom zijn we op zoek gegaan naar een investeringsproject. Een houten boshuisje was een langgekoesterde droom, vooral voor mij.”

Wat heeft het houten boshuisje gekost?
“Het boshuisje heeft een recreatiebestemming. Je kan hier dus geen hypotheek op krijgen, wij moesten dit helemaal zelf financieren. Het boshuisje kostte € 65.000. Met de andere kosten erbij – zoals de kosten koper – kwamen wij uit op € 70.000. Omdat het huisje op een recreatiepark ligt, betaal je erfpacht en servicekosten. Dit komt neer op ongeveer € 300 per maand.”

“Wij zijn nu redelijk blut, maar de financiering is helemaal gelukt. Toen we dit huisje in september 2020 op het oog hadden, kwamen wij nog € 10.000 tekort. De rest van het spaargeld hadden wij al op onze rekening staan. We wilden er wel écht voor gaan, omdat het huisje helemaal onze stijl is. Het boshuisje heeft een Finse uitstraling en is helemaal van hout. We hebben de € 10.000 dus bij elkaar moeten sprokkelen om onze droom uit te laten komen.”

Een bedrag van € 10.000 bij elkaar sparen is niet niks. Hoe kregen jullie dit voor elkaar?  
“Wij hebben in totaal vier maanden de tijd gehad om deze € 10.000 bij elkaar te krijgen en hebben hier verschillende dingen voor gedaan. Ten eerste hebben wij heel veel dingen verkocht waar wij niets mee deden. Mijn man is heel technisch en heeft veel hobbyprojecten. Zo verkochten we drie oldtimers (één motor en twee auto’s). Daarnaast hebben we een pottensale georganiseerd. Gewoon potten voor planten die we op de kop hadden getikt. Dat bracht ons € 1.500 op. Al met al hebben we alles bij elkaar meer dan € 10.000 verdiend.”

Wat zijn jullie plannen met het huisje nu?
“Het doel is om het boshuisje 30 procent van het jaar te verhuren. We vinden het belangrijk om een realistisch doel te stellen voor onszelf. Als wij ons boshuisje vaker verhuren, is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

“We hebben alle kosten in Excel verwerkt; erfpachtkosten, servicekosten, belastingen, verzekeringen, internet, gas en stroom. Als wij het huisje 30 procent van het jaar verhuren, dan is het een project waar wij op jaarbasis € 6.000 mee verdienen. Dit is geen heel inkomen, maar in vergelijking met beleggen of sparen is het een mooi rendement. En op deze manier hebben we het huisje in 12 jaar terugverdiend.”

“Daarnaast heeft het huisje ook potentie. We zijn allebei heel erg handig en kunnen goed klussen. Hierdoor geven wij makkelijk meerwaarde aan het huisje. Als het eenmaal flink wat nachten verhuurd is, kunnen we bijvoorbeeld de schuur omdopen tot sauna. Omdat we dit dan zelf doen, zijn we daar misschien maar € 1.500 aan kwijt. Op deze manier kan je ook weer met je prijs omhoog.”

En hoe gaan jullie dit doen met schoonmaken?  
“Ik ga het in eerste instantie zelf schoonmaken. Zo kan ik goed inschatten hoe vies het huisje wordt en kan ik zien of er dingen misschien snel stuk gaan. Ik heb nu nog geen idee hoelang je hiermee bezig bent en wat een realistisch bedrag is voor de schoonmaakkosten.”

Hoe duur is het om een nachtje in het boshuis te slapen?
“Het is niet duur. We hebben de prijs gebaseerd op wat wij zelf graag per nacht willen betalen aan een boshuisje. Het kost doordeweeks € 105 per nacht en in het weekend € 115 per nacht. Boek je het huisje een hele week, dan betaal je € 700.”

Een huisje in het bos. Is dat niet heel saai?
“Het huisje ligt op tien meter afstand van het bos én op wandelafstand van Nationaal Park de Groote Peel. Er is een mountainbikeroute naast het huisje te vinden en je kunt er lekker wandelen. Het boshuisje heeft verder alles voor een heerlijk weekend: een ligbad, fijne oven, vaatwasser en goede bedden. Ik maak voor in het huisje ook een boek met activiteiten in de buurt en slow living-activiteiten, langzamer leven dus. Zo kun je in de zomer bosbessen en aardbeien plukken bij een lokale plukkerij voor een klein bedrag!”

Volg Merel en haar werkzaamheden in het boshuisje op haar Instagram-account

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop