Merel (28): “We verhuren een boshuisje en leven er goed van”

Twee jaar geleden kocht Merel (28) samen met haar man Ruud (30) een boshuisje dat ze verhuren. Ze hadden totaal niet verwacht dat het zou uitgroeien tot een goedlopend bedrijf. Hoe gaat het nu met ze? 

Even twee jaar terug in de tijd: wat was voor jullie de reden om het huisje te kopen? 
“Het is alweer twee jaar geleden dat we ons boshuisje kochten. Een mooi, klein, houten huisje diep in de bossen van het Limburgse Meijel. We zagen het online voorbij komen en ik wist meteen: hier kun je geld mee verdienen. Door zuinig te leven hadden we flink gespaard de afgelopen jaren. We konden het daardoor cash betalen. Ik vond het doodeng, maar was ook supertrots. Dat dit was gelukt.”

Wat was jullie plan met het huisje?
“We werken allebei als zelfstandige. Een pensioen bouwen we niet op. Ik heb ook last van chronische pijn zonder een officiële diagnose. Dat maakt de toekomst nog onzekerder. We dachten: als we het boshuisje verhuren, hebben we gegarandeerd inkomen. En als we onze eigen hypotheek niet meer kunnen betalen, kunnen we er in nood altijd zelf nog gaan wonen. Het idee ontstond eigenlijk uit nood, maar werd uiteindelijk een goedlopend bedrijf.”

Foto door Claudia Verloop

Je hebt echt iets moois gemaakt van je boshuisje zie ik op Instagram. Hoe loopt het nu?
“Het gaat goed! We hadden vooraf gerekend met een bezettingsgraad van 30%, het gemiddelde van recreatiewoningen in Nederland. Dan zouden we er € 6.000 euro per jaar aan verdienen. Maar het loopt sinds de start storm: we zitten dit jaar voor 95% volgeboekt met betalende huurders.

We hebben upgrades aangebracht, een hot tub geplaatst, meer spelletjes, gezellige accessoires en kaarsen. Het is zo’n fijn plekje geworden!” 

Hoe bevalt het verhuren van het boshuisje?
“Voor ons was de vraag of we het wel leuk zou vinden. We hadden geen ervaring in de toeristenbranche, maar het is leuker dan we vooraf dachten. De verhalen die de gasten achterlaten in het gastenboek vinden we het mooiste. Zeker als ze zeggen dat ze terugkomen.” 

Viel dan helemaal niks tegen?
“Wat wel tegenviel waren de regels rondom het verhuren van een recreatiewoning. Die zijn niet altijd duidelijk. We dachten in het begin dat we het zouden verhuren voor € 6.000 in een jaar. Toen het beter liep golden er weer andere regels. Boven een bepaalde grens werden we ineens ondernemer voor de btw. Hoe dat zit heb ik zelf uit moeten zoeken, want er bestaat geen duidelijke communicatie over vanuit de belasting.”

Foto door Claudia Verloop

Hoe hebben deze inkomsten jouw leven veranderd?
“Ik ben blij dat het huisje ervoor heeft gezorgd dat ik voor mezelf kan zorgen op financieel vlak. Daar hebben we flink voor gespaard en veel voor moeten laten. Na vier jaar financiële stress hebben we nu rust, stabiliteit en zekerheid.”  

Wat hou je financieel over aan de verhuur van jullie boshuisje?
“We vragen nu € 1.000 euro per week, dus € 4.000 bruto per maand. Er gaan veel kosten vanaf, zoals bijvoorbeeld erfpacht, elektriciteit, btw, toeristenbelasting, standaard hout voor de hot-tub en inkomstenbelasting. Per jaar houden we er samen € 30.000 aan over. Daar zitten alleen de onvoorziene kosten niet bij, maar daar hebben we een extra potje voor. 

Wat wel fijn is, is dat het huisje inmiddels ook in waarde is gestegen. Door alle upgrades die we hebben gedaan, is het huisje naar schatting 1,5 ton waard. Als er misschien een woonbestemming op komt, dan kan de waarde stijgen naar 2 ton.” 

Wat adviseer je aan anderen die op deze manier hun geld willen verdienen?
“Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerste: je moet het wel écht leuk vinden. Ruud en ik zorgen helemaal zelf voor het huisje. We huren geen andere mensen in en die kleine klusjes moeten je maar net liggen.

Een ander advies is dat je alles moet berekenen. Mensen romantiseren vaak de verhuur van een huisje, maar berekenen geeft je wel een reality check. We maakten de balans op tussen bezettingsgraad, prijs per nacht en de kosten. Vervolgens hebben we berekend wat we eraan zouden overhouden. Ik vind het goed zoals het nu is, maar we nemen nog regelmatig de kosten en opbrengsten onder de loep.” 

Stel we spreken je weer over twee jaar, wat is er dan anders dan nu? 
“Misschien is er wel niks veranderd. Dan gaan we nog steeds goed met de verhuur. Of we hebben het huisje verkocht en dan hebben we het geld gebruikt voor de verbouwing van ons eigen huis of hypotheek. Stiekem dromen we óók van een tweede huisje. Wie zal het zeggen?” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’