Marit vond binnen 1 week een huurhuis en geeft tips

Als starter een (huur)huis vinden is lastig. Want: hoe kom je ertussen? Marit vond haar stekkie binnen één week en geeft vijf tips voor het vinden van een huurwoning.

Amper een week duurde het bij mij. Ik zag de woning op Funda, belde voor een bezichtiging en een week later zei de verhuurmakelaar: “Ik mag je feliciteren met je nieuwe woning”. En dat terwijl er vijfhonderd (!) andere geïnteresseerden waren.

Tips om een huurwoning te vinden

In mijn geval was het een combinatie van geluk en een goede voorbereiding. Daarom geef ik je vijf tips voor het vinden van een huurwoning.

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Een cliché, maar waar. Het eerste contact dat je met de makelaar of verhuurder hebt, is wanneer je een bezichtiging plant. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de woning en dat je de woning graag wil bezichtigen.

Vraag ook meteen hoe zo’n bezichtiging werkt. De ene bezichtiging is de andere niet. Is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt of heeft iedereen evenveel kans? Het is handig om dit van tevoren duidelijk te hebben. Lees de advertentie goed door, zodat je weet wat de wensen en eisen van de verhuurder zijn. Willen ze bijvoorbeeld geen rokers of huisdieren en heb je die ook niet? Zeg dat dan meteen. Zo weten zij met wie ze te maken hebben en merken ze dat je de advertentie goed hebt doorgelezen.

tips vinden huurwoning

Schrijf een motivatiebrief

Zorg dat je een motivatiebrief meeneemt naar de bezichtiging. Geef deze brief – als je aan het einde van de bezichtiging nog steeds geïnteresseerd bent – aan de verhuurder of makelaar. Beschrijf wie je bent, wat je doet voor werk, waarom je daar wil wonen en plak er een nette foto van jezelf bij, zodat ze achteraf nog weten wie je bent.

Benoem ook in je brief nog even dat je niet rookt en geen huisdieren hebt (zie tip 1). Zet je contactgegevens erin. Vraag ook aan je werkgever of vorige verhuurder of je ze als referentie mag noemen. Dan zou de makelaar voor meer informatie eventueel contact met hen kunnen opnemen. 

Zorg dat je papieren in orde zijn

Ben je na de bezichtiging enthousiast en zie je jezelf daar wonen? Stuur dan, het liefst dezelfde dag of de dag erna, een mail waarin je je interesse kenbaar maakt. Voeg in de bijlage nogmaals je motivatiebrief toe en de papieren die nodig zijn. Vaak zijn dit je arbeidscontract, drie loonstroken, een verhuurdersverklaring van je vorige verhuurder en een kopie van je identiteitsbewijs. Lever om je kansen wat te vergroten liever iets meer aan. Ik voegde een werkgeversverklaring, intentieverklaring en screenshots van mijn spaarsaldo toe.

Ik had zelf de drie loonstroken nog niet, want ik werkte eerst nog als freelancer. Ik lichtte daarom in mijn mail de situatie toe, namelijk dat ik binnen een maand in loondienst zou treden. Dit werd in een brief bevestigd door mijn toekomstige werkgever. Zo was meteen duidelijk dat ik de woning kon betalen en kan blijven betalen. Dat is voor de verhuurder het belangrijkst, natuurlijk.

Bellen, bellen, bellen

Wees assertief en bel de verhuurder of makelaar. Vertel dat je een mail hebt gestuurd met je papieren en gegevens. Heb je iets niet kunnen opsturen? Zo had ik de loonstroken en de verhuurdersverklaring van mijn vorige huurbaas nog niet. Leg dat uit. En stuur het na zodra je ze wel hebt ontvangen. Daarmee zorg je dat de verhuurder of makelaar niet gaat gissen en denkt: ze heeft geen loonstroken, dan kan ze het vast niet betalen. Dat is zonde, dus zorg dat je eerlijk bent en laat weten hoe de situatie is.

Heb vertrouwen

De laatste van de tips voor het vinden van een huurwoning: vertrouwen hebben. Heb je alles aangeleverd, gebeld en je situatie en interesse kenbaar gemaakt? Dan is het een kwestie van afwachten. Geloof erin en probeer je voor te stellen dat je de woning al hebt. Hoe zou je het inrichten, waar komt je bank te staan en wie nodig je uit op je housewarming? Het kan zomaar zo zijn dat je de woning op deze manier naar je toetrekt. En baadt het niet, dan schaadt het niet.

Als je de woning hebt gekregen: gefeliciteerd! Vier het, want je hebt het verdiend. Ben je het niet geworden, dan weet ik zeker dat er ergens nog een betere woning voor jou is. Houd moed en wees assertief, dan komt het goed.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!