Luister NOOIT naar deze (veel gegeven) financiële adviezen

In mijn leven heb ik behoorlijk wat adviezen over geld gekregen. Soms goed, vaak slecht. Ik zet de vijf slechtste financiële adviezen voor je op een rij, zodat jij er niet (ook) intrapt.

1. Lenen moet je nooit doen

We zijn een voorzichtig volk en dat is prima. Lenen voor een boot of een auto vind ik ook inderdaad geen goed idee. Maar geld lenen kan in sommige gevallen ook voordelig zijn. Zo namen wij een deel van onze overwaarde op om een recreatiewoning te kopen die later veel meer geld opleverde dan-ie ons kostte. Door het huisje uiteindelijk te verkopen, hebben we zelfs een deel van onze hypotheek versneld kunnen aflossen. Natuurlijk is geld lenen iets om voorzichtig mee te zijn, maar de rekensom en een inschatting van het risico geven je uiteindelijk duidelijkheid: een goed idee of niet?

2. Neem een flinke hypotheek, dan heb je veel hypotheekrenteaftrek

In de jaren ’80 werd mensen geadviseerd om ‘optimaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek’. Oftewel: een zo hoog mogelijke hypotheek, zodat er veel rente is om af te trekken. Mensen tuinden er massaal in. Anno nu is die mythe nog altijd levendig. Een beetje een onzinnig advies. Want je betaalt altijd meer rente dan je terugkrijgt. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek de komende jaren langzaam afgebouwd. Blijven nadenken en blijven rekenen, dus.

3. In loondienst hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen

Houd je het nieuws een beetje in de gaten? De tijden waarin je baas samen met het rijk voor jouw oude dag zorgde, is écht voorbij, hoor. Dus hou op met je kop in het zand steken en check hoe je ervoor staat. Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl, log in en zie de feiten onder ogen. Misschien sta je er inderdaad prima voor, misschien ook niet. Nu kun je daar nog wat aan doen.

4. Zie je koophuis als een investering

Met de prijzen van de afgelopen jaren zou je het bijna gaan geloven: een koophuis is de beste investering die er is. Maar er zijn ook tijden waarin huizenprijzen helemaal niet zo hard stijgen, of zelfs keihard onderuitgaan. Ik zou je eigen koophuis niet perse zien als een investering, maar eerder als een kostenpost. Met een beetje geluk stijgt de waarde, maar dan stijgt de hele markt waarschijnlijk, dus kun je er niet per se iets mooiers of groters voor terug kopen. En vergeet niet: huizen moeten onderhouden worden dat kost ook gewoon geld.

5. Huren is weggegooid geld

Deze hoor je nog vaak. Ik snap het principe. Je betaalt huur, maar het huis wordt niet van jou. Er gebeuren nog meer dingen niet wanneer je een huis huurt. Je betaalt sommige belastingen niet, je hoeft het huis niet te onderhouden en je wordt financieel niet geraakt wanneer het huis minder waard wordt. In Nederland is een koophuis het hoogst haalbare lijkt wel, maar in sommige gevallen is huren een prima optie. Dus laat je ook hierdoor niet opjagen of gek maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop