Bonnetje: “Mijn moeder en ik vergelijken de bonnetjes altijd met elkaar”

Lize (32) doet haar boodschappen bij twee verschillende supermarkten. Tussendoor haalt ze nog wat verse producten in de winkel. Zoals vlees, want elke zondag gaat de barbecue aan.

Elke zondag barbecueën, dat hoor je niet vaak.

“Het is de hobby van mijn man. Hij haalt op zaterdag het vlees en ik bedenk er dan wat bij. De ene keer zijn het hamburgers en de andere keer een lekkere bavette met alles erop en eraan. Het is niet de standaard ‘Nederlandse’ barbecue hoor, waarbij je stokbrood met satésaus eet tot je misselijk bent. We barbecueën op z’n Afrikaans. Je gooit niet één worstje of een stukje kip erop, maar hele stukken vlees die langzaam garen.”

Dat lijkt me best een dure hobby. Hoeveel geld ben je dan wekelijks kwijt aan boodschappen?

“Zo’n € 150.”

Oh, dat valt nog mee. Hoe pak jij boodschappen doen aan?

“Ik wissel vaak af tussen de Lidl en Picnic, de ene week ga ik dan naar de supermarkt en de andere keer bestel ik lekker online. Tussendoor ga ik nog een of twee keer naar de Jumbo of Albert Heijn voor verse producten, zoals brood, melk, yoghurt en ook snacks. En mijn man haalt dus elke zaterdag vlees voor op de barbecue. Vaak doe ik samen met mijn moeder de weekboodschappen. Dat doen we al sinds ik klaar ben met studeren. Ik vind het nog altijd heel gezellig. Maar door het drukke leven bestellen we toch iets vaker de boodschappen. We vergelijken wel nog altijd de bonnetjes met elkaar.”

Wat leuk dat je boodschappen met je moeder doet. Het klinkt ook alsof je een goede ‘boodschappen-doen-flow’ hebt.

“Nou… soms heb ik het een paar weken op orde en lukt het om één keer grote boodschappen online te doen en echt alleen voor het noodzakelijke weer terug te gaan naar een winkel. Maar soms heb ik even weinig ruimte in mijn hoofd, en dan hebben we een rommelige week met vaker fastfood en per dag bedenken (en kopen) wat ik ga koken. Ik ben degene die standaard de boodschappen doet. Mijn man kan ik soms wel sturen voor bijvoorbeeld brood en melk. Hij houdt zich wel beter aan lijstjes dan ik.”

Kun je wat meer vertellen over je gezinssamenstelling?

“We zijn met z’n vijven thuis: mijn man en ik, en onze drie kinderen van 9, 7 en bijna 1 jaar.”

En dan nu naar je boodschappenbonnetje. Vertel!

“Dit was een grote Picnic-bestelling. De meeste producten die erop staan, haal ik wekelijks in huis. Er staan ook wat producten op die ik niet standaard koop. Ik vind zelf dat we iets te veel vlees hebben besteld. Ik wil wat minder vlees eten, afgezien van de barbecue op zondag. Met een kleinverpakking gehakt kook ik bijvoorbeeld voor twee dagen. Ik doe er dan veel groente bij.”

Wat ga je allemaal maken op basis van dit bonnetje?

“Mexicaanse ovenschotel met chorizo en zoete aardappel, een Indisch prutje met gehakt, kool en bonen met aardappelpuree of rijst, een AGV’tje met rookworst, aardappelen en wortels, pannenkoeken met spek, pasta met heel veel groente en tomatensaus. En met wat er overblijft, verzin ik nog wel iets.”

Geef je ook ergens onnodig veel geld aan uit in de supermarkt?

“Ja, babyvoeding en voorverpakte en voorgegaarde groente zoals aardappelen. Ik vind die kant-en-klaar-verpakkingen gewoon zo makkelijk. Je mikt alles in een ovenschaal en schuift het zo de oven in. Oh en snacks en snoep kan ik ook niet laten liggen. Een kopje thee zonder koekje vind ik helemaal niks.”

Wat is jouw ultieme budgetrecept?

“Ik heb er best veel. Als ik moet kiezen, ga ik voor fried rice. Ik maak het vaak met wortels, diepvries doperwten, blikje maïs, ui, knoflook en gember. Soms vul ik het aan met de groente die ik nog over heb van die week, zoals een paprika of kool. Sojasaus en honing erbij naar smaak en je kunt het gewoon zo serveren. Of met een gebakken ei of kroepoek erbij, ook lekker.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’