Lio: “Mijn vriendin verdient meer, dus betaalt ze meer”

Lio (29) en haar vriendin hebben een strakke financiële verdeling. Helemaal uitgewerkt in percentages: “Ik wil dat het eerlijk voelt.”

Vertel, hoe verdelen jullie de financiën thuis?
“Dat is blijkbaar een beetje anders dan bij andere mensen. Ik verdien bijna € 2.500 netto per maand (voor 32 uur). Mijn vriendin verdient meer dan ik, dus betaalt ze ook een groter deel van onze kosten. We betalen die kosten, zoals boodschappen, vervoer en verzekeringen, naar verhouding van ons inkomen: zij 55%, ik 45%. De woonlasten, zoals huur, gemeentelijke belastingen en elektra betalen we wel 50-50. Dat werkt voor ons het beste, zo blijft het eerlijk.”

Dat is het belangrijkste toch?
“Ja, dat vind ik ook. We doen het al een hele tijd zo, dus we zijn eraan gewend. En kosten die persoonsgebonden zijn, zoals de zorgverzekering, betalen we zelf. Ook mijn telefoonabonnement is helemaal mijn kostenpost. Dat bedrag ging trouwens flink omlaag, omdat ik merkte dat ik minder belminuten en MB’s nodig heb. Boodschappen doen we samen en daar zijn we allebei best kritisch op. Ik voel die verplichting ook wel, omdat mijn vriendin toch meer dan de helft van dit totaalbedrag betaalt. Dan gooi je niet zomaar allerlei dure dingen in je karretje.”

Maar, hoe doen jullie dat eigenlijk met spaargeld?
“We hebben allebei onze eigen betaal- en spaarrekeningen. Ik heb ruim € 3.000 spaargeld en dat is dus echt alleen van mij. Wel hebben we een gezamenlijke spaarrekening, waar we geld opzetten voor dingen die we samen betalen, zoals onderhoud aan de auto. Mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering gaan direct naar mijn spaarrekening, en daar betaal ik bijvoorbeeld mijn deel van de kosten van onze reizen van.”

Klinkt goed. Gaat dat sparen een beetje voorspoedig?
“Nou, ik dacht dat ik goed bezig was, want ik zette braaf geld op mijn spaarrekening. Maar ik had geen goed overzicht en gaf uiteindelijk toch teveel uit. Daardoor moest ik steeds weer terugboeken van mijn spaarrekening om rond te komen. En zakte het saldo telkens terug. Dat schoot echt niet op.”

Ai, ja dat is een veelgehoord spaarprobleem. Heb je dat nu opgelost?
“Gelukkig wel, haha. Ik ben eerst al mijn uitgaven gaan analyseren. Ik maakte een Excel-bestand waarin ik alle kosten op een rij zette en keek wat ik écht nodig had en waar ik kon besparen. Daarna maakte ik aparte potjes voor specifieke uitgaven. Dat bleek een uitkomst. Het helpt me nog elke dag enorm, want nu weet ik altijd of er genoeg geld is voor bijvoorbeeld cadeaus, boodschappen of leuke dingen.”

Yes, wat goed! Vind je het leuk om zo met geld bezig te zijn?
“Absoluut! Eerst voelde het als iets waar ik geen grip op had, maar nu is het bijna een hobby geworden. Mijn vriendin en ik hebben er zelfs een wedstrijdje van gemaakt: we printen onze financiële overzichten uit en vergelijken aan het einde van de maand wie het minst heeft uitgegeven. Zo houden we het leuk én blijven we scherp!”

Hoe verdeel je de financiën als stel? Dit zijn vijf opties.

1. Alles op één hoop
Jullie storten allebei je inkomen op een gezamenlijke rekening en betalen daar alle kosten van. Simpel en overzichtelijk, maar het kan lastig zijn als jullie uitgavenpatronen verschillen of als jullie ooit uit elkaar gaan.

2. Alle kosten door de helft
Jullie betalen elk 50% van de kosten, ongeacht jullie inkomen. Werkt prima als jullie evenveel verdienen, maar kan oneerlijk voelen als er een groot inkomensverschil is.

3. Percentueel bijdragen
Jullie verdelen de kosten naar verhouding van jullie inkomen, zoals Lio doet. Verdien je 60% van het totaal, dan draag je ook 60% bij in de kosten. Dat is een eerlijke methode bij grote inkomensverschillen of als één van jullie minder werkt vanwege de kinderen

4. De zakgeldmethode
Alle gezamenlijke kosten gaan van een gedeelde rekening, maar jullie krijgen allebei een vast bedrag (‘zakgeld’) voor persoonlijke uitgaven. Zo kun je bijvoorbeeld gaan uiteten met vrienden, zonder dat je geld van je partner hiervoor gebruikt.

5. Kosten per categorie verdelen
De een betaalt bijvoorbeeld de hypotheek en de ander de boodschappen en verzekeringen. Dit werkt als de verdeling eerlijk is en jullie allebei overzicht houden over de totale kosten.

Welke methode werkt voor jullie? Bespreek het samen en kies wat het beste bij jullie situatie past!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Zet je naam vrijblijvend op de interesse-lijst voor onze cursus ‘Beleggen: Zo Kan Iedereen Het.’ En ontvang eind februari een exclusieve kortingscode, die alleen per mail verspreid wordt.