Lekker en betaalbaar bbq’en: onze gouden tips

Zomer: zon, zee, strand en BBQ! We delen 5 tips voor betaalbaar bbq’en, zodat je na zo’n gezellig avondje niet failliet bent.

door Minke

Wat past er nou beter bij de zomer dan lekker met vrienden barbecueën? Misschien in de zee zwemmen en ijsjes eten, maar goed, de barbecue aansteken hoort er ook wel bij. Tenminste voor mij. Wij hebben pas net een goede barbecue, en juist daarom nodigen we iedereen uit. Gezellig, maar dat betekent ook dat we een beetje moeten opletten wat het kost. En dat doen we met deze tips. 

Meer groenten, minder vlees(vervanger) 

De eerste van mijn BBQ budget tips: of je nou kiest voor pofaardappelen, maïs op de grill, stokbroden met sausjes of een pastasalade ernaast, vul je vlees(vervangers) aan met lekker veel andere dingen. Daardoor eten mensen minder vlees(vervanger). En het is ook wel lekker verfrissend om tussendoor wat anders te eten dan alleen maar vlees. 

Kies bewust tussen kant-en-klaar én zelf doen

Natuurlijk is kant-en-klaar makkelijker dan zelf maken. Maar ja, daar betaal je dan ook voor. Voor het ene product zal je flink minder betalen als je het gewoon zelf doet, het andere product zal juist veel goedkoper zijn. Door zelf het brood af te bakken, blijf ik nooit met oud stokbrood zitten. Een aardappelsalade koop ik liever voor nog geen €2 dan dat ik zelf ga lopen rommelen. Kies dus waar je tijd aan wil besteden, wat het je kost of bespaart en maak daarin keuzes. 

Betaalbaar bbq’en: niet alles tegelijk op de grill

Als je alle soorten vlees(vervanger) in één keer op je grill legt is het ook allemaal ongeveer tegelijk klaar. Door het één voor één te doen, spreid je de tijd tussen ‘gangen’ en eten mensen ook meer van de andere dingen die je op tafel hebt gezet, zoals salades en brood. Je kunt ook om en om vlees(vervanger) en groente op je barbecue grillen. Of vast een plekje reserveren voor gepofte aardappel of mais. Die bereidingstijd is wat langer.

Maak gebruik van je vriezer

Goede aanbiedingen op vlees(vervangers) voor op de barbecue kun je in voorraad kopen voor het moment dat je ze nodig hebt. Handig, die vriezer! Bespaart geld en je bent altijd voorbereid op onverwachte barbecue-momenten. Doe je wel een keer van tevoren boodschappen? Zorg dan dat je alles zoveel mogelijk in de koelkast laat liggen tot het op de grill gaat. Zo kun je alles wat overblijft eventueel de volgende dagen eten.

Zorg dat je de restjes ook op eet

Salades en andere koele items kun je op tafel gekoeld houden door ze op koelelementen te zetten. Je weet wel, die dingen die je normaal in een koelbox doet. Als je ze dan ook nog in de schaduw houdt en/of afdekt, kun je de meeste salades die niet op gaan makkelijk de volgende dag nog opeten. Vlees wat al gebakken is, kan ook de koelkast in en de dag na je barbecue heb je een lekkere restjes maaltijd. En door niet alles direct op tafel te zetten, maar steeds kleine beetjes, blijft het nog langer goed. Voedselverspilling is niet alleen zonde van je geld, ook voor het milieu is het beter om het zoveel mogelijk te verminderen. Daarom ben ik zelf ook voorstander om te barbecueën met minder, maar lekkerder vlees. Met daarnaast vooral ook met lekkere bijgerechten. 

Conclusie betaalbaar bbq’en

Net als met zoveel andere gezellige momenten is het verstandig om goed na te denken over wat er daadwerkelijk gegeten gaat worden voor betaalbaar bbq’en. Een goede planning is key als je het niet uit de hand wil laten lopen. En als je net als wij elke week een barbecue organiseert, is dat heel belangrijk om niet failliet de zomer uit te komen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop