Kleding shoppen: geef jij meer of minder uit dan gemiddeld?

Hoeveel geef jij uit aan kleding? En is dat eigenlijk een normaal bedrag? We zetten de gemiddelden op een rij, zodat je precies weet of je nu veel of weinig aan kleding uitgeeft.

Ik ben een vrouw en vind winkelen niet leuk. Ja, dat kán. Het is vaak zo druk tussen de rekken en je bent eeuwen bezig met het zoeken naar de juiste maat. Die er dan niet blijkt te zijn. Online shoppen is makkelijker. Maar ik heb de gekke tik dat ik de héle webshop wil bekijken voordat ik iets kies. Daar is geen beginnen aan. Dus begin ik er vaak ook niet en dus vinden mijn vriendinnen dat ik weinig aan kleding uitgeef. Of geven zij juist veel uit?

Wat geven mensen gemiddeld uit aan kleding?

Het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NCFI) heeft hier onderzoek naar gedaan. Volgens de organisatie geven we gemiddeld € 1.600 per jaar uit aan kleding en schoenen. Daarvan gaat € 1.270 naar kleding en iets meer dan € 300 naar schoenen. Dat komt dus neer op een bedrag van omgerekend € 134 per maand.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet onderzoek naar ons bestedingspatroon. Zij kwamen tot een gemiddelde van € 3.680 per jaar, per huishouden, dat wordt uitgegeven aan kleding, schoenen, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Omdat dit het gemiddelde per huishouden is, gaat het dus zowel om mensen die alleen wonen als mensen met een groot gezin, en daar dan het gemiddelde van. Dus dat zegt eigenlijk niet zoveel.

Meer of minder shoppen

Het CBS keek ook naar het percentage van ons inkomen dat we gemiddeld uitgeven aan kleding en schoenen. Dat bleek in 2020 3,9% van ons inkomen te zijn. Opvallend: in 2015 was dat nog 4,7%. Maar dat heeft er misschien mee te maken dat we in 2020 voornamelijk binnen zaten in een slobberig joggingpak, omdat we door de coronamaatregelen toch nergens heen konden.

Laten we eens uitgaan van die 4%, die we gemiddeld uitgeven aan kleding en schoenen. Hoeveel is dat dan per maand?

In 2023 is een modaal brutosalaris € 3.086 per maand. Daar houd je netto € 2.550 van over. Dat zou betekenen dat je elke maand zo’n € 102 aan kleding en schoenen uitgeeft, of € 1.224 per jaar. Geef jij meer of minder uit dan dat?

Minder uitgeven aan kleding

Wil je besparen op kleding kopen? Dan kan het helpen om vaker tweedehands te shoppen. Kijk bijvoorbeeld eens op Vinted, Marktplaats of ga naar de kringloopwinkel. Onze eigen Joni en Marit hebben hier handige tips voor.

En – wat ik zelf doe – wees zuinig op je kleding, zodat kledingstukken langer meegaan. PorteRenee’s Joni heeft nog een andere tip: shoppen in je eigen kast. Wel zo duurzaam allemaal.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’