Dit kost wonen in een tiny house

Wat kost het om in een tiny house te wonen? Sanne – tiny house bewoner sinds 3 jaar – doet een (kas)boekje open.

UITGAVEN
Huur grond: € 100
Gas/water/licht: € 15 voorschot
Zorgverzekering: € 106
Woonhuisverzekering: € 37
Auto inclusief benzine: € 160
Kleding: € 10 p.m
Internet en tv: € 32.50
Telefoon: € 10
Netflix: € 3 (gedeeld met buren)
NS flex: € 5
Goede doelen: € 12
Huisdieren: € 30 p.m
Boodschappen: € 300
Investeringen / onderhoud tiny house: € 100
Cadeautjes € 30 gemiddeld
Sparen: € 500
Aflossen schulden: € 290
Vakantie: € 300

tiny house

Wat vind je zelf van je uitgaven
“Ik ben niet ontevreden. Het is financieel makkelijker geworden voor ons sinds we tiny wonen. Ondanks dat lage kosten niet onze belangrijkste motivatie was om zo te gaan wonen, is het wel fijn. Ik vind onze financiën ook veel overzichtelijker nu. We betalen allerlei kosten met alle bewoners van onze tiny house vereniging samen. Bijvoorbeeld water en elektra. We betalen maandelijks een voorschot. Dat is € 15 per maand, een schijntje natuurlijk. Daarvan krijgen we aan het einde van het jaar ook weer een deel terug. Dat is zo goedkoop omdat we een regenwaterinstallatie hebben en bijvoorbeeld met dat water douchen. De zonnepanelen geven ons energie.”

Hoe woonden jullie voordat jullie tiny gingen?
“We woonden in een appartement in Rotterdam. We waren toen maandelijks meer geld kwijt dan nu, maar waren niet gelukkig met de levensstijl. Om ons heen werd steeds meer groen weggehaald en vervangen door beton en cement. We woonden vlakbij een snelweg. Ik voelde me er niet fijn. Ik ging steeds vaker naar het park vlakbij ons huis, om op te laden. Tot ik besloot: ik wil ín het groen wonen en niet naar het groen toe moeten.”

Maar in een tiny house wonen is ook weer niet gratis. Vertel eens over de kosten..
“We betalen € 100 per maand voor de grond. We zijn elke maand wel zo’n € 100 kwijt aan onderhoud. Ons huisje is van hout en moet af en toe geverfd worden. Ook de installaties vragen vrij veel onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan een waterpomp. Dat is allemaal niet standaard zoals in een rijtjeshuis, dus als het stuk is, kost het altijd flink geld en tijd om het te maken. Een huis is nooit af en een tiny house zeker niet.”

Moesten jullie geld lenen om het huisje te laten bouwen?
“Ja, we leenden in totaal € 25.000. Het casco huisje kostte € 33.000, daar kwam nog € 10.000 bovenop voor installaties, zoals de zonnepanelen en de batterij die we daarbij nodig hadden. Een deel betaalden we dus uit eigen zak, gewoon door daar heel hard voor te hebben gespaard. De lening is een persoonlijke lening. Een hypotheek krijgen op een tiny house is vaak niet mogelijk. Soms wel hoor, maar wij hebben bijvoorbeeld wielen onder het huisje. We kunnen het verplaatsen en hebben dus geen fundering. Dan wordt het lastig. Dan wordt het geen onroerend goed genoemd, zoals bij een normaal huis, maar roerend goed. We betalen nu elke maand € 290 af op de lening die nog openstaat, dat is zo’n € 17.000.”

Lekker lage lening voor een huis!
“Absoluut. Maar je hebt er ook geen regulier huis voor en we hebben er ook geen eigen grond bij. Mensen zeggen vaak: een tiny house is goedkoop. In een absoluut getal is dat op zich zo. Maar als je het omrekent naar een vierkante meter prijs, is dat helemaal niet zo. Bovendien is het huis ook nog van hout en niet van steen, zoals gangbaar is in Nederland. Het is maar net hoe je het bekijkt. Daarbij: als wij dit huis hebben afgelost, zitten we niet voor de rest van ons leven goed, zoals bij een regulier huis.

Ons huisje is van hout en we zijn er afhankelijk van of we een plek kunnen vinden om te staan. Dat is toch niet te vergelijken met een regulier huis. Bovendien is het comfort wel wat minder. In de winter komen we rillend uit bed om de houtkachel op te stoken en laatst zaten we vijf weken zonder water omdat we problemen hadden met het watersysteem. Dan zeg je wel eens tegen elkaar: ‘Waar zijn we aan begonnen!’

Er zijn ook leuke dingen aan tiny wonen, toch?
“Absoluut, anders zaten we hier niet. We zijn veel buiten, hebben volop contact met de buren, we hebben groen om ons heen. Daar doen we het allemaal voor!”

Sparen jullie veel?
“Ja, best veel. Zo’n € 500 per maand zeker. Voor leuke dingen, voor grotere klussen aan ons huis, maar ook voor de toekomst. Omdat we niet weten hoe die er precies uit gaat zien.”

Je betaalt geen gemeentelijke belastingen. Dat is ook wel  fijn.
“Dat klopt. Die belastingen betaal je meestal voor bijvoorbeeld gebruik van het riool. Daar zijn wij ook niet op aangesloten. We hebben een composttoilet, dat we af en toe legen en uiteindelijk voeding wordt voor de planten en bomen op ons terrein.

We betalen ook geen gemeentelijke belastingen omdat we niet wonen op eigen grond, maar grond pachten van de gemeente. Zo weten we nu ook al dat we in 2028 hier weg moeten.”

Oef, onzeker gevoel. Of niet?
“Ja, dat is niet ideaal. Maar het geeft ook ruimte om te dromen. Zo zou ik heel graag in Zweden wonen. Ik heb daar al eens anderhalf jaar gewoond en zie ons daar wel een leven opbouwen. Maar we zien wel weer hoe de wereld en ons leven er tegen die tijd uitziet.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop