Jarenlang kwam Xan (51) amper rond. Met drie opgroeiende kinderen en een ex die geen alimentatie betaalde, was het een zware tijd. Maar die tijd ligt inmiddels achter haar. Ze heeft nu financieel iets meer lucht. Kijk mee in haar kasboekje.
Je was alleenstaand moeder met kleine kinderen en zonder alimentatie, dat lijkt me heftig. Hoe kwam je rond in die periode?
“Ik had veel financiële stress. Ik werkte parttime, omdat ik er voor mijn kinderen wilde zijn. Daardoor had ik niet veel inkomen. En ik kreeg geen alimentatie van mijn ex, omdat hij te weinig verdiende. Dat voelde oneerlijk. Ik zocht naar manieren om rond te komen. Ik leende geld bij mijn broer en vrienden. Om zo de eindjes aan elkaar te knopen. Ik ben die periode trouwens wel schuldenvrij doorgekomen, daar ben ik blij mee. Ik regelde tweedehands kleding via familie en vrienden. En in de zomervakantie pasten we op een boerderij van een vriendin. Mijn kinderen vonden het geweldig.”
Hoe gingen je kinderen om met de situatie?
“Ze zagen dat andere kinderen spullen hadden die zij niet hadden, maar ze dachten eerder dat die kinderen verwend waren dan dat zij zelf iets tekort kwamen. Kinderen op school maakten soms vervelende opmerkingen. Zo kocht ik een mooie tweedehands fiets voor een van mijn dochters. Bleek het een oude fiets van een meisje op haar school te zijn. Zij had een nieuwe gekregen van haar ouders. Je kunt wel bedenken wat er toen gebeurde, toch? Mijn dochter werd uitgemaakt voor tweedehands kind. Ze had een tweedehands fiets, droeg tweedehands kleding. Ik vond dat zó erg, maar mijn dochter ging er gelukkig goed mee om. Ze haalde haar schouders er meestal over op.”
Inmiddels zijn de kinderen het huis uit. Hoe gaat het nu financieel met je?
“Gelukkig een stuk beter. Als kind leerde ik van mijn ouders niet hoe ik met geld moest omgaan. Ze zeiden wel dat ik niet alles zomaar moest uitgeven, maar ik had geen idee wat ik dan wél moest doen. Toch gaf ik mijn geld snel uit, omdat ik impulsief was. Als ik iets zag, moest ik dat meteen hebben. Mijn moeder zei altijd: het geld brandt je in de zak. Ik geloofde daardoor dat ik nooit zou kunnen leren goed te worden met geld. En zo leefde ik.”
Wanneer veranderde dat?
“Vorig jaar besloot ik heel bewust om te veranderen. Ik ging podcasts luisteren, onder andere de Financial Feminist podcast van Tori Dunlap. Ik kwam erachter dat de overtuiging die ik van mezelf had, ‘ik kan niet met geld omgaan’, niet klopte. Ik zag dat het anders kon. In mijn zoektocht naar verandering kwam ik ook PorteRenee tegen. Ik ging aan de slag met de Money Planner. Zo leerde ik budgetteren. Nooit gedacht dat het zou lukken. Ik kan dus wél veranderen en met geld omgaan.”
Wat goed! Als ik zo naar je kasboekje kijk, ziet het er ook netjes uit.
“Qua inkomen had ik graag meer ruimte gehad, maar ik kan niet fulltime werken. Sinds een aantal jaren heb ik een lichamelijke beperking. Dat maakt het financieel niet altijd gemakkelijk. Daarom klus ik af en toe wat bij als freelancer voor extra inkomen. Als ik zo naar mijn kasboekje kijk, heb ik het gevoel dat ik niet meer achter de feiten aanloop. Ik kan vooruit plannen en heb meer grip op mijn geld. Ik spaar automatisch zodra mijn salaris binnenkomt. Geld dat ik overhoud, gaat naar de spaarrekening voor cadeautjes, vakantie of leuke dingen.”
Kun je een voorbeeld geven van wat je nu anders doet?
“Zeker, ik krijg bijvoorbeeld vanuit mijn werk jaarlijks een IKB (Individueel Keuzebudget, red). Voorheen liet ik het in één keer uitbetalen, maar toen verdween het hup zo in het grote zwarte gat. Sinds dit jaar laat ik het maandelijks uitbetalen, hierdoor heb ik meer bestedingsruimte. En ik heb ondertussen daarmee een buffertje opgebouwd. Als er wat kapot gaat, kan ik het betalen. Dat lukte voorheen niet.”
Wat vind je van je boodschappenbudget?
“Ik vind het zelf wat hoog. Daar kan ik nog zeker op besparen, ook al let ik op aanbiedingen. Ik koop veel in bulk, daardoor is het bedrag hoger. Ik woon alleen, maar heb een latrelatie en mijn dochter komt een keer in de week eten. Dus soms kook ik voor meerdere personen.”
Wat zou je anderen graag willen meegeven?
“Onderzoek eens hoe je van binnen over geld denkt. Je overtuigingen. Van huis uit krijg je altijd wat mee over geld. Ik hoorde telkens van mijn ouders dat ik niet met geld kon omgaan. Dat geloofde ik en leefde daarnaar. Als je er anders naar probeert te kijken, kun je jouw situatie veranderen. Natuurlijk is niet alles maakbaar. Maar voor mij bleek er meer mogelijk dan ik dacht.”
Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?
Meld je dan gerust aan voor deze rubriek
[wpforms id=”43326″ title=”false”]