Kasboek Tom: “Ik gaf mijn ex meer geld mee dan nodig, om ruzie te voorkomen”

De relatie van Tom (37) ging uit. Dat zorgde voor een boel financieel geregel, want hij had net met zijn ex een huis gekocht. Inmiddels ligt die tijd achter hem en is hij helemaal happy met zijn single leven.

Wat vervelend dat je relatie is uitgegaan.
“Ja, dat was verdrietig, maar het is beter zo. Het was best ingewikkeld om deze relatie te beëindigen, omdat we samen een huis hadden gekocht. Ik wilde daar graag blijven wonen en heb mijn ex voor zo’n € 40.000 uitgekocht. Een deel eigen geld en een deel hypotheek. Verder hebben we alles verdeeld.”

Wat heb je geleerd van die tijd, op financieel gebied?
“Soms moet je niet moeilijk doen om een paar duizend euro, dan kun je beter je verlies nemen. Het is beter dat je er samen uitkomt dan dat je juridische stappen moet nemen. We konden het bijvoorbeeld niet helemaal eens worden over wat spullen waard waren. Ik vond dat ik al best hoog zat, maar dat vond mijn ex niet. Uiteindelijk heb ik mijn verlies genomen en dacht: laat maar gaan. Beter dat we elkaar nog fatsoenlijk aan kunnen kijken dan dat ik nu wat extra geld heb.”

Merk je op het gebied van financiën veel verschil nu je weer alleen bent?
“Ik ben trots op hoe ik mijn financiën nu heb geregeld. Het scheelt dat ik van huis uit heb geleerd om goed met geld om te gaan. Daardoor heb ik alle ruimte om te doen wat ik wil. Hoewel het leven alleen wat duurder is, maak ik bewuste en gezonde keuzes. Vooral op eten bezuinig ik niet, dat vind ik belangrijk. Daarin merk ik wel dat het voor één persoon soms wat lastiger is om betaalbaar boodschappen te doen dan met z’n tweeën.”

Het kasboek ziet er inderdaad goed uit. Maar als ik dan iets moet noemen, valt me het bedrag voor sporten op.
“Mij ook. Ik wist dat het veel was, maar zóveel, haha. Ik doe aan: kickboksen, tennis, zwemmen en sportwedstrijden zoals triatlons. Sport is heel belangrijk voor mij, daar geef ik graag geld aan uit. Ik ga hier dus zeker niet op bezuinigen.”

Waar zou je wel op bezuinigen?
“Als ik iets moet noemen, zou ik kiezen voor het potje ‘uit eten en leuke dingen doen’ of ‘vakanties’. Daar gaat best wat geld heen. Mocht het echt een keer nodig zijn dan kan ik hierop besparen.”

Je betaalt € 50 voor verzekeringen, dat is in vergelijking met eerdere kasboekjes aan de lage kant. Welke verzekeringen heb je allemaal?
“Oh, is dat zo? Ik vind het wel meevallen. Heb een OV-abonnement vanuit werk, dus ik heb geen auto. Mocht ik een keer een auto nodig hebben, dan huur ik die. Dat scheelt qua verzekeringskosten. Ik heb verzekeringen voor: aansprakelijkheid, inboedel, opstal en rechtsbijstand. En ook een reis- en annuleringsverzekering. Ik zit bij één verzekeraar en krijg daardoor korting.”

Je spaarrekening is goed gevuld. En je bent aan het beleggen. Doe je dat al lang?
“Sinds mijn zeventiende. Dus al twintig jaar. Ik heb tot nu toe ongeveer 50% rendement behaald. Ik heb destijds € 5.000 geïnvesteerd en beleg sowieso jaarlijks het dividend dat ik ontvang. Dat is rond de € 700. Ik beleg zelf, doe onderzoek en koop soms wat aandelen bij.”

Wat wil je uiteindelijk met dat (spaar)geld doen?
“Ik heb geen specifiek spaardoel. Ik ben tevreden met wat ik nu heb. Op dit moment staan er geen grote aankopen op de planning. Laatst kocht ik een racefiets voor € 4.000. Dat kan gewoon, want ik heb het geld ervoor. Het spaargeld geeft me de ruimte om te doen wat ik wil. Maar als ik dan toch íets zou moeten noemen, zou ik graag in de toekomst geld willen investeren in vastgoed. Daar is de markt nu niet goed voor, maar, wie weet, ooit!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop