Kasboek Thorsten: “Mijn vriendin was zwanger en we woonden allebei nog bij onze ouders”

Thorsten (21) en zijn vriendin Mortischa (21) raakten vorig jaar onverwacht in verwachting. Ze hadden geen huis en amper een inkomen. Inmiddels heeft het jonge gezin het goed voor elkaar. Kijk mee in hun kasboekje.

Hoe zag jullie leven eruit toen dat streepje op die zwangerschapstest blauw kleurde?
“Mijn vriendin had haar studie verpleegkunde net stopgezet en werkte fulltime in een winkel, ik liep de afstudeerstage van mijn hbo-opleiding informatica. We waren vijf jaar samen, maar woonden allebei nog bij onze ouders. Zodra we ontdekten dat we zwanger waren, gingen we op zoek naar een eigen huis.”

Konden jullie dat betalen?
“Binnen een paar maanden studeerde ik af, cum laude, en vond mijn huidige baan. Toen ik wist dat die kleine eraan kwam, ben ik zestig uur per week gaan werken. Zo konden we een financiële buffer opbouwen.”

Wat knap zeg. En, vonden jullie snel een huis?
“Binnen een paar maanden vonden we via via een huurwoning: een eenkamerappartement van 44 vierkante meter voor € 850 exclusief gas, water en licht. Niet ideaal, maar nood breekt wet. Drie maanden later zagen we een rijtjeswoning die we konden kopen. Een week later was die van ons, voor € 195.000. We konden de hypotheek afsluiten op allebei onze salarissen. Je zult het niet geloven, maar kort hierna zijn we wéér verhuisd.”

Oh, wow. Vonden jullie een nog betere deal?
“Dat huis hadden we de eerste keer dat we gingen kopen ook al gezien. Een vrijstaand huis met een oprit, in een dorpje in Zeeland. Het lag toen buiten ons budget. Inmiddels stond het zes maanden te koop en was de prijs gezakt. Nu konden we het wél betalen. We kochten het voor € 230.000. Boven onze verwachting verkochten we ons eerste koophuis met een overwaarde van € 20.000.”

Lekker! En… gaat er nu nóg een plottwist komen of wonen jullie nog steeds in dit huis?
“Haha, we wonen er net anderhalve maand. Het huis was direct bewoonbaar, maar erg verouderd. Met enkel glas, gaskachels en oud sanitair. We zijn het nog aan het verbouwen.”

kasboek thorsten

Hoe financieren jullie dat?
“Met de overwaarde van ons vorige huis en we sparen zo’n € 500 per maand voor de verbouwing. Het scheelt dat ik bijna alles zelf doe. Ik heb een bijbaan als installateur gehad, daarvan heb ik veel geleerd. Dat scheelt bakken met geld. Om een voorbeeld te geven: we wilden onszelf verwennen met een nieuwe badkamer van het geld uit de overwaarde. Meerdere offertes kwamen uit boven de € 21.000. Toen ik zelf uitzocht wat de materialen kostten, kwam ik op € 2.700 uit, maak daar € 5.000 van inclusief schroeven et cetera. Dat is een besparing van € 16.000.”

Dat is zeker een flinke besparing! Maar waar vind je de tijd om te klussen met een fulltime baan en een baby?
“Ik klus in de avonden voor zover dat lukt. Beton hakken wordt ‘m niet met een kleintje dat slaapt, maar een afvoer verleggen lukt prima. Eén keer in de twee weken klus ik in het weekend. Zo ben ik niet alléén maar aan het werken en klussen. Het andere weekend gaan we wat leuks doen met elkaar.”

Over leuke dingen gesproken: waar geven jullie het liefst geld aan uit?
“Ons kind staat op nummer één, we willen op geen enkele manier op hem bezuinigen. Daarnaast vind ik het belangrijk om in onszelf te investeren. Soms koop ik iets nieuws om mezelf te verwennen, zoals een telefoon of nieuwe kleren. Mijn vriendin gaat graag lunchen met haar moeder en onze kleine. We gaan ook wel eens samen een dagje shoppen of naar een binnenspeelplaats.”

Gaan jullie ook op vakantie?
“Het afgelopen jaar gingen we vijf dagen naar de Ardennen. Volgend jaar willen we een vliegvakantie boeken. Ons vakantiegeld en belastingteruggaven zien we als extra geld, dat mag op aan vakanties.”

Zijn er ook posten waarop je zou willen besparen?
“Nee, we kijken iedere maand samen naar ons kasboekje. Als mijn vriendin iets voor ons zoontje wil kopen, dan weet ze aan de hand van onze cijfers precies of er ook nog een lunch met haar moeder in zit. We leven niet heel luxe, maar dat hoeft voor ons ook niet. We gaan bijvoorbeeld nooit uit eten, met een frietje zijn we ook al heel blij.”

Sparen jullie ook?
“Alleen voor de verbouwing. Ons spaarsaldo van € 18.000 had ik tijdens mijn studie gespaard. We willen graag een buffer houden van € 15.000 voor onvoorziene kosten. Het liefst starten we zo snel mogelijk met aflossen op onze hypotheek, maar ja: we willen ook dubbel glas. Zoals je aan onze stookkosten kunt zien, heeft dat prioriteit.”

Hoe vind je het om − vergeleken met leeftijdgenoten − zulke hoge lasten te hebben?
“Prima. Die lasten zullen alleen maar lager worden naarmate we het huis beter isoleren en uiteindelijk wat op onze hypotheek kunnen aflossen. En we zullen allebei alleen maar meer gaan verdienen, we zitten nog helemaal onderaan de salarisladder.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’