Kasboek Reza: “Ik bleek €120 per maand te spenderen bij de Action”

Reza (32) zou meer willen sparen. Haar huur is hoog, maar dat is niet de enige reden dat dat niet lukt. Ze ontdekte dat ze zo’n € 120 per maand uitgeeft bij de Action. Dat moet echt anders, vindt ze. Kijk mee in haar kasboekje.

Houd je normaal gesproken ook een kasboek bij?
“Jazeker. Toen ik een tweede hbo-studie wilde gaan doen, zette ik mijn inkomsten en uitgaven nauwkeurig op een rij om te kunnen berekenen of ik die stap financieel gezien kon maken. Ik had een hbo-opleiding commerciële economie afgerond en deed administratief werk, maar voelde me daar niet blij bij. Dankzij mijn kasboek wist ik dat ik de stap kon wagen: ik startte een driejarige fulltime laboratoriumopleiding, zonder inkomen en studiefinanciering. Inmiddels werk ik als laborant.”

Wat een gedurfde stap! Waar leefde je in die jaren van?
“Ik deed mijn studie in België, daar hoefde ik geen instellingscollegegeld te betalen, zoals dat in Nederland wel moet bij een tweede hbo-studie. In plaats van € 10.000 per jaar betaalde ik € 800 per jaar. Mijn lasten betaalde ik van de € 25.000 die ik had gespaard tijdens mijn eerste baan. In die tijd woonde ik samen met mijn ex en we leefden allebei heel zuinig. Met € 650 per maand kwam ik rond.”

En, ben je tevreden met je carrièreswitch?
“Als ik naar sommige kasboekjes hier op PorteRenee.nl kijk, heb ik het gevoel dat ik minder verdien dan anderen van mijn leeftijd met een fulltime baan op hbo-niveau. Soms kan ik daar sip van worden. Door mijn tweede opleiding heb ik minder werkervaring kunnen opdoen. Aan de andere kant verdien ik ook niet slecht. En ik doe nu werk dat ik leuk vind en waar ik trots op ben dat ik het kan.”

Dat is ook veel waard. Kom je wel goed rond?
“Dat wel, maar ik zou meer geld opzij willen zetten. Vooral mijn woonlasten vind ik hoog. Ik huur relatief duur en moet dit in mijn eentje ophoesten. Twee jaar geleden ging mijn relatie uit en ging ik op zoek naar een koopwoning voor mezelf. Ik kon geen huis vinden voor € 150.000, het hypotheekbedrag dat ik kon lenen. Eerst heb ik een tijdje bij mijn ouders gewoond, sinds een jaar woon ik in mijn huurappartement.”

Tegenover die pittige huur staan gelukkig wel heel lage energiekosten.
“Ik woon in een nieuwbouwhuis, dat scheelt enorm. Dankzij zonnepanelen en een warmtepomp betaal ik € 5 aan elektra per maand. Mijn waterrekening is duurder: € 14.”

Wat lekker! Ben je nog volop aan het inrichten, trouwens?
“Die kostenpost voor meubels en huisraad is een gemiddelde van het afgelopen jaar. Inmiddels heb ik mijn huis bijna volledig ingericht, dus dat bedrag zal afnemen.”

Ik zie een apart bedrag voor winkels als de Action en Wibra, wat haal je daar allemaal?
“Haha, van alles voor in huis, van kussens tot kandelaars. Ik vond dat ik veel te veel bij die winkels kwam, dus ben deze post apart gaan bijhouden in mijn kasboekje om inzichtelijk te maken hoeveel geld daar naartoe gaat. Ik schrok me kapot! Vorige maand zat ik zelfs op € 120. Nu is het even klaar.”

Toch handig, zo’n kasboekje. Over welke kostenposten ben je wel tevreden?
“Uit eten doe ik niet zo vaak. Mijn vriend en ik zijn geen Bourgondiërs. Geef ons maar een frietje of een pizza en we zijn tevreden. Dure vakanties zijn ook niet aan ons besteed, we zijn geen avonturiers. Het liefst gaan we een weekendje weg naar een stad in Nederland of België. We hebben allebei last van angsten en moeten elkaar een drempel over duwen om de deur uit te gaan. De post ‘overig’ is wel wat gestegen: we zien theatervoorstellingen en concerten steeds meer zitten. Laatst gingen we naar een concert in het Sportpaleis in Antwerpen en ontdekten dat zo’n avond tóch wel erg leuk is.”

Wat een leuke ontdekking. Over stijgende posten gesproken: zijn je zorgkosten altijd zo hoog?
“Ook die hebben vooral met mijn angsten te maken. Nadat mijn vorige relatie uitging, had ik veel stress. Blijkbaar sloeg dat op mijn gebit, met nachtelijk knarsen en klemmen tot gevolg. In een jaar was ik € 800 kwijt aan de tandarts. Het gaat nu gelukkig de goede kant op, met mijn stress én mijn gebit.”

Fijn zeg. Jouw vermogen gaat trouwens ook de goede kant op. Hoe heb je dat opgebouwd?
“Mijn ex en ik hebben later in onze relatie samen een huis gekocht. Die hypotheek kostte me maar € 425 per maand, dus ik kon goed sparen. Toen we uit elkaar gingen en hij mij uitkocht, hield ik daar € 20.000 aan over. Dat zette ik op mijn spaarrekening. Ook heb ik flink gespaard in de anderhalf jaar dat ik daarna bij mijn ouders woonde. Ik ben ook begonnen met groen sparen, daarbij wordt mijn inleg grotendeels geïnvesteerd in groene projecten, wat mij belastingvoordeel oplevert.”

Slim. Waar spaar en beleg je voor?
“Beleggen doe ik voor de langere termijn, ik vind het leuk om te zien wat de koersen doen en wie weet kan ik ooit eerder stoppen met werken. Sparen doe ik voor een buffer, binnenkort heb ik bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig. Verder hoop ik over vijf jaar alsnog een huis te kunnen kopen. Waarschijnlijk samen met mijn vriend. Maar voorlopig zit ik prima. Geen stress van het zoeken naar een woning is ook wel even fijn!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’