Kasboek Monique: “Mijn man geeft € 400 per maand uit aan roken”

Monique (51) en haar partner Michel (54) hebben een behoorlijk gat in de hand: elke maand ‘verdwijnt’ er ongemerkt zo’n € 1.300. Maar daar maken ze zich allesbehalve druk om.

Jullie zijn volgens mij echte spenders. Toch zie ik ook een maandelijks spaarbedrag staan.
“Haha, klopt. Naast geld uitgeven, sparen we ook graag. Voor vakanties, grote uitgaven én we zetten geld apart voor onze dochter. We storten daar, naast de maandelijkse inleg, ook extra’s op zoals de belastingteruggave.”

Houd je normaal gesproken ook een kasboek bij?
“Nee, niet echt. Ik probeer het soms wel een tijdje, maar het levert doorgaans weinig op.”

Hoe bedoel je?
“Ik vraag me af of ik er echt door zou gaan besparen. Stel, ik schrijf ook alle kleine uitgaven op, dan vraag ik me altijd af: zou ik het dan niet kopen? Ik denk niet dat het wat zou uitmaken. Waarschijnlijk verandert er bij ons pas wat als we écht gaan opletten. Over ons hoge boodschappenbudget hebben we het bijvoorbeeld weleens gehad. Dat we misschien ergens anders boodschappen moeten doen. Maar ja, dan bespaar ik misschien wel wat, maar dan moet ik er helemaal voor naar de andere kant van de stad rijden. Die moeite heb ik er niet voor over.”

Je kunt ook op aanbiedingen letten.
“Het is niet zo dat ik daar helemaal niet op let. Ik sla af en toe wel een voorraad van iets in, maar ik ben niet de hele week bezig met aanbiedingen knippen en plakken. Als we een keer noodgedwongen moeten besparen, zijn er genoeg kostenposten waarop dit kan zonder dat het pijn doet. Ik padel bijvoorbeeld, dat is best een dure sport. Ik kan ook in plaats daarvan naar de sportschool gaan, maar ik vind padel gewoon hartstikke leuk. Zolang we niet hóéven te besparen, geniet ik gewoon lekker van mijn leven zoals het nu is.”

Ha, dat snap ik dan ook weer. Maar laten we eens naar je kasboekje kijken. Wat vind je ervan?
“Als ik het zo voor me zie, zouden we inderdaad in theorie uit moeten komen. Maar toch staan we bijna iedere maand in het rood. Het is voor mij dus onduidelijk waar sommige uitgaven aan besteed zijn. Misschien een keer een lekker geurtje of een boek, het zal wel ergens naartoe gaan.”

Kasboek Monique

Dan misschien toch een gedetailleerd kasboekje bijhouden om te zien waar al het geld nou echt naartoe gaat. Want word je daar niet zenuwachtig van, om regelmatig in het rood te staan?
“Ik maak me daar helemaal geen zorgen over. Het is een kwestie van goed plannen. We kunnen nu ook sparen, want we hebben daarvoor een automatische incasso ingesteld. Ik weet dan wel dat er de maand erop weer wat extra geld binnenkomt, zoals kinderbijslag, een bonus of salarisverhoging. We hebben beiden een gat in onze hand, maar we hebben geen schulden.”

Roken is een vrij hoge kostenpost in jullie overzicht, zo te zien.
“Die is van mijn vriend, ik bemoei me daar niet mee.”

En waar geef jij graag geld aan uit?
“Ik rook niet, maar ik koop wel graag kleding voor mijzelf en voor onze dochter.”

Heb je ook een spaardoel?
“We sparen voor vakanties en grote uitgaven, zoals onderhoud aan het huis. Zo hebben we vorig jaar het dak laten isoleren, de dakpannen vervangen, zonnepanelen gelegd en de zolder verbouwd.”

Zonnepanelen, wat goed. Toch zie ik € 380 staan voor gas, water en elektra, voor drie personen.
“Waardoor die kostenpost zo hoog is, is mij ook echt onduidelijk. We hebben een rijtjeshuis en doen geen gekke dingen die veel elektriciteit verbruiken. Misschien omdat we lang douchen en vaak in bad gaan? De zonnepalen liggen er nog niet zo lang, dus we zullen de komende tijd zien of dat wat uitmaakt.”

Al die investeringen in het huis, dan blijven jullie hier denk ik nog wel even wonen. Of niet?
“Absoluut. Vrienden van ons verhuizen naar vrijstaande woningen en vragen aan ons waarom wij dat niet ook doen. Maar waarom zouden we? We hebben het helemaal uitgezocht, dat als een van ons bijvoorbeeld zonder baan komt te zitten, we ons geen zorgen hoeven te maken. En ook na ons pensioen kunnen we hier eventueel nog fijn blijven wonen. Ik ben gewoon heel tevreden met onze (financiële) situatie.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop