Kasboek Merle: “Ik wil binnen vijf jaar een ton op mijn spaarrekening hebben”

Merle (41) spaart bijna de helft van haar salaris. Dat lukt dankzij slimme besparingstrucs en vooral: haar lage hypotheeklasten van maar € 144 per maand.

Wauw, over vijf jaar een ton op je spaarrekening. Vertel!
“Het lijkt me zo cool om een ton te hebben. Zulke bedragen zie je alleen maar in films, dat iemand wordt ontvoerd en er een ton losgeld wordt gevraagd. Ik had nooit gedacht dat dit bedrag voor mij haalbaar zou zijn. Maar dankzij mijn lage hypotheek en de stijgende spaarrente denk ik dat het realistisch is.”

Jouw hypotheek is inderdaad bijzonder laag, hoe heb je dat geregeld?
“Op mijn 25e kocht ik mijn huis voor € 173.000. De enige hypotheek die ik kon krijgen, was een aflossingsvrije hypotheek van € 155.000, omdat ik destijds te weinig verdiende. De rest legde ik zelf bij. Voor die tijd woonde ik nog thuis. Ik werk sinds mijn 18e, dus ik had lekker gespaard. Eens in de drie jaar loste ik iets van € 15.000 af. Mijn hypotheekschuld is nu nog € 94.000. Aan rente betaal ik € 144 per maand. Ik heb de hypotheekrente vorig jaar vast laten zetten op 2,6%, daar bespaar ik nu flink op.”

Wat betaalde je eerst?
“Mijn rente stond voor vijftien jaar vast op 5,3%, tot en met 2022. De rente is in die tijd flink gedaald, maar begon vorig jaar ineens toch hard te stijgen. Dus ik heb de rente opengebroken om te profiteren van de lagere rente. Daar moest ik een renteboete van zo’n € 1.000 voor betalen. Gelukkig was die wel voor tweederde aftrekbaar bij de belastingaangifte. Mijn nieuwe rente van 2,6% staat voor tien jaar vast. Dit scheelt mij zo’n € 1.200 per jaar.”

Goed geregeld zeg. Hoe pak je het sparen verder aan?
“Sinds een jaar of drie zet ik maandelijks € 1.000 opzij zodra mijn salaris binnenkomt. Met de rest van mijn geld kom ik gemakkelijk rond. Het scheelt denk ik ook dat ik geen auto en kinderen heb. En ik woon en werk in dezelfde stad, dus reiskosten heb ik ook amper. Ik ga heel bewust met geld om en denk altijd eerst drie keer na voordat ik iets koop. Ook leef ik vrij minimalistisch; luxe merkkleding en make-up zie je mij niet snel dragen.”

Kasboek Merle

Dan heb je vast een hoop bespaartips voor ons.
“Haha, nou daar gaan we: ik koop veel huismerken en scoor aanbiedingen voor wasmiddel en vaatwastabletten bij Kruidvat en Action. Interieurspullen koop ik vaak tweedehands. Laatst zag ik een mooie lockerkast in de vtwonen die nieuw € 600 kostte. Meteen keek ik op Marktplaats en ja hoor: iemand bood dezelfde kast aan voor € 200. Ik ben ook lid van de Facebookgroep ‘Gratis af te halen’. Daar vond ik onlangs twee mooie stoelen, die ik alleen een beetje op moest knappen. Nog een tip: als ik iets nieuws koop voor mijn huis, een schilderij bijvoorbeeld, zet ik het oude gelijk op Marktplaats. Dan kost het je niets.”

Meer weten over je hypotheek versneld aflossen? We schreven er een zeventig pagina’s tellend e-book over, met daarin alles wat je moet weten over regelgeving en tips & tricks om dat ook te bereiken.

Zijn er ook dingen waarbij je minder op de centen let?
“Ik geef veel geld uit aan borrelen en etentjes. Lekker naar een eetcafeetje of op het terras hangen met vrienden. Maar ook dan let ik op de prijzen hoor. Een Pornstar Martini vind ik heel lekker, maar daar betaal je € 11 voor. Dan maar een wijntje. Vorig weekend zat ik op het terras met een vriend en zagen we een mosselpannetje op een krijtbord staan voor € 27,50. Toen hebben we bij Lidl een bak mosselen gekocht en die thuis heerlijk in het zonnetje opgegeten.”

Klopt het dat ik geen bedrag voor vakanties zie staan?
“Op vakantie ga ik jammer genoeg bijna nooit. Dat vind ik lastig als alleenstaande. Want met wie ga ik dan? Met een vriendin krijg ik ruzie en in mijn eentje vind ik het ook vreselijk. Een groepsreis spreekt me niet aan. Maar ik zou wel vaker op vakantie willen.”

Ben je tevreden met je kasboekje of is er iets dat je zou willen veranderen?
“Ik vind dat ik het goed voor elkaar heb. Ik heb een leuk leven én ik kan € 1.000 per maand sparen. Als mijn situatie zo blijft, dan haal ik mijn spaardoel binnen die vijf jaar. Misschien wel eerder met de hogere spaarrente. Sparen is nu voordeliger dan aflossen op mijn hypotheek. Maar het leven kan zomaar veranderen. Wie weet ontmoet ik wel de man van mijn dromen en ga ik verhuizen. Of verandert er iets in mijn werksituatie. Als ik mijn doel niet haal, is het ook goed. Maar ik ga er natuurlijk wel voor!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen