Search
Close this search box.

Waar sta jij op de Route naar Rijkdom?

Kasboek Marit: “Ik shop kleding gratis, dat scheelt veel geld”

Marit (32) leerde van haar ouders de waarde van geld en daar plukt ze nu de vruchten van. Ze heeft een goed gevulde spaarrekening en hoopt met dat geld binnenkort een huis te kunnen kopen.

Als ik zo naar je kasboek kijk, ben jij volgens mij wel goed met geld.
“Dat klopt. Ik werk sinds mijn vijftiende. Ik spaarde altijd mijn loon. Daarvan kon ik bijvoorbeeld in de zomer op vakantie. Mijn ouders leerden me goed met geld omgaan. Tijdens mijn studie woonde ik thuis. Ik had toen amper kosten, maar ik had wel een bijbaan. Dus ik kon veel sparen. Mijn ouders kregen mijn studiefinanciering om mijn studie van te betalen. Oh, en ik ben ook begonnen met beleggen. Dat doe ik nu zo’n 1,5 jaar.”

Wanneer ging je het huis uit?
“Op mijn 24ste. Ik was 21 jaar toen ik klaar was met studeren. Toen ben ik fulltime gaan werken. Daardoor spaarde ik veel, want ik hoefde thuis niks te betalen. In die tijd heb ik € 37.000 weggezet. Een supermooi bedrag.”

Wat heb je met dat geld gedaan?
“Op een dag zei ik tegen een collega: ‘Ik ga weg, ik ga reizen’. En binnen anderhalve maand zat ik in het vliegtuig. Ik wilde al langer op reis, maar deed het steeds niet. Nu had ik zo’n groot bedrag bij elkaar gespaard, dat ik dacht: ik ga gewoon. Ik zegde mijn baan op en ging bijna acht maanden reizen door Australië en Zuidoost-Azië. Zo gaaf. Dat was het dubbel en dwars waard.”

Was je spaarrekening leeg toen je terugkwam?
“Nee, gelukkig was ik niet blut. Ik had nog € 20.000. De reis kostte € 14.000 en ik had nog ongeveer € 3.000 kosten aan vaste lasten in Nederland, zoals verzekeringen en huur.”

Je spaart € 350 per maand voor vakanties. Waar gaat de volgende reis heen?
“Ik hou echt van reizen. Deze zomer ga ik met een vriendin drie weken backpacken door Oost-Europa. Ik probeer dan ook op mijn geld te letten. Ik boek zoveel mogelijk vooraf, want dat is vaak goedkoper. En reis zo min mogelijk met het vliegtuig. De trein of bus scheelt in kosten. Ik slaap in hostels om te besparen, maar nu ik ouder word, vind ik privacy ook wel fijn. En ik boek nooit een pakketreis, ik zoek alles zelf uit.”

Je huur is wel flink voor één persoon.
“Klopt, dat vind ik ook. Ik baal daar wel van. Eerst had ik een appartement waar ik € 700 betaalde, inclusief gas/water/licht. Dat was ideaal. Nu huur ik een appartement exclusief, dus die kosten komen er ook nog bij. Dat is meer dan € 1.000 bij elkaar. Ik moest wel écht verhuizen. De vorige woning was zo gehorig en te klein voor thuiswerken.”

Wil je niet liever kopen?
“Jawel, maar dat is nu niet haalbaar. Ik ben alleen en kan tot € 250.000 lenen. Daar krijg je tegenwoordig niet veel meer voor en ik wil niet maximaal lenen. Ik zei laatst nog tegen mijn moeder: waarom heb je toen ik terugkwam van mijn reis niet gezegd dat ik een huis moest kopen? Blijkbaar had mijn moeder dat wel gezegd, maar had ik er geen oren naar.”

Vertel eens, ik zie € 20 staan voor kleding. Hoe doe je dat?
“Ik leef bewust en denk goed na voordat ik iets koop, maar laat nooit iets als ik het heel graag wil. Ik geef gemakkelijker geld uit aan uit eten bijvoorbeeld. Kleding boeit me niet zoveel. Ik ben lid van een kledingketting, The Clothing Loop. Er gaan dan tassen met kleding rond in de buurt. Daar mag je gratis kleding uithalen of instoppen. Ik heb er al een paar keer leuke items uitgehaald. Dit is echt een fijne en duurzame manier om kleding te ‘shoppen’. Kost niks! Verder koop en verkoop ik kleding op Vinted.”

Er staat een mooi bedrag op je spaarrekening. Wat wil je daarmee doen?
“Ik wil uiteindelijk een eigen huis. Daar ga ik het spaargeld voor gebruiken. Maximaal € 50.000, zodat mijn spaarrekening daarna niet meteen leeg is. Ik wil ongeveer € 60.000 sparen, daarna ga ik op zoek naar een woning. Ik kan elke maand rond de € 800 sparen en ik krijg ook nog IKB (Individueel KeuzeBudget red.) van werk uitbetaald. Dat is bij elkaar een paar duizend euro. Dus dat huis moet hopelijk lukken! En ik wil ook verder met beleggen.”

Hoeveel geld wil je investeren in beleggen?
“Ik heb een tijd lang maandelijks ongeveer € 500 ingelegd. Maar mede door de verhuizing lukte dat tijdelijks niet. Maar ik wil wel weer beleggen, bijvoorbeeld € 200. Ik vind beleggen belangrijk, omdat ik niet veel vertrouwen heb in hoe mijn pensioen er tegen die tijd uitziet.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop