Kasboek Lynn: “We vrezen dat de AOW-potjes leeg zijn als wij de pensioenleeftijd bereiken”

Lynn (34) is getrouwd met Iris (32), die sinds enkele maanden in de ziektewet zit. Daardoor moet het stel het maandelijks met € 1.200 minder doen. Gelukkig levert dat ze tot op heden weinig zorgen op.

Was dat een flinke klap, die eerste keer € 1.200 minder op de rekening?
“Dat viel mee. We wisten dat dit eraan zat te komen. Daarom hebben we ons op het inkomensverlies voorbereid. Bijvoorbeeld door een goede buffer op te bouwen. Onderaan de streep sparen we nu wat minder dan we voorheen deden, maar we hoeven niet veel dingen te laten. We kochten ons huis jaren geleden, toen we een stuk minder verdienden. Onze hypotheek is dus relatief laag ten opzichte van wat er elke maand binnenkomt. Doordat Iris altijd een goede baan heeft gehad, is het ziektegeld-bedrag relatief hoog. En we hebben geen kinderen. Die combinatie maakt dat het vooralsnog prima gaat.”

Wat hebben jullie gedaan om die buffer zo ruim te krijgen?
“Ons ‘geluk’ is vooral dat we sinds de pandemie-jaren heel weinig geld uitgeven. We hebben ons oude uitgavenpatroon van voor die tijd nooit meer opgepakt nadat alles weer open ging. De afgelopen drie jaar aten we bijvoorbeeld nauwelijks buiten de deur. Niet uit gierigheid – het is meer een andere mindset. We zijn creatief geworden en toveren inmiddels zelf de lekkerste broodjes en gerechten op tafel. Scheelt toch al gauw dik de helft. En we hebben een luxe koffiemachine. Waarom zou je dan nog buiten de deur een bakkie doen?”

Hoe doen jullie dan bijvoorbeeld boodschappen, voor die € 375 per maand? Zijn jullie echte aanbiedingen-jagers?
“Sinds corona hebben we een enorme moestuin. Daardoor zijn onze kosten voor groenten, aardappels en fruit minimaal. Onze vriezers – waarvan we er eentje speciaal hebben gekocht – liggen vol met de oogst van afgelopen zomer. En we doen veel aan ruilhandel met de buren. Dan krijgen wij pruimen en slaplantjes van hen en geven we courgettes en tomatenplantjes terug. 

Verder kopen we in de supermarkt alles wat we lekker vinden. Wél zo goedkoop mogelijk. We sparen bijvoorbeeld premium koopzegels (met dubbel rendement) bij Albert Heijn. Dat halen we er ruimschoots uit, heb ik berekend. Afgelopen week was ons favoriete brood in de persoonlijke bonus. Dan ligt de vriezer er weer even vol mee. Deze week is het weer 75 cent duurder. Ja, daar kunnen Iris en ik heel blij van worden.”

Stel dat jullie tóch flink moeten gaan besparen, wat wordt dan de eerste post?
“Dan gaat ons tv-abonnement eruit. En één van de twee auto’s. Daar zijn we trouwens al voorzichtig mee bezig, maar we doen rustig aan. De auto van Iris was onze eerste ‘grote mensen-auto’, dus het doet een beetje pijn om afscheid te nemen. Het is elke maand een dure post van dik € 100 – enkel om met de hond naar het bos te gaan. Dus hij gaat er echt uit, binnenkort. Mochten we dan nog tekort komen aan het einde van de maand, kunnen we altijd minder gaan beleggen. Liever niet, natuurlijk.”

Beleggen jullie al lang die € 500 elke maand?
“Een jaar of twee geleden begonnen we met € 200 per maand. De inleg hebben we al snel ruim verdubbeld. Iris en ik zijn er allebei van overtuigd dat we later weinig van ons opgebouwde pensioen gaan terugzien. We vrezen dat de AOW-potjes leeg zijn als wij die leeftijd bereiken en dus bot vangen. Die € 500 per maand zetten we dus echt opzij voor onze oude dag.” 

Er staat een lekker bedrag op jullie spaarrekening, zeg. Hebben jullie specifieke spaardoelen, of is het vooral als buffer bedoeld?
“Van die ruim € 47.000 is een kleine € 6.000 gereserveerd voor een reis. We sparen elk jaar samen € 2.000 voor onze vakanties. Komend jaar gaan we eindelijk drie weken naar Bali, een trip die in 2020 al gepland stond. Vandaar dat het bedrag inmiddels lekker hoog is. Niet dat we dan per se luxer uitpakken, hoor. Onze duurste overnachting is geloof ik € 29, haha.”


En die overige € 41.000 aan spaargeld?
“Daarvan zit het overgrote merendeel, € 33.000, in onze bufferpot. De andere € 8.000 is verdeeld over de potjes ‘zorgverzekering’, ‘niet-maandelijkse kosten’ en ‘leuke dingen’.”


Nog geen concreet spaardoel dus, behalve Bali?
“Niet echt. Dat vind ik persoonlijk ook best lastig. Ik wil graag ergens concreet voor sparen. Veel geld hebben vind ik niet erg, dat is natuurlijk hartstikke luxe, als het maar een doel heeft. Nu hangt het zo doelloos in onze rekening. Dan los ik het liever extra af op de hypotheek. Dat doen we nu nog niet, vanwege de onzekere situatie met de ziektewet van Iris.

Op de (hele) lange termijn zouden we graag in een tiny house wonen. Die mogelijkheden gaan we onderzoeken. Eerst komend jaar een dakkapel en nieuwe badkamer. Daar hebben we een bouwdepot voor. Dan zien we wel weer verder!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop