Kasboek Lucy: “Ik ben 76 jaar en werk nog steeds”

De meeste mensen van haar leeftijd zijn allang met pensioen, Lucy (76) werkt nog. Ze vindt het leuk, maar ze heeft het geld ook nodig om haar rekeningen te betalen. Kijk mee in haar kasboek.

Je bent 76 jaar en werkt nog. Dat hoor je niet vaak.
“Ouderen worden vaak weggezet als kwetsbaar en eenzaam. Maar ik wil laten zien dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je kunt als je ouder bent nog steeds werken en genieten van het leven. Doe wat, maak er wat van. Als je geld genoeg hebt, ga dan vrijwilligerswerk doen. Ik vind werken leuk. Zo houd ik feeling met de maatschappij. Dat vind ik belangrijk. Lekker bezig blijven, zo blijf je jong.”

Dus je werkt niet voor het geld?
“Uiteindelijk natuurlijk wel. Ondanks dat ik werken leuk vind, anders deed ik het niet, heb ik het geld nodig. Ik krijg maar een klein pensioen en word gekort op mijn AOW, omdat ik acht jaar in Barcelona heb gewoond. Ik heb lang als zzp’er gewerkt en heb zestien jaar een vaste baan gehad. Daar ontvang ik nu een pensioentje van, maar dat is geen vetpot. Dus ik heb het geld nodig om niet in armoede terecht te komen.”

Oh, dat klinkt heftig.
“Nee hoor, ik red het goed. Zit nog boven de armoedegrens, dat wil ik zo houden. Ik hoop dat ik lang kan blijven werken, totdat het niet meer gaat. Ik ben ook inventief, vind ik. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van de app Too Good To Go. En ik koop geregeld AH Overblijvers. Ik moet slim met mijn geld omgaan, zeker nu de prijzen van bijvoorbeeld eten zo hoog zijn.”

Ik zie bij inkomen geen toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, staan. Klopt dat?
“Ik heb een tijd veel voor de GGD gewerkt, voor bron- en contactonderzoek. Dat deed ik drie dagen in de week vanuit huis. Ik heb toen goed verdiend. Net iets te goed. Daardoor heb ik nu geen recht op huur- en zorgtoeslag. En ik moet zelfs inkomstenbelasting en zorgtoeslag terugbetalen, omdat ik te veel verdiende. Ik wil daar mijn spaargeld niet voor gebruiken, dus ik betaal het elke maand af. Het zal fijn zijn als ik uiteindelijk weer van de toeslagen gebruik kan maken, dat geeft financieel iets meer lucht.”

Maar even terugkomen op je werkleven. Je hebt lang als zzp’er gewerkt. Heb je toen geld apart gezet voor je pensioen?
“Ik heb vroeger goud geld verdiend. Vooral in Barcelona. Daar werkte ik als zzp’er onder meer voor FC Barcelona toen Cruyff daar voetbalde. En ook voor de hockeybond. Ik deed veel vertalingen, bijvoorbeeld van Spaans naar Nederlands of Engels. Toentertijd werd er alleen Spaans gesproken, dus dat was een goudmijntje qua werk voor mij. Het was een te gekke tijd. Ik hechtte weinig waarde aan geld. Maakte het net zo snel weer op als dat het binnenkwam. Ik had destijds genoeg geld om een huis te kopen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik gaf het aan van alles en nog wat uit. Ik kijk niet terug met de gedachte: had ik toen maar beter op mijn geld gelet, dan had ik nu meer gehad. Nee. Ik heb een waanzinnig leven geleid.”

Zo te horen ben je echt een levensgenieter.
“Dat klopt! Ik vind geld niet belangrijk. Gezondheid is het belangrijkste. Ik heb ergens gewoon een hekel aan geld. Oké, je hebt het nodig om te kunnen leven, maar mijn geluk hangt niet af van mijn geld. Anders had ik vroeger andere keuzes gemaakt. Het is nu voor de eerste keer in mijn leven dat ik bewust bezig ben met geld.”

Er zijn een aantal uitgaveposten niet ingevuld, zoals vakanties, uiteten, leuke dingen doen, kleding. Hoe zit dat?
“Ik geef op die posten niet elke maand geld uit. Als ik wat extra geld verdien met surveilleren, gebruik ik dat geld om leuke dingen te doen. Het is dus afhankelijk van mijn financiële situatie. En in sommige gevallen haal ik wat geld van mijn spaarrekening, dat is mijn luxe potje.”

Waar zet je dat luxe potje dan zoal voor in?
“Uiteten. Als ik ergens ga eten, wil ik ook écht goed eten. Ben er dol op. Daar zet ik graag mijn spaargeld voor in. Dat is voor mij nou genieten en daar zal ik nooit op bezuinigen. Ik ga af en toe naar een sterrenrestaurant. Zolang mijn financiële situatie het toelaat, doe ik dat. Maar misschien is mijn potje een keer op, dan mogen mijn kinderen me mee uiteten nemen, haha.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek