Kasboek Lara: “Mijn man en ik krijgen allebei €500 zakgeld per maand”

Lara (36) en Bram (44) hebben het goed voor elkaar. Ze houden elke maand véél geld over. Dat geld is voor een nieuwe auto, de verbouwing van de badkamer of een nieuw huis. Hoe ze dat doen? Kijk mee in hun kasboekje.

Jullie sparen € 1500, hebben elk € 500 zakgeld per maand en de spaarrekeningen zijn goed gevuld. Wat heerlijk!
“Ja, ik ben er heel trots op. We zijn een samengesteld gezin van zes. Mijn man en ik en vier kinderen (2, 11, 15 en 17). Ik vind het leuk om met geld bezig te zijn en te zien waarop we kunnen besparen. Ik houd elke maand een kasboekje bij. Als ik dat niet zou doen, zou het besparen minder goed lukken.”

Was je altijd al zo goed met geld?
“Dat heb ik van mijn ouders geleerd. Ze zeiden altijd: ‘Geen geld uitgeven dat je niet hebt en bouw een spaarpotje op’. Zo leef ik mijn hele leven al. Als ik een bonus, teruggave van de Belastingdienst of vakantiegeld krijg, spaar ik dat extra bovenop het maandelijkse bedrag. Ik wil geen stress om geld hebben.”

Wat doe je allemaal van die € 500 zakgeld?
“Ik geef het onder meer uit aan de kapper, sporten, kleding, uiteten met vrienden, de schoonheidsspecialiste en eigen zorgkosten. Ik vind het wel een hoog bedrag. Ik vraag me af of het niet lager moet. Ik houd geregeld geld over, dat spaar ik dan op mijn rekening of zet ik op die van de jongste. Bram geeft trouwens gemakkelijker geld uit dan ik. Bijvoorbeeld aan en Lego-set van € 150. Het is zijn zakgeld, dus dat mag gewoon, haha.”

Volgens mij is besparen echt jouw ding. Hoe pak je dat aan?
“Ik ga nooit zonder lijstje de deur uit. Impulsaankopen doe ik niet. Ik check altijd acties en ga allerlei winkels af voor de beste deals. Producten zoals tandpasta, luiers en wasmiddel, koop ik nooit zonder korting. En het hele jaar door maak ik lijstjes voor bijvoorbeeld verjaardagen en Sinterklaas. Als de kinderen zeggen dat ze iets graag willen, schrijf ik dat meteen op. Zo koop ik alleen dingen die ze echt willen. Scheelt veel onnodige cadeaus. Verder koop en verkoop ik veel via Vinted. En ik regel spullen tweedehands. Als ik iets zoek, vraag ik eerst familie, collega’s, vrienden of mensen uit de buurt.”

Hoe combineer je besparen met leuke dingen doen?
“We geloven niet in dure vakanties. Maar we gaan wel elke schoolvakantie weg hoor. We huren een fijn huisje. Of gaan kamperen, lekker goedkoop met zes. We koken op vakantie veel zelf en doen spelletjes. De kinderen voelen zich het gelukkigst als we met z’n allen samen zijn. En of dat nou met pannenkoeken in het vakantiehuisje is of in een all-inclusive resort ergens in het buitenland, dat maakt hen niet uit. Verder gaan we niet vaak uiteten of op een terras zitten. Ik heb er moeite mee om € 5 aan een glas wijn uit te geven, terwijl er thuis een fles voor dat bedrag in de koelkast ligt. We doen het wel, vooral met vrienden. Het voelt dan extra speciaal.”

Heb je dan niet het gevoel dat je veel moet laten?
“Nee. We doen alle dingen die wij belangrijk vinden. En die dingen kosten vaak geen geld, zoals tijd met elkaar doorbrengen. Al vind ik wel dat ik soms iets makkelijker geld mag uitgeven. Ik denk over elke uitgave bewust na, daardoor verdwijnt de spontaniteit. Maar daardoor hebben we het nu ook zo goed. We hebben bijvoorbeeld al jaren € 500 boodschappenbudget. Zelfs mét een extra kind en de inflatie redden we het er nog steeds mee. Besparen zit gewoon in me.”

Zijn de kinderen ook al bewust bezig met geld?
“We leren hen dat spullen niet gelukkig maken. Ook praten we veel over geld. De drie oudste zijn echt bewust bezig met hun geld. Ze gaan naar de kringloop, kopen kleding op Vinted. Ze vragen aan mij hoe ik bespaar en of ik met hen wil meekijken. Laatst zag ik bij een van hen een begroting op het bureau liggen. Leuk om te zien dat ze er zo mee bezig zijn. Uiteindelijk bepalen ze zelf waar ze geld aan uitgeven, maar ik probeer hen bewust te maken dat je het maar één keer kan uitgeven.”

Hebben jullie eigenlijk een doel voor het spaargeld?
“We hebben de afgelopen jaren veel gedaan van ons spaargeld. Zo hebben we twee jaar geleden de badkamer verbouwd, dat kostte € 25.000. Vorig jaar getrouwd, daar hebben we € 15.000 aan besteed. En we kochten we een nieuwe auto van € 15.000. Toch hebben we nog steeds spaargeld over. We sparen nu voor een nieuw huis. We hopen binnen vijf jaar te verhuizen. Voor de kinderen willen we uiteindelijk € 9.000 per kind hebben, dit krijgen ze als ze 18 jaar zijn. Voor de jongste hebben we dat al ruim bij elkaar.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop