Kasboek Kim: “We gingen van €30.000 schuld naar €750 sparen per maand”

Toen Kim (40) en Anton (41) zeven jaar geleden een relatie kregen, hadden ze alle twee schulden. Samen zetten ze hun schouders eronder. Met succes, want nu sparen ze € 750 per maand. Geld over? Hup, naar de spaarrekening ermee.

Dit kasboekje zag er vroeger wel anders uit, toch?
“Dat klopt! Ik groeide op in een ondernemersgezin. Geld was nooit een issue. Ik leerde dan ook niet om te sparen en besparen. Toen ik ging samenwonen met mijn ex werkten we allebei fulltime. Elke maand kwam er een mooi bedrag binnen. En aan het einde van de maand was dat geld altijd op, maar we hadden geen schulden. Op een gegeven moment ging de relatie uit. Ik verhuisde zonder spaargeld naar een veel te duur appartement. Op meubels bespaarde ik niet. Ik kocht, net als daarvoor, alles wat ik wilde. Maar dan met veel minder inkomsten.”

Oh, en wat gebeurde er toen?
“Ik bouwde schulden op. Doordat ik alles kocht wat ik wilde, zocht ik naar een manier om de rekeningen te betalen. Zo ontdekte ik de afbetalingsregeling bij Wehkamp en het overboeken van mijn creditcard naar mijn lopende rekening. Zo vulde ik het ene gat met het andere.”

Hoe liep dat af?
“Ik trok het niet meer om alleen te wonen en verhuisde terug naar mijn ouders. Op dat moment ontmoette ik mijn huidige vriend. Hij had ook wat achterstallige betalingen bij zijn zorgverzekering. We wilden samenwonen, maar wisten ook dat we daarvoor eerst onze financiën op orde moesten krijgen. In twee jaar tijd werkten we onze schuld van in totaal € 30.000 weg.”

Wauw, wat knap! Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
“Ik woonde thuis en hij woonde heel goedkoop op een kamer. Elke vorm van luxe schakelden we toen even uit. We gingen niet op vakantie en maakten geen dure uitjes. Verder bespaarden we op boodschappen, namen alleen noodzakelijke abonnementen en probeerden overal korting op te scoren. Elke euro die we bespaarden, was er weer één.”

Zijn nu alle schulden afgelost?
“De dringende schulden zijn afgelost. We losten eerst de schulden af met de hoogste rente. Dat waren mijn creditcard en de achterstallige betalingen bij Wehkamp. Voor zijn achterstallige betalingen bij de zorgverzekering konden we een regeling treffen. Er rest nu alleen nog een studieschuld. Daar los ik al sinds 2009 op af, in totaal was die € 35.000. Ik had maximaal geleend. Ik wil graag van deze schuld af. Hopelijk kan ik in de toekomst in één keer een wat groter bedrag aflossen.”

Er ging dus zo te horen écht een knop om.
“We schrokken zó van het totaalbedrag aan schulden toen we alles bij elkaar hadden opgeteld. Dat was geen goede basis om samen te gaan wonen en kinderen te krijgen. Toen heb ik de smaak van het sparen wel te pakken gekregen.”

Ha, dat is leuk! Hoe pak je het sparen tegenwoordig aan?
“Het geld dat we nu sparen, verdelen we over verschillende potjes. Bijvoorbeeld € 100 naar leuke dingen doen en € 150 naar kleding. Door met potjes te werken, kan ik beter inspelen op grote kosten die eraan komen. Want ik zet liever elke maand een kleiner bedrag apart dan dat ik in één keer een groter bedrag op moet hoesten. Op deze manier merk ik het ook minder.”

Heb je eigenlijk speciale spaardoelen?
“Haha, ik ben nog zóveel van plan. Ons grootste spaardoel voor nu is toch wel een andere auto. We willen graag een elektrische. En we sparen natuurlijk voor de kinderen om iets achter de hand te hebben als ze straks achttien zijn. Deze zomer gaan we niet op vakantie, zodat we kunnen sparen voor die auto. Maar ik wil wel wat leuke dingen met de kinderen doen. En we werken nog naar een buffer toe. Die is nu € 700, maar ik wil daar drie keer het bedrag dat we kwijt zijn aan vaste lasten van maken.”

Ik zie dat je ook belegt. Sinds wanneer doe je dat?
“Ik vond het altijd een beetje eng, maar een paar maanden geleden ben ik er toch mee gestart. Ik heb € 100 van ons spaarbedrag afgehaald om dat maandelijks te beleggen. We sparen dus iets minder, maar hebben hopelijk door het beleggen wel een extra pensioenpotje voor later.”

Als laatste ben ik nog even nieuwsgierig: wie beheert de financiën eigenlijk zo goed bij jullie thuis?
“Eerlijk? Het zal m’n vriend een worst wezen welke zorgverzekering de goedkoopste is. Als er belangrijke dingen zijn, dan overleggen we dat wel. Maar de dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse financiën regelen, dat doe ik. En nu alles weer netjes op orde is, heb ik er nog plezier in ook.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop