Kasboek Juul: “Ik raap zelfs elastiekjes op van straat om te besparen”

Duurzaam leven vinden Juul (26) en Jelmer (26) ontzettend belangrijk. Bijna hun hele inboedel en inhoud van hun kledingkast is tweedehands. Niet alleen duurzaam, het bespaart ook lekker wat geld. Extra fijn, want Juul studeert nog.

Wauw, bijna álles tweedehands. Wat goed!
“Ik vraag me altijd af: waarom kopen mensen toch steeds alles nieuw? Er zijn al zoveel spullen op de aarde. Ik koop alles bij de kringloop, op markten of ik neem dingen mee die aan de straat zijn gezet. Veel goedkoper en duurzamer.”

Hoe bedoel je: je neemt dingen mee van straat?
“Soms kom ik dingen tegen die mensen weggooien en die nog perfect werken. Zo staat er een grote ficus op onze slaapkamer; iemand had die plant laatst aan de weg gezet. Ook heb ik een rieten wasmand en tuinslang met haspel gevonden. Beide als nieuw! Mijn printer vond mijn vader in de vuilnisbak bij de Pets Place. Die was nog helemaal als nieuw en zat in de oorspronkelijke doos. Het systeem om contactloos te printen werkt niet meer, maar met snoer print-ie geweldig. Dat mensen dat weggooien, vind ik echt heel erg. Enne, zie ik een elastiekje op straat liggen? Dan raap ik dat op en neem ik het mee naar huis.”

Oei, die laat ik wel liggen. Vind je dat niet vies?
“Dat hoor ik inderdaad vaker. Maar in de winkel hebben mensen dat toch ook minstens vijf keer aangeraakt? Dus waarom is het dan viezer als het op de grond ligt? Thuis doe ik de elastiekjes in een potje met kokend water en daarna zijn ze waarschijnlijk nog schoner dan in de winkel. Dat geldt trouwens ook voor nieuwe kleding. Daar zitten vaak chemische stoffen in, zodat alles er mooi en strak uitziet in de winkel. Dat idee vind ik nog veel viezer dan een tweedehands shirt dat je gewoon even in de wasmachine gooit.”

Jij bent echt goed bezig! Waar bespaar je graag nog meer op?
“Eigenlijk alles. Ik probeer ook veel dingen zelf te maken. Laatst zag ik in de winkel vlaggetjes liggen die van stripboeken waren gemaakt, voor € 25. In de kringloop kocht ik voor € 2 oude tijdschriften, daarvan heb ik die vlaggetjes toen zelf gemaakt. Ook kocht ik laatst in de kringloop een nieuwe houten afwasborstel, badzout, peertjes, cartridges en een koffer vol schroeven, spijkers en moertjes.”

kasboekje juul

Zie je jezelf eigenlijk als een extreme bespaarder?
“Ik zie het vooral als een hobby om zoveel mogelijk te besparen. Maar ik ben niet bang om geld uit te geven, hoor. Ik vind het ook leuk om anderen weleens te trakteren.”

Gaat daar je budget van € 150 voor leuke dingen vooral naartoe?
“Klopt. We geven bijvoorbeeld graag geld uit aan een uitstapje naar het theater of de bioscoop. En dan kan er weleens getrakteerd worden inderdaad. We gaan bijna niet uit eten en bestellen ook nooit, want vooral dat laatste vinden we zonde van ons geld. Ook vinden we het vaak tegenvallen voor de prijs die je ervoor betaalt. Een pizza of pasta maken we zelf thuis veel lekkerder klaar. Daarom gaan we eens per jaar naar een restaurant met een groene Michelinster. Dat valt nooit tegen!”

En hoe pakken jullie de boodschappen aan?
“Één keer in de week halen we grote boodschappen. We bekijken dan de aanbiedingen van alle supermarkten en gaan er daarna naar drie. Dat doen we vroeg in de ochtend, want dan is de bak met aanbiedingen van producten die de volgende dag over de datum zijn nog gevuld. We kopen nauwelijks A-merken. Ik vind het wel belangrijk om biologisch te kopen. We gooien ook bijna niks weg. Ik controleer de koelkast regelmatig en leg dingen die op moeten vooraan.”

Ben jij vooral degene die het belangrijk vindt om op dit soort dingen te letten?
“Nee, mijn vriend ook wel. In het begin van onze relatie was het wel vooral ik. Maar het beviel hem ook en zijn interesse erin is de afgelopen jaren gegroeid. We enthousiasmeren elkaar om ermee bezig te zijn.”

Je studeert nog, zie ik. Is dat ook een reden om zo zuinig te zijn?
“Ik krijg een basisbeurs van € 924,29 van DUO, omdat mijn ouders niet zoveel verdienen. Daar kan ik mijn collegegeld en vaste lasten van betalen. Daarnaast klus ik freelance wat bij met journalistiek werk en verkoop ik vintage kleding en zelf geüpcyclede kleding. Dat dat zoveel oplevert, is natuurlijk mooi meegenomen. Ook omdat ik volgend jaar nog een master wil doen en dan acht maanden moet lenen zonder basisbeurs. Nu kan ik daar een fijn potje voor opbouwen.”

Enne, jullie sparen maandelijks ook nog eens dik € 1.500. Dat heeft voorrang op het aflossen van jullie studieschuld?
“Jelmer wil zijn studieschuld nog niet afbetalen omdat hij eerst veel wil sparen, inderdaad. Zijn hele studententijd heeft hij krap bij kas gezeten en kwam soms geld tekort. Dus nu wil hij eerst een spaarpot opbouwen. Ikzelf ben nog bezig met mijn studie, dus ik denk daar nog niet zoveel over na.”

Hebben jullie een bestemming voor dat spaargeld?
“We willen sparen voor een zelfvoorzienende boerderij met een voedselbos. We zijn nog niet zo lang geleden naar een huurhuis verhuisd, waardoor we onze spaarrekening hebben moeten plunderen. Het gaat nog wel even duren voor we dat geld voor die boerderij bij elkaar hebben. Misschien gaan we dit samen met mijn ouders doen. We willen dan een groot stuk grond kopen met twee losse huizen. Met een eigen moestuin, dieren en ruimte. Heerlijk lijkt ons dat.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop