Kasboek Jesse: “Ik ontzegde mezelf alles om €50.000 te sparen”

Jesse (31) leeft van een Wajong-uitkering. Ook met zo’n uitkering kun je nog sparen, laat hij zien. Want op zijn spaarrekening staat inmiddels ruim € 50.000.

Je ontvangt een Wajong-uitkering. Ben je volledig arbeidsongeschikt?
“Ja, vanaf 2013. Ik heb elf diagnoses, onder meer autisme en fibromyalgie. Door al die diagnoses kan ik niet werken. Ik ga al ruim tien jaar ziekenhuis in en uit.”

Hoe vind je het dat je niet kunt werken?
“Lastig. Ik wil voor mezelf kunnen zorgen, mijn eigen geld verdienen. Mensen negeren me vaak. En ze vinden het raar dat ik niet werk. Dan zegt iemand bijvoorbeeld: ‘Met autisme kun je toch gemakkelijk werken?’ Dat kan zeker, maar niet als je nog tien andere diagnoses hebt, zoals ik. Alles bij elkaar lukt werken gewoon niet. Maar ik wil wel graag iets bijdragen. Ik vind fotografie leuk. Dus daar houd ik me mee bezig, als mijn lichaam het toelaat natuurlijk. Mijn droom is om een eigen fototentoonstelling te hebben. Vooral om te laten zien: kijk ik besta!”

Wat mooi dat je in fotografie je ei kwijt kunt. En je kunt zeker voor jezelf zorgen, want er staat een mooi bedrag op je spaarrekening. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Vroeger gaf ik veel geld uit. Ik was impulsief. Mijn ouders hadden geld voor mij gespaard. Daar mocht ik mee doen wat ik wilde. Het was in principe bedoeld voor als ik op mezelf ging wonen. Door mijn impulsiviteit heb ik bijna alles opgemaakt.”

Waaraan dan?
“Onnodige spullen, zoals gadgets, laptops en andere dure dingen. Dingen waarvan ik achteraf denk: waarom heb ik dit gekocht? Ik was zó boos op mezelf, dat ik het anders wilde doen. Ik ben streng geweest en heb in tien jaar tijd die € 50.000 bij elkaar gespaard.”

Hoe streng ben je voor jezelf geweest?
“Ik vermeed winkels, blokkeerde websites, schreef me uit van nieuwsbrieven. Alles om die prikkels om geld uit te geven, te voorkomen. Ik gaf mezelf € 80 per maand om rond te komen. Dat bedrag was exclusief vaste lasten. Het werd een sport om zo zuinig mogelijk te leven. Ik wilde steeds meer besparen. Op een gegeven moment was de balans een beetje zoek. Bij mij is het alles of niets: óf alles uitgeven óf alles sparen. Ik ontzegde mezelf veel.”

Hoe gaat het nu met die balans?
“Iets beter. Ik had mezelf als doel gesteld om € 50.000 te sparen. Dat doel heb ik nu behaald. Ik geef weer iets meer geld uit aan mezelf, ik gun mezelf meer. Zo ga ik af en toe naar een museum, op vakantie, koop iets meer boodschappen. Maar € 70 voor boodschappen is natuurlijk nog steeds niet veel, ik heb gewoon niet veel nodig. Het voelde voorheen soms echt als overleven. Daarom ben ik nu ook blij met mijn potje van € 150 voor leuke dingen. Dat bedrag mag ik helemaal uitgeven. Maar op = op.”

Sparen en een Wajong-uitkering. Daar vinden anderen vast wel iets van. Ben je bang voor het oordeel van anderen?
“Aan de ene kant wel. Maar, als mensen negatief zijn, kan ik daar niks aan doen. Mensen snappen niet dat ik in mijn situatie gewoon niet kan werken. Ik kan gelukkig wel voor mezelf zorgen en inmiddels ook goed met geld omgaan.”

Heeft zo’n grote spaarpot niet ook financiële gevolgen?
“Ja, sinds 2021 krijg ik geen huurtoeslag meer, omdat mijn eigen vermogen boven de grens zit. Hier heb ik bewust voor gekozen. Ik wil niet alleen maar geld van de overheid krijgen. Met mijn deelname aan deze Kasboek-rubriek wil ik laten zien dat je met een uitkering kunt sparen. Ook al zeggen anderen dat het niet kan. Het is mogelijk! En iedereen mag er wat van vinden. Ik ben trots dat het gelukt is om dat bedrag bij elkaar te sparen. Zie het als inspiratie. Ik hoop dat mensen er iets positiefs uithalen. Als ik al één iemand kan inspireren met mijn verhaal, is mijn doel bereikt.”

Hoe zie jij je financiële toekomst?
“Ik wil door blijven sparen, maar niet meer zo strak als de afgelopen jaren. Ik hoop dat ik ooit iets zou kunnen verdienen met fotograferen. En ik wil een huis kopen. Maar ik krijg een hypotheek van zo’n € 60.000. Daar kun je niks mee. Ik zou dan veel bij moeten leggen. Dat zou misschien wel kunnen als ik zo door blijf sparen. Wie weet!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’