Kasboek Jackie: “We kochten een villa voor €700.000”

Zeg je Excel, dan zeg je Jackie (37). Al meer dan tien jaar houdt ze elke dag een digitaal kasboek bij. Mét succes! Door inzicht in haar financiën loste ze in twee jaar haar studieschuld af en kocht ze vorig jaar met haar man Steven (38) een villa.

Vertel eens, hoe is die fascinatie voor Excel ontstaan?
“Op mijn tiende verhuisde ik met mijn ouders naar Canada. Toen ik 22 was, verhuisde ik terug om hier te studeren. Maar omdat ik geen Nederlandse nationaliteit meer had, moest ik het collegegeld voor buitenlandse studenten betalen. Dat betekende: geen € 2.000 per jaar, maar ruim € 10.000. Dat geld had ik op die leeftijd helemaal niet. Dus ik leende bij DUO en mijn tante. Uiteindelijk had ik een studieschuld van ongeveer € 40.000. Ik wilde daar zo snel mogelijk van af, dus ging ik een kasboek bijhouden in Excel.”

Wat een bijzonder verhaal. Is die studieschuld inmiddels afgelost?
“Jazeker! Doordat ik al mijn inkomsten en uitgaven ging bijhouden, kreeg ik goed inzicht in mijn financiën. Daardoor kon ik binnen twee jaar die schuld van € 40.000 terugbetalen aan mijn tante en DUO.”

Wow, wat knap! Hoe heb je dat geld zo snel bij elkaar gespaard?
“Dank je, daar ben ik ook echt trots op. Na mijn studie ben ik fulltime gaan werken. Mijn man en ik kochten een huis. Op zijn salaris. Ik hoefde niks bij te dragen. Daardoor kon ik snel veel geld per maand sparen. Ik ben echt heel blij dat we het op deze manier hebben kunnen doen.”

Dat huis wat jullie toen kochten, wonen jullie daar nog steeds?
“Nee, dat huis verkochten we in 2014, met een restschuld van € 18.000. Het was geen gunstige tijd om te verkopen. Gelukkig hadden we genoeg spaargeld en konden we de schuld snel wegwerken. We kochten daarna een twee-onder-een-kapwoning. Dat was echt een goede zet. Het huis werd steeds meer waard. Maar ook daar wilden we graag weg, omdat we onder andere een grotere tuin wilden. We hadden ons oog laten vallen op een villa een straat verder. Maar toen we vorig jaar ons huis op de markt zetten, steeg de rente ineens weer. Toen hadden we een klein probleem.”

Oh, vertel.
“We hebben ons huis voor minder moeten verkopen dan we hoopten. Een paar weken eerder verkochten buren eenzelfde soort huis voor € 620.000. Ons huis hebben we uiteindelijk voor € 575.000 verkocht. Balen!”

En die villa, is dat gelukt?
“Ja! Onze droom is werkelijkheid geworden. We zagen de villa en wilden ‘m zo graag kopen. Het was echt een opknapper. Is in de jaren ‘70 gebouwd, maar is ook in die tijd blijven hangen. We kochten de villa voor € 700.000. Maar er moest dus flink verbouwd worden. Als we alles zouden uitbesteden, zou de verbouwing € 200.000 kosten. Maar zoveel geld konden we niet extra lenen. We besloten om veel zelf te doen, zoals het slopen en het verbouwen van de gehele badkamer. En ik fungeerde als aannemer, super leerzaam trouwens. Uiteindelijk betaalden we € 140.000 voor de verbouwing.”

De maandelijkse hypotheek is daardoor wel pittig.
“Klopt. We hebben een hypotheek voor € 580.000. De rest hebben we kunnen betalen met overwaarde van ons vorige huis. We hadden net wat pech met de stijgende rente. Maar we kunnen de hypotheeklasten dragen. Het is een bewuste keuze om deze villa te kopen. Het is zó fijn wonen. Het is maar net waar je prioriteiten liggen.”

Wat me verder opvalt zijn de kosten voor boodschappen en persoonlijke verzorging.
“Het is veel, maar dat heeft een reden. Ik koop alleen producten waarvan ik precies weet wat erin zit. Ik wil geen rommel in mijn lijf. Dit geldt voor voeding, maar ook voor bijvoorbeeld deo, zonnebrand en douchegel.”

Waarom vind je dat belangrijk?
“Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik check van élk product de etiketten. Zo betaal ik bijvoorbeeld € 60 voor zonnebrand. Maar dan weet ik wel zeker dat er geen troep in zit. Het is allemaal niet goedkoop, maar het is een bewuste keuze. Oh, en het boodschappenbudget is trouwens inclusief dubbele koopzegels via AH Premium.”

Ik ben nog even benieuwd: heb je nu inmiddels wel weer de Nederlandse nationaliteit?
“Ja. Na heel wat onderzoek kwam ik erachter dat als je als kind door een keuze van je ouders een nationaliteit aan moet nemen, je dit zelf kunt terugdraaien. Wel balen dat ik hier pas achter kwam toen ik klaar was met studeren en die studieschuld al had. Dat was dus niet nodig geweest.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop