Kasboek Fien: “Kinderopvang kost ons straks €1.600 per maand”

Fien (34) en Nico (37) hebben het goed voor elkaar. Ze verdienen allebei lekker en er staat een flink bedrag op hun spaarrekening. Dat geld is nu extra fijn, want ze verwachten binnenkort hun tweede kindje.

Wat hebben jullie een fijn salaris zeg.
“Het voelt als een enorme luxe, daar zijn we ons bewust van. We verdienen ieder bijna twee keer modaal. Ik werk in de geneesmiddelenindustrie. Daar liggen de salarissen gewoon heel hoog. Mijn man en ik hebben allebei een fulltime contract, maar we nemen ieder één dag ouderschapsverlof op. Dat is onbetaald. Straks als ons tweede kindje er is, kunnen we weer – voor een deel – betaald ouderschapsverlof opnemen en dan verdienen we nog wat meer.”

Een tweede kindje, gefeliciteerd. Dan zal er financieel ook veel veranderen of niet?
“Dankjewel! De grootste kostenpost zal de kinderopvang zijn. We betalen nu € 1.400 per maand, voor drie dagen opvang per week voor één kind. Omdat we zo goed verdienen, krijgen we weinig kinderopvangtoeslag. Rond de 30%. Bij een tweede kindje is het gunstiger, dan krijg je meer terug. De kosten verdubbelen, de kinderopvang kost dan € 2.800. We krijgen ongeveer € 1.200 terug van de overheid. We kunnen alle kosten van een tweede kindje goed dragen gelukkig.”

Jullie sparen maandelijks € 50 voor jullie dochter. Gaan jullie dat voor de tweede ook doen?
“Ja. We willen beide kinderen als ze achttien worden een mooi bedrag geven. We hebben wel bewust gekeken naar de hoogte van het bedrag. Eerst dachten we aan € 100, maar dan zouden ze ieder meer dan € 20.000 krijgen. Veel te gek. We willen niet dat ze verwend opgroeien. Ze moeten ook gewoon werken voor hun geld. Ik werkte al vanaf mijn dertiende. Ik moest van mijn ouders de helft van het verdiende geld sparen. Dat vond ik niet leuk. Maar toen ik op kamers ging, kon ik er toch mooi een inboedel van kopen en op vakantie. Deze manier van financieel opvoeden wil ik aan onze kinderen ook meegeven.”

kasboek kinderopvang

Even over wat anders: wat vind je van je boodschappenbudget?
“Te hoog. Als ik iets moet noemen wat ik financieel graag anders zou willen, is dat het boodschappenbudget. Het kan minder. Ik koop een paar keer per maand bloemen en haal vaker wat bij de slager. Dat is een bewuste keuze en dat vind ik belangrijk. Het bedrag zal straks met de tweede erbij hoger worden.”

Hoe ga je dat besparen aanpakken?
“Nog meer op aanbiedingen letten. Dat doe ik nu al een beetje. Als er goede aanbiedingen zijn, sla ik groot in. Vooral straks weer met de luiers.”

Slim, maar is dat met luiers wel handig? Groeit je kindje daar niet snel uit?
“Daar heb ik een goede tip voor! Als je Kruidvat-merk luiers koopt en je kindje heeft op een gegeven moment een grotere maat, kun je de kleinere maat gratis omwisselen. Sinds ik dat weet, sla ik altijd groot in.”

Jullie betalen ook best wat aan verzekeringen.
“Ja, dat klopt! Het was eerst € 185. Maar ik heb laatst de auto in de prak gereden. Gelukkig alleen maar blikschade. Maar daardoor ben ik wel mijn schadevrije jaren kwijt. En betalen we € 100 meer voor de verzekering. Domme pech.”

Wil je ook besparen op je verzekeringen? Check dan verzekeraar Deck eens, waar ze door een verhoogd eigen risico een superscherpe premie kunnen aanbieden. Bereken jouw premie hier.

Jullie spaarrekening is lekker gevuld. Is dat altijd zo geweest?
“In de tijd dat we onze dochter nog niet hadden, konden we flink sparen. Vaak gemakkelijk € 2.000 per maand. Toen ging het snel. Maar in 2020 kochten we een nieuw huis en was onze spaarrekening bijna leeg.”

Hoe kwam dat?
“We verkochten ons oude huis met winst, zo’n € 120.000. Ons nieuwe huis moest flink verbouwd worden. We investeerden onder andere in een nieuwe keuken, badkamer, vloerverwarming, nieuwe vloeren, tuin, zolder en zonnepanelen. Bij elkaar was dat rond de € 150.000. We hebben de helft betaald van onze overwaarde en de andere helft van ons spaargeld.”

Wat hebben jullie met de rest van de overwaarde gedaan?
“Dat hebben we afgelost op de hypotheek. Het is een fijn idee om de hypotheekschuld sneller af te lossen.”

Gaan jullie nog meer spaargeld steken in het versneld aflossen van de hypotheek?
“Ik denk het wel. Al lonkt een elektrische auto ook. Maar die vinden we tweedehands nog steeds te duur. Dus daar wachten we nog even mee.”

Wil jij ook besparen? Bijvoorbeeld op je internet en tv? Renée deelt hieronder haar gouden tip\!


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop