Kasboek Elina: “Ik ben nog geen 30 en liet al mijn droomhuis van ruim 1 miljoen bouwen”

Elina (29) en haar vriend kochten een stuk grond en lieten daar een eigen huis op bouwen. Ondanks hun hoge hypotheek sparen en beleggen ze óók nog ruim € 3.000 per maand. “Toch hechten we niet aan materiële zaken.”

Wat gaaf, een eigen huis laten bouwen. Vertel!
“Ik had nooit verwacht dat al op deze leeftijd te doen. We woonden in een fijn appartement. Ooit wilden we daar weg, maar pas op de langere termijn. Twee jaar geleden keek ik voor de lol op funda en zag een kavel op een perfecte plek: in de Randstad, vlak bij de stad en toch in het groen. Zonder verwachtingen schreven we ons ervoor in, de kans dat we zouden worden ingeloot was klein. Maar we kregen het, zoveel geluk! We lieten ons huis door een architect ontwerpen. Afgelopen voorjaar zijn we verhuisd.”

Een architect, dat klinkt prijzig.
“Dat was het ook: € 33.000. We wilden het huis helemaal naar onze wens maken.”

Gaaf hoor, mooi dat jullie dit konden laten doen. Wat kosten de grond en het huis eigenlijk?
“De totale kosten komen uit op 1,05 miljoen. Dat is inclusief de bouw, keuken, badkamers, tuin, architect en stoffering. En de grond, die 3 ton kostte. We hebben alles uitbesteed, maar wel veel tijd gestoken in het uitzoeken van hoe alles werkt met zelfbouw. Daardoor hadden we gelukkig geen grote financiële tegenslagen.”

Wow, wat een bedrag! Hoe financieren jullie dat allemaal?
“Er zit € 200.000 uit onze vorige woning in: deels extra aflossing op onze vorige hypotheek, deels stijging van de waarde van dat huis. Het hielp ook dat we door een lage hypotheekrente van 1,5% genoeg geld konden lenen. We hebben nu nog een hypotheek van € 780.000. Onze netto maandelijkse hypotheek is € 2.450.”

Hoe reageren mensen in jullie omgeving er eigenlijk op dat jullie zo jong zo’n huis lieten bouwen?
“In het begin was ik bang voor negatieve reacties, omdat we nog zo jong zijn en niet iedereen op deze leeftijd deze kansen krijgt. Maar onze familie en vrienden zijn vooral heel blij voor ons. Ik vond het erg bijzonder om te merken hoe iedereen ons dit huis gunde, we kregen nooit scheve blikken. Dit bevestigt voor mij dat de vriendschappen oprecht zijn.”

Kasboekje Elina PorteRenee
Kasboekje Elina PorteRenee

En dan hebben jullie ook nog € 230.000 aan spaargeld en beleggingen, hoe kregen jullie dat voor elkaar?
“Toen we op ons 22e begonnen met werken, hadden we allebei al een goed salaris: rond de € 3.300 bruto per maand. Dit groeide ieder jaar met minstens een paar procent. Vanaf het begin sparen we. Met de groei van ons salaris lieten we ons spaarbedrag evenredig meegroeien. Totdat we afgelopen voorjaar verhuisden, hadden we een hypotheek van bruto € 800 per maand. We spaarden toen allebei maandelijks € 1.000 meer dan nu. Op het eind groeiden ons spaargeld en beleggingen samen jaarlijks met wel € 40.000.”

Sparen en beleggen jullie voor een bepaald doel?
“We zijn gelukkig met de dingen zoals ze nu zijn en waarderen onze situatie enorm: daar willen we vooral met vrienden en familie van genieten. Daarnaast werken we allebei best hard en willen we op de niet al te lange termijn een gezin stichten. Ons spaargeld biedt de ruimte om dan een tijdje wat minder te werken.”

Zijn jullie altijd al zo bewust met geld bezig geweest?
“Mijn vriend en ik leerden dat allebei van huis uit. Op jonge leeftijd kreeg ik al zakgeld met de boodschap dat het nuttig was om te sparen. Als ik iets wilde hebben, zeiden mijn ouders: ‘Ga er maar voor werken.’ Vanaf mijn 14e had ik allerlei bijbaantjes. Toen ik op kamers ging, had ik de inrichting al bij elkaar gespaard. Ik heb ook nooit een studieschuld gehad; ik werkte naast mijn studie. En ik had het geluk dat mijn ouders mijn huur betaalden.”

Iets anders: ik zie dat jullie meer dan € 25.000 per jaar aan vakanties en leuke dingen uitgeven. Vertel ons meer daarover!
“Toen ik dit kasboekje opstelde, schrok ik een beetje van dat bedrag. Maar dat is wel wat we het allerbelangrijkst vinden: mooie ervaringen opdoen. Bij elkaar gaan we zo’n zes keer per jaar op vakantie. We verblijven niet in vijfsterrenhotels hoor, we maken vooral bijzondere reizen. Zo maakten we het afgelopen jaar een rondreis door de Filipijnen. Voor uit eten gaan geldt hetzelfde. We dineren niet heel luxe. We gaan gewoon vaak de stad in om gezellig een hapje te eten. Thuis etentjes organiseren doen we ook graag, vandaar die € 550 voor boodschappen.”

Zijn er ook dingen waar jullie op bezuinigen?
“We denken goed na voordat we iets kopen. Kleding en schoenen kopen we in de aanbieding of we zoeken online naar de scherpste prijs. Bij het afsluiten van een verzekering of energiecontract vergelijken we de prijzen van verschillende aanbieders. Dat is hoe we bezuinigen, niet per se op een specifieke kostenpost. Ook kijken we of we nieuwe spullen wel écht nodig hebben. We hechten allebei niet erg aan materiële zaken. We hebben natuurlijk wel een huis laten bouwen, maar dat scharen we vooral onder de post ‘ervaringen’.”

Ben je tevreden over jullie kasboekje?
“Als ik naar onze kostenposten kijk, dan gaat het meeste geld naar de dingen die we het belangrijkst vinden. Daarnaast kunnen we genoeg sparen, beleggen en aflossen op ons huis. Het bedrag voor goede doelen vind ik te laag, dat wil ik verhogen tot minimaal € 100 per maand. De afgelopen twee jaar waren we voorzichtig met geld uitgeven, omdat het huis veel onzekerheden met zich meebracht, zoals stijgende bouwkosten. Nu we er wonen, geeft dat rust. We hebben het goed voor elkaar en daar ben ik trots op.


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!