Kasboek Edwin: “We betalen de verbouwing van onze crypto winst”

Edwin (29) kocht samen met zijn vriendin Lin (27) een huis. Ze zijn flink aan het verbouwen, alleen het skelet van het huis staat nog. Hoe ze dit betalen? Deels uit de winst van hun crypto.

Gefeliciteerd met jullie huis. Dat is een mooie stap.
“Bedankt! We zijn er ook blij mee. Het is een jaren 70-woning. We zijn aan het verbouwen. Er is bijna niks over van de originele woning. Alleen het skelet van het huis. We gaan ook verduurzamen. Een warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen. Straks zijn we volledig zelfvoorzienend, dat zorgt voor een flinke besparing op energiekosten. Dan betalen we daar bijna niks meer voor.”

Wat heerlijk dat jullie straks jullie droomhuis hebben. Hoe betalen jullie de verbouwing?
“Van spaargeld. Dat is winst van de verkoop van ons vorige huis. Ook komt een deel uit crypto. De verbouwing kost in totaal € 150.000.”

Je belegt dus in crypto.
“Klopt. Ik ben hier in 2016 mee begonnen. Net voordat alles hard omhoog ging. De interesse voor crypto ontstond door collega’s. Zij hadden het er vaak over. Ik dacht toen: wat een onzin. Maar ik ging me erin verdiepen en vond het reuze interessant. Eerst investeerde ik er kleine bedragen in, tientjes werk. Vanaf 2019 ben ik flink gaan investeren, tienduizenden euro’s.”

Wow, dat is best een risico. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?
“Een risico is het zeker, maar ik weet er inmiddels heel veel van. Het is een hobby geworden. We hebben een deel van onze inleg een paar keer over de kop zien gaan, het was verdriedubbeld. Je moet wel een strategie hebben, weten wanneer je moet kopen en verkopen. Research is daarom belangrijk. Het is nu een ‘bloedbad’ in de cryptowereld. Dus is het interessant om in te stappen, mits je onderzoek doet natuurlijk. Het gaat niet altijd goed hoor. We hebben ook € 20.000 verloren, door een bedrijf dat gehackt was. Dat was wel schrikken. Je ziet je geld in rook opgaan. Maar we leren van onze lessen en passen de strategie aan.”

Als ik naar jullie kasboekje kijk, valt me het boodschappenbudget van € 160 op. Dat is weinig voor twee personen. Hoe doen jullie dat?
“Ik ben afgestudeerd als kok en flans makkelijk voedzame maaltijden in elkaar. Ook met restjes. We gooien nooit eten weg. En ik kook in grote porties. Onze vriezer ligt er vol mee. Dat bespaart tijd en geld. Daarnaast werk ik in een zorginstelling waar ik kan mee-eten. We snoepen ook niet veel. We doen gemakkelijk twee weken met een pak koekjes of zak snoep.”

En jullie sparen maandelijks zo’n € 2000. Vertel.
“We hebben allebei een prima salaris en geven niet veel uit. We gaan er graag samen op uit, maar dat hoeft niet altijd wat te kosten. Samen skeeleren met de hond bijvoorbeeld. Af en toe een terrasje pakken of een koffie drinken. Omdat ik goed kan koken gaan we niet vaak uit eten. Verder kopen we amper kleding. En als we het kopen, dan in de sale. Daarnaast stappen we elk jaar over van provider voor internet en tv. Of we bellen voor korting. Als ik tegen anderen zeg dat we zoveel sparen, denken ze vaak dat we alleen op water en brood leven en geen leuke dingen doen. Maar dat is helemaal niet zo. We leven gewoon bewust.”

Netjes hoor! Ging je altijd al bewust om met geld?
“Nee. Vroeger leefde ik in armoede. Mijn moeder kon niet goed met geld omgaan. Al ruim voor het einde van de maand was het geld op. Dat was lastig. Ik neem mijn moeder niks kwalijk, ze moest roeien met de riemen die ze had. Maar ik kon daardoor ook niet goed met geld omgaan. Vanaf mijn achttiende had ik een persoonlijke lening bij de bank. Ik kon maandelijks € 1.000 rood staan en ik had daardoor veel schulden. Maar die zijn gelukkig afbetaald.”

Wanneer leerde je wel goed omgaan met geld?
“Toen ik fulltime ging werken. Er kwam genoeg geld binnen en ik gaf niet veel uit. Ik ging doelen stellen en wilde die doelen behalen. Crypto heeft daar ook bij geholpen. Ik vond dat zo interessant en wilde daar graag in investeren. Daar had ik wel geld voor nodig. Nu gaat het echt goed met de financiën.”

Wat zijn jullie financiële doelen voor de komende jaren?
“We hopen eind volgend jaar € 50.000 te investeren in crypto. Over drie jaar willen mijn vriendin en ik graag minder werken. En over zeven jaar willen we alleen nog werken als we daar zin in hebben. Niet meer moeten. Ons doel is dat we genoeg tijd hebben voor elkaar, onze hobby’s en eventueel voor kinderen als die er mogen komen. Daar gaan we voor!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop