Kasboek Daniek: “We spaarden €75.000 voor de verbouwing van ons huis”

Daniek (41) en haar man Jim (48) sparen fanatiek. Zo betaalden hun verbouwing grotendeels uit eigen zak én houden geld over voor leuke dingen. “Wat overblijft, mag op.”

Jullie zijn wel echte spaarders, volgens mij. Konden jullie dat altijd al zo goed?
“Sparen heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders leerden mij: wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Vanaf m’n twaalfde had ik allerlei bijbaantjes: van preien in de grond stoppen tot bedienen in een restaurant. Toen ik op m’n 21e uit huis ging, had ik € 5.000 gespaard. Ik krijg nog steeds een kick van het oppotten van mijn geld. Mijn man, Jim, is ook geen big spender.”

Zorgde het motto ‘wat je niet hebt, kun je niet uitgeven’ ervoor dat je niets wilde lenen voor jullie verbouwing?
“Dat denk ik wel. Al bleek dat niet helemaal mogelijk. We konden zo’n € 10.000 per jaar sparen, daarvan kun je één grote klus in huis aanpakken. Omdat er in de beginjaren zoveel tegelijkertijd moest gebeuren, ontkwamen we er niet aan om toch iets te lenen. We leenden € 30.000 voor de keuken en een nieuw dak. Dat bedrag moeten we nog grotendeels afbetalen. De rest van de verbouwing spaarden we in de afgelopen tien jaar bij elkaar. Dat is € 75.000.”

Wat knap! Met hoeveel geld begonnen jullie aan dit avontuur?
“Nul euro. Ons huis is Jims geboortehuis, hij kocht zijn zus en moeder uit toen hij eind twintig was. Acht jaar lang woonde hij er alleen. Zijn vaste lasten waren nagenoeg gelijk aan zijn inkomsten. Toen wij twaalf jaar geleden een relatie kregen, moest ik mijn koopappartement verkopen, wilde ik Jims hypotheek ook op mijn naam kunnen zetten. Ik leed daarbij een verlies van € 25.000. Op dat moment had ik € 20.000 spaargeld, de rest sprokkelde ik bij elkaar met mijn salaris. Ik had er nog jarenlang buikpijn van.”

Dat kan ik me voorstellen, maar het is je gelukt! Heel knap hoor. Hoeveel is jullie huis eigenlijk waard?
“Toen € 310.000, inmiddels is het meer dan € 500.000 waard. Jim had een aflossingsvrije hypotheek, die sloten we voor de helft over naar een spaarhypotheek. Zo krijgen we de hypotheekrente die we betalen terug in een spaarpotje waarmee we aan het eind van de looptijd onze hypotheek aflossen. De rente op dat spaargedeelte is 5% en loopt nog acht jaar. De andere helft hielden we aflossingsvrij met 2% rente. Die loopt over twee jaar af. Mocht ons inkomen om wat voor reden dan ook dalen, dat kan dat. Ik los tussentijds af als ik het wil, niet omdat het moet.”

Dat geeft ruimte om te kunnen sparen. Wat is eigenlijk jouw spaargeheim?
“Slimme keuzes maken. Als we eropuit gaan, kijken we naar kortingskaartjes en we smeren boterhammen die we meenemen. Acht jaar geleden deden we één van onze twee auto’s weg en kochten een elektrische fiets. Als het niet hard regent, fiets ik elf kilometer naar mijn werk. Ik vergelijk ook jaarlijks energiecontracten en zorgverzekeringen en we hebben geen tv-abonnement. We kijken Netflix en Videoland via een smart-tv.”

Ben je tevreden over jullie boodschappenbedrag?
“Dat zal vast lager kunnen. Maar het lukt me niet om op deze categorie te bezuinigen. Er gaat hier veel fruit doorheen. De kinderen eten ook graag noten en avocado’s. Brood haal ik bij de bakker. En vlees bij boerderijwinkels in de buurt. Kip is daar twee keer zo duur als in de supermarkt, maar dan weet ik wel dat die beesten een goed leven hebben gehad. En ik koop groente voor de twee cavia’s van onze kinderen. Die dieren eten zóveel groente, dat red ik niet met alleen groenafval. Hun lievelingseten is paprika, daar zwicht ik dan voor.”

Zijn er meer dingen waaraan jullie bewust wat meer geld uitgeven?
“Zeker, het sparen staat plezier maken niet in de weg. Als onze salarissen worden gestort, gaat er eerst € 1.000 naar de spaarrekening en € 2.000 naar de vaste lastenrekening. Wat overblijft, mag op. Vorige maand hielden we € 600 over, daarvan kochten we tickets voor Disneyland. Je kijkt nu naar een ander kasboekje dan de afgelopen jaren. Nu de verbouwing klaar is, houden we meer geld over voor leuke dingen.”

Dat lijkt me een heerlijk besef. Wat valt er eigenlijk onder de post huishouden/elektronica?
“Veel: van pannen tot batterijen. Het bedrag in het kasboekje is zo hoog omdat zowel de wasmachine als de boiler het afgelopen jaar kapotgingen. Die kosten heb ik in mijn berekening verdeeld over het hele jaar. Komend jaar zal het eerder € 125 per maand zijn.”

Nog even over het geld oppotten: voor de kinderen beleggen jullie, voor jullie zelf sparen jullie vooral. Waarom?
“Beleggen levert op de lange termijn meer op. Sinds hun geboorte beleggen we € 50 in indexfondsen voor ieder kind. Voor de oudste hebben we in totaal € 5.400 ingelegd, dat is nu € 8.000 waard. Voor de jongste legden we tot nu toe € 3.600 in, dat is gegroeid tot € 5.000. Als ze begin twintig zijn, hebben ze hopelijk een leuk bedrag. Voor onszelf beleggen we nog niet, omdat ik minimaal € 10.000 op de spaarrekening wil hebben voor onvoorziene hoge kosten. Tot nu toe stond alles wat we meer spaarden niet langer dan een jaar op onze rekening door de verbouwing.”

Nu de verbouwing klaar is: gaan jullie beleggen of hebben jullie een nieuw groot spaardoel?
“Het liefst lossen we zoveel mogelijk op onze hypotheek af, zodat we hopelijk over tien jaar wat minder kunnen werken. We zullen flink blijven sparen, maar morgen kan het leven ook zomaar over zijn. Daarom vinden we het óók belangrijk om nu te genieten.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop