Kasboek Colinda: “Mijn ex ging er met ons geld vandoor”

In één klap stortte het leven van Colinda (40) in. Ze kreeg een burn-out, belandde in de schulden en haar ex ging er met haar geld vandoor. Ze kwam in bijstand terecht. Toch klaagt ze niet, want ze komt rond van haar uitkering. Kijk mee in haar kasboekje.

Pfoeh, je hebt veel meegemaakt.
“Klopt. Het is ook heel wat als ik het zo vertel. Ik kreeg een burn-out, omdat ik mezelf steeds vergeleek met anderen. Zij hadden een fulltime baan en een rijk sociaal leven en ik vond dat ik dat ook moest hebben. Maar dat paste helemaal niet bij me en ik hield het niet lang vol. Mijn inkomen daalde drastisch. Op een gegeven moment kon ik mijn huur, verzekeringen en energie niet meer betalen. Ook had ik een doorlopend krediet bij de bank van € 3.000. Ik kwam in de schulden terecht.”

Ziek thuis zitten én schulden, dat is heftig
“Je zit natuurlijk nooit te wachten op schulden, maar zeker niet als je ziek thuiszit. Ik heb toen met pijn in mijn hart mijn hond laten herplaatsen, omdat ik hem niet de zorg kon geven die hij nodig had. In die periode werd één van mijn katten ook ziek en is uiteindelijk overleden. Ik had geen spaarpotje, waardoor ik zes maanden na het overlijden van mijn kat nog steeds dierenartsrekeningen aan het afbetalen was.”

Hoeveel schulden had je destijds?
“Zo’n € 5.000. Dat kwam vooral door het doorlopend krediet. Dat had ik afgesloten toen ik op mezelf ging wonen. Ik spaarde nooit en leerde van mijn ouders niet hoe ik met geld moest omgaan. Alles wat binnenkwam, ging er gelijk weer uit. Omdat ik voor mijn eigen huisje nieuwe spullen wilde kopen, ging ik naar de bank om te vragen wat er mogelijk was. Ik dacht aan rood kunnen staan. Toen zei de mevrouw bij de bank dat ik beter een doorlopend krediet kon nemen. En dat heb ik gedaan. De bank heeft zoveel aan mij verdiend met alleen al de rente.”

Hoe ging je in die tijd met geld om?
“Ik vulde het ene gat met het andere. Sloeg een keer de huur over. Opende facturen niet meer. Het stapelde zich maar op. Totdat ik in 2009 trouwde. Mijn partner, inmiddels mijn ex, leerde me omgaan met geld. Samen stelden we een financieel plan op om uit de schulden te komen. Hij heeft me geholpen om het doorlopend krediet af te betalen. Met andere instanties, zoals de woningbouw, heb ik betalingsregelingen getroffen. In 2012 was ik eindelijk schuldenvrij.”

Wat knap. Dat moet een hele opluchting zijn.
“Ja, op zich wel. Maar in 2014 ben ik gescheiden en moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Mijn ex had alle rekeningen leeg getrokken. Toen ik zei dat ik wilde scheiden, zei hij: ‘Je krijgt geen cent van ons geld’. Hij wilde totaal niet meewerken aan de scheiding. Op een gegeven moment had ik zoiets van: het is goed, houd het geld maar. Ik kreeg er zoveel stress van. Door de hele situatie heb ik niet kunnen herstellen van mijn burn-out en ben ik chronisch vermoeid. Daardoor kan ik nu niet werken en zit ik in de bijstand.”

Hoe gaat het nu financieel met je?
“Het gaat best goed. Toen ik net in de bijstand kwam, dacht ik: ik kan niet rondkomen van een uitkering. Totdat ik een aantal jaren geleden een kasboek ging bijhouden. Ik zag dat ik zeker wel kon rondkomen. Ik houd soms zelfs geld over.

Ik ging van iemand met een gat in de hand naar iemand die zuinig leeft. Zo ga ik af en toe naar een weggeefwinkel voor minima. Daar vind ik geregeld leuke (merk)kleding en ik ga ook graag naar de kringloopwinkel. Ik heb niet veel grote uitgaven meer, let op aanbiedingen en het lukt me zelfs om af en toe wat te sparen. Mijn maandelijkse cadeautje aan mezelf is het sportschool abonnement. Dat doet me vooral mentaal erg goed.”

Wat zou je nog anders willen?
“Ik boek iets te vaak geld terug van mijn spaarrekening. Ik houd van gamen en als er een nieuw spel uit is, koop ik dat het liefst meteen. Maar die spellen kosten al gauw € 60, dat is veel geld. Ik probeer het kopen uit te stellen, totdat de game in prijs is verlaagd of in de aanbieding is. Ik wil kunnen sparen, maar mezelf ook niks misgunnen. Die grens is soms nog een beetje zoeken.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen