Kasboek Claire: “Door het hersenletsel dat ik opliep, kan ik niet meer werken”

Claire (38) raakte arbeidsongeschikt na een ongeluk. Ze krijgt een uitkering en geeft zes uur per week yogales. Dankzij haar lage hypotheek komt ze goed rond én lukt het haar om te sparen.

Wat voor ongeluk heb je gehad?
“Elf jaar geleden fietste ik ‘s ochtends naar mijn werk − ik was inkoopassistent bij een groot merk. Toen ik overstak, werd ik aangereden door een pick-uptruck. Ik brak mijn sleutelbeen en maakte een flinke smak op mijn hoofd. Drie dagen lag ik in coma. Nadat ik wakker werd, had ik een tijdlang dubbel zicht. Ik moest alles opnieuw leren: eten, lopen, schrijven, et cetera.”

Wat heftig. Werd je na je revalidatie arbeidsongeschikt verklaard?
“Fysiek kan ik alles weer, alleen mijn energieniveau is heel laag door mijn hersenletsel. Daardoor was er geen enkel werk te vinden dat ik langdurig kon volhouden. Op mijn 30e werd ik arbeidsongeschikt verklaard en kreeg ik een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, red.) toegekend. Ik was blij, de strijd om mee te moeten draaien in de standaardmaatschappij was te zwaar voor mij.”

Inmiddels geef je yogales, hoe kwam dat op je pad?
“Voor mijn ongeluk deed ik een yoga-opleiding. De dag nadat ik werd aangereden, zou ik eigenlijk mijn eerste yogales geven. Tijdens het revalideren voelde ik me vervreemd van mijn lichaam, was snel overprikkeld en had geen energie. Yoga voelde vertrouwd en veilig. Een vriendin van me is yogadocent en stimuleerde me na een tijdje om zelf les te gaan geven.”

Wat fijn dat je die passie weer hervonden hebt. Hoeveel uur werk je per week?
“Een paar jaar lang gaf ik één les per week. Daarna was ik kapot. Uiteindelijk heb ik − door heel veel revalidatietherapieën, zelfs in Amerika − best wat energie erbij gekregen. Niet genoeg om volledig te integreren, maar inmiddels geef ik zo’n zes uur yoga per week. Deels live en deels online, aan anderen met een handicap, zoals long covid.”

Kasboek Claire

Dat klinkt heel waardevol. Maar word je niet gekort op je uitkering?
“Het bedrag dat ik met yoga verdien, is al ingehouden op mijn uitkering. Het voelt niet alsof ik voor niets werk: de yogalessen geven me het gevoel dat ik nog meedraai in de maatschappij.”

Ik zie trouwens dat je € 70 betaalt om zelf aan yoga te doen, krijg je geen korting als docent?
“Jawel, de yoga die ik doe kost normaal € 120 per maand. Ik weet het: takkeduur, maar ik voel me er beter door en heb het geld er daarom voor over.”

Aan de andere kant betaal je een historisch laag bedrag aan hypotheek, hoe komt dat?
“In 2019 kocht ik mijn huis voor € 317.000. Mijn hypotheek was maar € 100.000, ik kon zelf € 217.000 inleggen. Ik had een overwaarde van € 60.000 op het appartement dat ik op mijn 25e had gekocht en nu verkocht. Daarnaast heb ik na het ongeluk een schadeclaim gekregen van € 330.000, daarvan stopte ik € 157.000 in mijn huis. Later heb ik nog € 6.186 afgelost, waarna ik nu een hypotheekbedrag van € 93.814 heb.”

Wat deed je met de rest van de schadeclaim?
“Ongeveer een ton kreeg ik in delen uitgekeerd over de acht jaar dat de claim liep. Dat geld is vooral opgegaan aan revalidatietherapieën en een nieuwe keuken en badkamer. En ik stopte € 60.000 in crypto. In Celsius, een bedrijf dat failliet is gegaan. Ik had me ingelezen en geloofde erin. Dat bleek een domme fout. De waarde van mijn inleg is nu min € 13.000. Waarschijnlijk krijg ik daar nog wel € 7.000 van terug. Er loopt een massaclaim namens alle crediteuren.”

Ontzettend zuur zeg, dat verlies.
“Toch ben ik nog steeds voorstander van crypto; ik stop mijn geld nu vooral in een populaire munt, ethereum. Het is de tweede munt die op de cryptomarkt verscheen en al jaren bestaat.”

Iets anders: waarom krijg je geld van een incassobureau?
“Ik krijg nog € 1.890 van mijn ex. Toen we samen waren, leende ik hem € 8.000. Dat zou ik nu nooit meer doen! Om geen gedoe te hebben, heb ik er een incassobureau op gezet. Het geld dat ik terugkrijg, geef ik uit aan mijn huis of iets anders nuttigs.”

Slim. Wat zijn andere uitgaven die je de moeite waard vindt?
“Kleding, ik ben verslaafd aan yogaleggings. Op Vinted scoor ik de geweldigste exemplaren voor minder geld. Ik verkoop zelf ook veel via Vinted. Verder geef ik veel geld uit aan lunch en koffie op leuke plekken buiten de deur. Dat zijn voor mij sociale momenten. Ik mis soms collega’s. Om me onderdeel te voelen van de buitenwereld, wandel ik veel. Dat houd ik met mijn energie prima vol.”

Dat klinkt als een goede investering. Zijn er ook kosten waarop je zou willen besparen?
“Eigenlijk niet, ik let goed op wat ik uitgeef. Mijn jaren-twintig-huis zou ik wel energiezuiniger willen maken. Ik heb net een aanbetaling gedaan van bijna € 400 voor isolatieglas. Ik wil ook van het gas af. Maar ik mag dan goed kunnen sparen, ik kan geen duizenden euro’s opzij leggen. Sommige investeringen moeten even wachten.”

Ben je tevreden over je kasboekje?
“Ja, ik bouw alleen geen pensioen op, daar moet ik nog flink voor doorsparen. Verder ben ik trots dat ik een huis bezit dat ik altijd zal kunnen blijven betalen. Door flink af te lossen, heb ik veel rust voor mezelf gecreëerd. Verder heb ik niet veel nodig, ik ben happy!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop