Kasboek Bas: “Ik verkocht mijn winkel en verdien nu €2.000 minder in loondienst”

Bas (30) start deze maand met zijn nieuwe baan als accountmanager. In salaris gaat hij er bijna de helft op achteruit vergeleken met wat hij verdiende als zelfstandig ondernemer. Toch is hij vooral opgelucht over deze carrièreswitch.

Je hebt nét je eigen bedrijf verkocht, vertel: waarom?
“Mijn winkel liep goed, maar na vier jaar ben ik eruit geconcurreerd. Op het winkelplein achter ons kwamen grote nieuwe ketens binnen dezelfde branche erbij. Tegen de kortingen die zij gaven, kon ik niet op. Enorm balen, maar inmiddels is de verkoop afgerond en heb ik het geaccepteerd.”

Dat zal inderdaad even slikken zijn geweest. Hoe ben je er financieel uit gekomen?
“Toen ik begon, was ik voor € 200.000 privé aansprakelijk. Ik ging een huurcontract voor het winkelpand aan voor vijf jaar, à € 20.000 per jaar, en had € 100.000 geleend om mijn winkel te vullen. Maar door de jaren heen betaalde ik natuurlijk huur, loste af op mijn leningen en bouwde eigen vermogen op. Uiteindelijk kon ik mijn huurcontract overdragen aan een andere ondernemer en verkocht ik alle voorraad en inventaris. Zo hield ik gelukkig € 65.000 over.”

Fijn! Zou je een volgende keer weer voor zo’n hoog bedrag privé garant staan?
“Nee. Als jonge ondernemer was ik zo enthousiast, dat ik de risico’s voor lief nam. Als ik het hele verhaal over zou doen, zou ik er twee keer zo goed over nadenken. Dit had ook helemaal verkeerd kunnen aflopen. Daar was ik me in de aanloop naar de verkoop erg van bewust. Die stress om aan betalingsverplichtingen te moeten voldoen was onhoudbaar.”

Ben je vanwege die stress ook geswitcht naar een baan in loondienst?
“Ja. Het ondernemerschap was een droom die ik heb weten te verwezenlijken, maar ik ben ook blij dat ik ervan af ben. Ik werkte bijna zestig uur per week, zelfs op vakantie ging mijn laptop mee. Dat ik nu 32 uur per week in loondienst ga werken is een bewuste keuze. Ik wil meer tijd hebben voor mijn privéleven, zeker nu mijn vriendin in verwachting is.”

Gefeliciteerd! Vind je het spannend om nu bijna de helft in salaris achteruit te gaan?
“De opluchting is groter. Geld maakt gelukkig, maar niet gelukkiger. Wat scheelt, is dat mijn vriendin en ik samen lage lasten hebben en van onze beide salarissen nog steeds goed kunnen rondkomen. Ik zit nog in mijn salarisonderhandelingen, maar zal rond de € 3.000 netto uitkomen. Dat bedrag heb ik nu ook meegenomen in mijn kasboekje. Het salaris van mijn vriendin deel ik liever niet.”

kasboekje bas

Over die lage lasten: hoe komen jullie aan zo’n schappelijke hypotheek?
“Tweeëneenhalf jaar geleden kochten we ons huis op één salaris, dat van mijn vriendin. Zodat we privé nooit stress zouden krijgen om geld. We kochten onze woning voor € 221.000 met een rente van 1,5% voor dertig jaar. Nu is het huis ongeveer € 270.000 waard. Vorige week heb ik mezelf ingekocht. In de tussentijd heb ik wel geïnvesteerd in de woning, daarom kwamen we uit op een restbedrag van € 15.000, dat ik naar mijn vriendin heb overgemaakt.”

Gebruikte je daarvoor die € 65.000 die je overhield na het ondernemen?
“Dat klopt. Ook heb ik mijn studieschuld van € 17.500 afgelost. De rest van het geld zit nu in beleggingen en spaargeld.”

Met je nieuwe salaris zul je misschien wel wat moeten doen aan je ‘oude’ uitgavenpatroon. Waar ga je op bezuinigen?
“Op reizen, vrees ik. Ik gaf het meeste uit aan vakanties, minimaal € 8.000 per jaar. Daar werkte ik voor: als ik vrij was, wilde ik ook wel wat luxe. We gingen op cruises naar Dubai, Amerika, noem maar op. Met de komst van ons kindje zullen we sowieso wat dichter bij huis op vakantie gaan, dat scheelt al in de kosten. Ik heb in mijn kasboekje het bedrag voor vakanties al naar beneden bijgesteld. Dat was eerst drie keer zoveel.”

Je auto lijkt − aan de kosten te zien − ook een wat luxer model.
“Ook dat is een post waar ik over na moet gaan denken. Ik rij inderdaad een wat duurdere auto. Ik wil het een jaartje aankijken; als de kosten te zwaar wegen, ruil ik ‘m in voor een goedkoper model. Mijn auto is ook mijn hobby, waar ik geld voor over heb.”

Op welke posten zul je onder geen beding beknibbelen?
“Boodschappen, uitjes en uit eten gaan; voor ons is kwaliteit van leven heel belangrijk. Natuurlijk kijken we wel naar de prijs in restaurants, we bestellen ook weer geen biefstuk van € 150. Maar als we zin hebben om eropuit te gaan, dan kan dat. Die luxe willen we niet opgeven.”

Hoe zit het eigenlijk met je grootste kostenpost na vakanties: sparen?
“Ik ga ervoor zorgen dat ik hoe dan ook € 500 per maand blijf sparen. Mochten we om wat voor reden dan ook minder gaan werken of een grote aankoop willen doen, dan is het fijn om dat geld achter de hand te hebben.”

Heb je bepaalde spaardoelen of toekomstdromen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb alles wat mijn hart begeert. Ik ben een zeer tevreden mens op dit moment. Het kan niet beter!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’