Kasboek Babette: “We gaven € 1.400 per maand uit aan onnodige dingen”

Hard werken, heerlijk leven en ondertussen ook flink sparen. Dat was lange tijd het credo voor Babette en Jelle. Tot ze een maand geleden het nieuwe voorschot op hun energierekening ontvingen. Dus kochten ze een Money Planner en gingen aan de slag.

Hielden jullie voorheen nooit bij wat er maandelijks in- en uitging?
“Nee, die noodzaak was er niet. We verdienen allebei goed, wonen ruim, rijden een nieuwe auto en eten geregeld een hapje buiten de deur. We zijn geen miljonair, maar we hebben het niet slecht. We konden doen en laten wat we wilden. Het nieuwe energievoorschot deed ons beseffen dat het toch goed zou zijn om te kijken waar ons geld elke maand heen gaat. Want die stijging van € 300 per maand zou betekenen dat we bijna niet meer kunnen sparen – als we niks zouden veranderen in ons uitgavepatroon. Zo’n patroon doorbreek je pas als de noodzaak er is, denk ik. Dus we kochten de Money Planner en gingen aan de slag.”

Welke post(en) vielen je het meest op?
“Ik schrok vooral hoeveel geld we aan onnodige zaken uitgaven. In totaal kwam ik van de zomer gemiddeld op € 1.400 per maand uit. Even een lunch buiten de deur, cadeautjes voor vrienden en familie en eten thuis laten bezorgen. We pakken graag uit; ook als vrienden komen eten, bijvoorbeeld. Daar hebben we nu een betere balans in gevonden, dus inmiddels tikken we die € 1.400 lang niet meer aan. We laten nog steeds twee keer per week eten bezorgen of doen een hapje buiten de deur. Dus dat is nog steeds luxe. We zijn niet drastisch met bepaalde dingen gestopt, maar wel terughoudender geworden. Zo hebben we ook op de verzekeringen € 30 per maand bespaard, Videoland opgezegd en koken we vooruit in het weekend.” 

En die € 700 voor de boodschappen, hebben jullie daar nog op bespaard?
“Daar doen we niet anders dan we deden. Tussen de € 150 en € 200 per week voor vier personen is niet gek, denk ik. We laten Albert Heijn de boodschappen thuis bezorgen, dat werkt voor ons het beste. Anders pak je toch weer onnodige dingen mee. We letten niet heel erg op aanbiedingen. Wel koop ik veel seizoensproducten. En we hebben een eigen moestuin. De oogst van afgelopen zomer ligt nog deels in de vriezer. Vooral groenten en stoofpeer in weckpotten. Dat bespaart flink op de hoge groenten- en fruitkosten.”

Ik zie € 500 voor huisdieren staan. Wat hebben jullie voor beestenboel?
“Ha, heb je even? We hebben drie paarden, twee honden, twee katten, kippen en konijnen. Meer dan de helft van die € 500 gaat op aan hooi en voer voor de paarden op. We hebben ze achter het huis staan. Veel mensen denken dat je met een eigen paard vooral heerlijk veel aan het rijden bent. Dat doen we natuurlijk ook, maar het is hard werken. 90 procent bestaat uit voeren en poep scheppen. Om 05.00 uur gaat onze wekker en geven we alle dieren te eten. Dan maken we om 20.00 uur nog een keer het hele rondje.”

Wat hebben jullie allemaal voor verzekeringen?
“Een levensverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en opstal- en inboedelverzekering. Voor die laatste betalen we elke maand € 111,19. We wonen onder een rieten dak, dus hebben een hogere opstalverzekering dan een ‘standaard’ huis.”Jullie laatste grote uitgave – wat was dat?
“Dat waren de zonnepanelen en kunststof kozijnen afgelopen jaar. Dat was totaal € 21.000 en hadden we goed voor gespaard. En toch deed het wel even pijn op het moment dat we dat bedrag van de spaarrekening afhaalden. We willen ook graag de keuken verbouwen, maar dat hebben we een jaar opgeschoven. Nog even sparen.”

Bij de post ‘vakantie’ zie ik € 0 staan. Vertel, gaan jullie nooit weg?
“De grote vakantie betalen we elk jaar van ons vakantiegeld en eindejaarsbonussen. Die heb ik dus niet meegerekend in de maandelijkse kosten. We zijn er jaarlijks ongeveer € 3.000 aan kwijt. Weekendjes weg tussendoor betalen we van de spaarrekening.”

Waar sparen jullie momenteel voor?
“Onder anderen voor een nieuwe grasmaaier, een zadel voor een van de paarden en een dressuuropleiding die ik in 2023 ga volgen. Ik wil die € 2.950 niet in een keer van de rekening halen, dus zet nu elke maand een bedrag opzij. Verder zetten we alles wat we onderaan de streep overhouden apart voor de nieuwe keuken. Mijn man maakt bijvoorbeeld geregeld overuren. Die extra’s gaan nu meteen naar de spaarrekening. Daar zijn we wat strenger voor onszelf in geworden.”

Ben je tevreden als je naar de financiële situatie kijkt?
“Zeker – al vind ik ons kasboek niet heel bijzonder. We zijn gewoon heel gelukkig. Ik denk dat we een goede balans hebben gevonden tussen hard werken, jezelf belonen en geven aan anderen. Ik hoop dat we dat ook aan onze meiden mee mogen geven.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!