Kasboek Annelien: “Mijn man betaalt zijn sigaretten maar van z’n zakgeld”

Annelien (36) houdt van lekker en goed eten, maar wil minderen op de kosten van de boodschappen. In het kasboek van deze week laat ze zien hoe ze het doet.

“Op het moment ben ik zeer tevreden onze financiële situatie. Meer is natuurlijk altijd welkom, maar we hebben het financieel goed. We kunnen lekker leven. En er blijft nog genoeg over om te sparen. Wie van ons ‘hoofd financiën’ is? Dat ben ik. Marc vindt het allemaal wel best, haha.”

Vind je het belangrijk om goed te sparen?

“Ik vind het belangrijk een buffer van minimaal € 1.000 te hebben voor noodgevallen. Ons spaarsaldo was ruim een jaar geleden een stuk hoger. We zijn vorig jaar verhuisd en een groot deel van ons spaargeld hebben we in het huis gestoken. We hebben onder andere een overkapping en een elektrisch zonnescherm laten plaatsen. En we hebben een nieuwe badkamer gekocht. Die hebben we gefinancierd met een bouwdepot. Het huis kochten we voor € 262.500, inclusief een bouwdepot van € 15.000. Marc had een eigen appartement dat hij verkocht heeft met wat overwaarde. Daarmee hebben we het grootste deel van de koop kunnen financieren. We sparen nu voor verdere verrijking van het huis en voor aanvullend pensioen later.”

Ga je extra aflossen op de hypotheek?

“Nu nog niet. De helft van onze hypotheek is aflossingsvrij. Dat kon omdat Marc al een aflossingsvrije hypotheek had. Dat recht kon hij bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek behouden. We hebben advies gevraagd aan vrienden en familie en besloten van dat recht gebruik te maken.”

Als je vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten, kun je onder voorwaarden de aflossingsvrije hypotheek meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Praat je makkelijk met anderen over je financiën?

“Ik ben daar heel open in. Niet met vreemden hoor, maar wel met familie en vrienden. Ik vraag vriendinnen gerust hoeveel geld zij aan boodschappen kwijt zijn.”

Wat vind je eigenlijk van het bedrag dat je aan boodschappen uitgeeft?

“Die post vind ik vrij hoog. Wij houden van lekker eten en goede producten. Goed vlees halen bij de slager bijvoorbeeld. En brood bij de bakker. We zijn dol op koken en regelmatig schuiven vrienden en familie ook aan, maar ik wil het bedrag dat ik aan boodschappen uitgeef het liefst met € 100 per maand minderen. Daar ben ik sinds een aantal maanden bewust mee bezig.

Ik heb gemerkt dat ik sommige producten echt goedkoper kan krijgen. Soms in een andere winkel, soms van een ander merk. Marc neemt bijvoorbeeld iedere dag een halve liter drinkyoghurt mee naar zijn werk. Eerst kocht ik dat van een A-merk, maar die van het huismerk vindt hij net zo lekker en is de helft goedkoper. De premie die we betalen aan zorgverzekering is ook hoog, maar daar kunnen we niet echt op bezuinigen. Marc heeft een slecht gebit en dus heeft hij een uitgebreide aanvullende tandartsverzekering.”

Jullie betalen € 425 aan auto’s. Wat rijden jullie?

“We hebben een tweedehandsauto en een private leaseauto. Onze vorige auto ging vlak voor de verhuizing kapot en we hadden toen geen geld voor een nieuwe. Toen hebben we voor een leaseauto gekozen. Dat bevalt prima.”

Zijn jullie van de gadgets?

“Nee, helemaal niet. Alleen iedere twee jaar een nieuwe telefoon bij ons abonnement. Dat vinden we allebei gewoon heel leuk.”

En vakantie? Waar betalen jullie dat van?

“Van ons vakantiegeld. Maar we hebben er nu voor gekozen het geld te gebruikt om de tuin van ons nieuwe huis mee op te knappen.”

Het vakantiegeld wordt in de meeste gevallen gebruikt waarvoor het bedoeld is. Maar er is een toename van het aantal mensen die het geld gebruiken om schulden af te lossen. 

Bron: Nibud

Jullie geven jezelf zakgeld. Wat doen jullie met dat geld?

“Marc rookt en dat kost veel geld. Hij betaalt zijn sigaretten van zijn zakgeld. Ik koop er kleding van of ga lekker lunchen met vriendinnen. En ik geef best wat geld uit aan verzorgingsproducten. Ik heb last van allergieën dus goede producten zijn voor mij belangrijk. Het is overigens niet zo dat ik iedere maand die € 250 opmaak, hoor. Als er wat overblijft, dan zet ik dat weer op de spaarrekening.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop