Kasboek Aimee: “In twee jaar loste ik €13.000 af op mijn studieschuld”

Je studieschuld extra aflossen? Doen, vindt Aimee (32). Anders geeft ze het geld toch maar uit aan allerlei onzin.

Als het om studieschuld gaat, hoor ik bijna altijd: ik wacht nog wel even met aflossen. Maar jij bent fanatiek aan de slag gegaan.
“Veel zeggen mensen: een studieschuld is de goedkoopste lening die er bestaat, laat lekker staan, los nog niet af. Voor mij is het helemaal niet voordeliger. Als ik mijn studieschuld niet voor een deel had afgelost, had ik het geld uitgegeven aan onzin. En had ik echt niet de motivatie gehad om te sparen. Het lukte mij om in twee jaar tijd € 13.000 af te lossen. Daar ben ik trots op. Er staat nog bijna € 10.000 aan schuld.”

Dat is knap. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Ik wilde eerst graag op reis en spaarde daar in in één jaar € 10.000 voor. Met dat doel voor ogen vond ik het bijvoorbeeld makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen leuke dingen. Ik wilde zoveel mogelijk sparen. Na de reis had ik geen spaardoel meer. Daarom dacht ik: ik ga aan de slag met het aflossen van mijn studieschuld. Ik ben niet slecht met geld, maar ook niet supergoed. Gaf het soms ook iets te snel uit. Maar met een spaardoel doe ik dat niet. Op zich kan ik best wat sparen van mijn salaris. In die twee jaar deed iets minder vaak leuke dingen. En ik kocht weinig kleding of boeken. Ik dacht steeds: dit boek kost € 20, dat geld kan ik ook weer aflossen op mijn schuld. Het werd bijna een hobby.”

Los je nog steeds af?
“Ja, maar veel minder. Nu € 89 per maand. Ik ben even gestopt met grote bedragen aflossen, omdat ik mijn buffer op de spaarrekening ook goed wil vullen. Ik ben wel van plan om de komende jaren weer meer af te lossen.”

Wat vind je van je boodschappenbudget?
“Haha, ja dat kan omlaag, dat is een goede uitdaging. Toen ik het bedrag zag staan, vroeg ik mezelf af: hoe kan dat zo hoog zijn? Dit is te veel. Hier zitten wel koopzegels bij, die laten we uitbetalen als we op reis gaan. Maar ik ben nog niet zo bezig met besparen op boodschappen.”

Stel dat je het bedrag al omlaag kunt brengen naar € 400 per maand. Dat is een besparing van € 100.
“En dat is € 1.200 per jaar. Je hebt me op een idee gebracht. Die besparing gaat dan meteen naar het vakantiepotje!”

Werk je veel met spaarpotjes?
“Dat is mijn ultieme spaartip. Ik heb veel eigen spaarpotjes zoals voor leuke dingen doen en cadeautjes, en zelfs een verwen- en hobbypotje. Geld aan jezelf uitgeven blijft lastig, vind ik. Daarom spaar ik daar voor. Een hobby mag ook best wat kosten. Als je er specifiek voor spaart, is het makkelijker om daar geld aan uit te geven. En je hebt er veel plezier van. Zo is kleding maken een hobby van me. Stoffen en andere benodigdheden zijn best duur.”

Ik zie trouwens dat een deel van de uitgaven samen zijn en een deel privé.
“Dat klopt. We houden sommige uitgaven gescheiden, hebben ook ieder nog een eigen betaal- en spaarrekening. Dat werkt goed voor ons.”

Wat is jouw geldwens?
“Ik zou het leuk vinden als het ‘normaal’ wordt dat we geen cadeautjes meer geven op een verjaardag. Ik vraag bewust geen cadeaus meer. Dat mensen naar mijn verjaardag komen, samen zijn, dát is een onbetaalbaar cadeau. Niet alleen om het geld, maar we hebben allemaal al zoveel spullen. Lijkt me heerlijk als dat niet meer hoeft.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop