Kasboek Teske: “Onze totale inkomsten zijn ruim €12.000 per maand”

Bij Teske (32) en Roel (37) komt er elke maand veel geld binnen. Maar er gaat ook veel geld uit. Een deel gaat standaard naar de spaarrekening, maar ook naar twee hypotheken. Kijk mee in hun kasboekje.

Wow, wat hebben jullie een hoog inkomen, zeg.
“We verdienen allebei heel goed. Het is ons niet komen aanwaaien hoor, we hebben hier allebei keihard voor gewerkt. Oh, en we verhuren het vorige huis van mijn vriend. Daar krijgen we elke maand huurinkomsten van.”

Ik zie een bonus staan. Krijg je die elke maand?
“Nee, ik krijg elk kwartaal een bonus. Op jaarbasis is het tussen de € 15.000 en € 40.000 bruto. Afhankelijk van de bedrijfsresultaten. Die € 2.377 is het netto gemiddelde over twaalf maanden. Ik zie de bonus niet als besteedbaar inkomen. Die gaat normaal gesproken direct naar de spaarrekening. Maar het afgelopen jaar ging alles naar de verbouwing van ons droomhuis.”

Droomhuis, vertel.
“Vorig jaar kochten we ons huis voor € 520.000, een hoekwoning. Maar het moest helemaal verbouwd worden. Alleen de buitenmuren bleven staan. We hadden de verbouwing begroot op € 375.000, maar uiteindelijk kostte het € 400.000. Als ik die bedragen zo noem, is het niet normaal. Zóveel geld! Maar we knijpen onszelf vaak nog dat het gelukt is, ons eigen droomhuis.”

Waar betaalden jullie de verbouwing van?
“Toen we elkaar leerden kennen, hadden we allebei al een huis. Het huis van mijn vriend verhuren we nu en dat van mij verkochten we. Voor € 412.000. Daar zat drie ton overwaarde op. Ik kocht het toen ik 23 jaar was voor € 230.000. Mijn ouders hebben me destijds wat geholpen, maar ik had ook veel eigen spaargeld. Ik werk al vanaf mijn twaalfde. In de jaren dat ik daar woonde, heb ik extra afgelost. Toen ik het verkocht, stond er nog een hypotheek open van € 112.000. Dus de verbouwing betaalden we met de overwaarde. De rest vulden we aan met ons spaargeld en mijn bonussen.”

Kasboek Teske

Hebben jullie het huis ook verduurzaamd?
“Jazeker. We hebben onder andere een warmtepomp, zonnepanelen en hebben het huis helemaal geïsoleerd. We zijn ook van het gas af. Die energiebesparende maatregelen kostten ongeveer een ton. Dat bedrag valt binnen die vier ton van de verbouwing.”

Dan vind ik € 100 voor energie en water nog best veel geld.
“Klopt. Ik heb het voorschotbedrag voor energie bewust hoger gezet. We hebben nu voor het eerste jaar zonnepanelen. Ik heb geen idee hoeveel ze opbrengen. En we weten ook nog niet precies hoeveel de warmtepomp gaat verbruiken. Ik betaal liever nu wat meer dan dat we straks moeten bijbetalen.”

Wat lekker trouwens die extra inkomsten van het huis van je vriend.
“We verdienen daar een paar honderd euro per maand aan. Er zit natuurlijk ook nog een hypotheek op dat huis, dat is weer een extra kostenpost.”

Over de uitgaven gesproken. Wat vind je daarvan?
“Je zou er zenuwachtig van kunnen worden. We geven best veel geld uit, maar dit kasboekje is voor ons hele gezin. We sparen ook veel, standaard € 1.800 per maand en dan nog wat voor de kinderen en vakanties. Het boodschappenbudget vind ik te hoog, toch heb ik moeite om daarbinnen te blijven. Dit is trouwens inclusief eten bestellen, dat doen we af en toe. Binnenkort zijn we klaar met verbouwen, er moeten alleen nog wat kleine opknapdingetjes. Dus die post valt dan weg. Dat bedrag van € 2.500 gaat meteen naar de spaarrekening. Alles bij elkaar geven we veel uit, maar sparen we ook fors. Dus voor ons voelt dit oké.”

En het bedrag voor persoonlijke ontwikkeling?
“Ook best hoog, hè? Maar dat vinden we belangrijk. We geven daar liever geld aan uit dan aan spullen. Af en toe relatietherapie of een cursus. Jezelf blijven ontwikkelen is gewoon goed.”

Kan er nog ergens bespaard worden?
“Ik ben goed in sparen, maar niet zo goed in besparen, haha. Ik ben soms iets te gevoelig voor impulsaankopen. Even € 30 hier en € 60 daar. Door het invullen van dit kasboekje werd ik me daar bewuster van. Daar ga ik mee aan de slag.”

Dus, de spaarrekening gaat straks verder groeien?
“Dat is wel de bedoeling. De spaarrekening vind ik nu erg leeg. Daar krijg ik een ongemakkelijk gevoel van. We hebben door de verbouwing amper extra’s kunnen sparen. Het doel is om rond de € 20.000 als buffer te hebben. Alles daarboven gaan we extra aflossen op het huis.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop