Kasboek van student Amber (21): “Ik heb echt € 2.000 per maand nodig”

Toen ze thuis woonde, werd bijna alles voor haar betaald. Maar sinds Amber dit jaar een eigen studentenstudio in Amsterdam heeft, stuit ze op allerlei onverwachte kosten. Van de boodschappen tot verzekeringen en afvalstoffenheffing. “Ik dacht dat ik het financieel goed voor elkaar had…” Kijk mee in haar kasboek.

Wow, je hebt honderden euro’s meer uitgegeven dan er binnen kwam. Hoe zit dat?
“Tja, sinds ik uit huis ben, weet ik hoe duur dingen zijn. Voor die tijd had ik niet echt een realistisch beeld van alle kosten. Ik had het flink onderschat. Toen ik ging opzoeken hoe andere studenten alles betalen, kon ik daar maar weinig over vinden. Met mijn kasboekje wil ik (toekomstige) studenten laten zien met wat voor kosten ze allemaal te maken kunnen krijgen.”

Gelukkig heb je nog een flink bedrag op je spaarrekening staan. Hoe kom je aan dat geld?
“Er zijn wel eens maanden, zoals deze, dat ik dus meer uitgeef dan ik binnenkrijg. Ik heb nu wat extra aan kleding en leuke dingen uitgegeven. Dan is het lekker dat ik voldoende apart heb staan, zodat ik daarvan kan snoepen. Al zolang ik een eigen bankrekening heb, spaar ik. Ik heb als tiener altijd gewerkt, onder meer bij de supermarkt. In principe laat ik die € 14.000 staan. Het is fijn om het achter de hand te hebben.

Wat had je verwacht maandelijks uit te geven, als student?
“Vlak voor ik uit huis ging, had ik een globale begroting gemaakt. Ik dacht € 1250 kwijt te zijn aan boodschappen, huur, kleding en leuke dingen. Dat bedrag bleek achteraf toch niet zo realistisch. Ik eindigde dik boven budget. Terwijl ik helemaal niet het idee had dat ik royaal geleefd had, tikte ik toch met gemak de € 2000 aan zoals je in het kasboek ziet. De kosten van posten als m’n tennis-lidmaatschap, cadeautjes, persoonlijke verzorging, eten bestellen en leuke dingen had ik toch wat onderschat.”

Was dat het moment dat je besloot te gaan lenen?
“Ja, daar ben ik mee begonnen zodra ik uit huis ging. Al heb ik ook m’n uitgaven onder de loep genomen om te kijken waar ik kon bezuinigen. Zo heb ik met mezelf afgesproken dat ik alleen de dag voor een tentamen eten mag bestellen. Maar ondanks het feit dat mijn ouders mijn collegegeld betalen en ik een maandelijkse bijdrage krijg om van te leven, is het met het huidige studiestelsel bijna niet te doen om niet te lenen. Als je op jezelf wilt wonen, tenminste.” 

Nooit getwijfeld om weer thuis te gaan wonen?
“Nee, ook al wonen mijn ouders ook in Amsterdam. Ik studeer geneeskunde en woon om de hoek van het ziekenhuis. Met een rentepercentage van 0% is deze lening de goedkoopste die je ooit kunt krijgen. Voor mij is € 450 lenen en de vrijheid die ik daarvoor terugkrijg het helemaal waard.”

Hoe kom je aan een maandelijks inkomen van € 1582 die we in je kasboek zien?
“Onder dat bedrag valt mijn lening van DUO (€ 450), een maandelijkse bijdrage van mijn vader (€ 300), maar ook huur- en zorgtoeslag. Ik werk als student-assistent in het VU. Ik draai diensten van ongeveer acht uur per week, drie à vier keer per maand. Daarmee vang ik € 12 bruto per uur, dus een kleine € 500 per maand. En af en verkoop ik wat kleding via Vinted voor een extraatje.”

Tekst gaat verder onder de video

We zien in je kasboek dat je leent én belegt elke maand. Waarom doe je dat?
“In maart 2021 ben ik op aanraden van mijn broer begonnen met beleggen. Sindsdien investeer ik in ETF’s. Vrij passief: eigenlijk weet ik er niet gek veel vanaf. Behalve natuurlijk dat ik hoop er over een aantal jaar een mooi rendement mee te behalen. Mijn broer adviseerde me het geld minimaal vijf jaar te laten staan. Daar houd ik me aan.”

Heb je al een (spaar)plan om je studieschuld af te lossen?
“Nog niet echt. M’n studie bevalt goed en ik hoop uiteindelijk arts te worden. Als dat allemaal lukt, moet het geen probleem zijn om die € 30.000 of meer af te lossen. Maandelijks is dat een kleine € 200 over 15 jaar. Het is jammer dat ik precies tussen wal en schip val wat het leenstelsel betreft. Misschien heb ik nog recht op een gedeeltelijke kwijtschelding of studievoucher als de plannen van de huidige regering doorgaan. Dat zou lekker zijn, maar ik ga er maar niet vanuit. Dan kan het alleen maar meevallen achteraf.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop