Kasboek: “Ik was student en leefde alsof ik Paris Hilton was”

Liz werkte als schuldhulpverlener, maar had zelf ook schulden. Die ontstonden sinds haar studietijd, toen ze veel meer uitgaf dan ze te besteden had. Liz vertelt hoe ze de balans terugvond en ze als mega spender uiteindelijk zelfs een spaarder werd. Kijk mee in haar kasboek.

“Ik denk dat mijn extravagante leefstijl in mijn studententijd is begonnen. Toen nam ik voor het eerst een lening, omdat ik voor mijn studie een half jaar naar Amerika mocht. Achteraf is het best wel gênant dat mijn ouders regelmatig moesten bijspringen als ik het einde van de maand niet haalde. Ik had na mijn studie een goede baan en zij moesten het met veel minder doen. Al werden mijn schulden gelukkig nooit problematisch.”

Hoezo waren je schulden – in jouw ogen – nooit problematisch?

“Dat komt door mijn achtergrond als schuldhulpverlener. Het is pas een problematische schuldensituatie als je niet kunt voldoen aan de aflossingen. Je kunt bij wijze van spreken een ton schuld hebben, maar zolang je het kunt aflossen, is zo’n bedrag niet per se een probleem. Ik kon m’n schulden aflossen, mijn vaste lasten betalen en een leuk leven leiden met het geld dat ik overhield. Betalingsachterstanden had ik nooit. Ik kon alleen mijn leefgeld niet netjes verdelen over de weken van de maand.”

Waar ging het altijd ‘fout’ dan? 

“Ik leefde alsof  ik Paris Hilton was. Tenminste, aan het begin van de maand. Aan het einde van de maand was ik een sloeber. Het maakte het ook makkelijker dat ik wist dat mijn ouders mij altijd zouden helpen. Ik ben vrij impulsief en nam geregeld beslissingen die niet zo verstandig waren. Dan boekte ik een vakantie of kocht ik een iPad voor mijn moeder. Want ik was ook wel lief voor mijn ouders, hoor. Toen mijn broertje op jonge leeftijd overleed, werd ik een nóg grotere levensgenieter. De maand na zijn dood kocht ik in één maand 4 prijzige Le Creuset-pannen. Waarom zou je sparen? Je neemt je geld toch niet mee je graf in.” 

En wat was het omslagpunt om tóch een buffer op te bouwen?

“Toen ik zwanger raakte van m’n dochter besloot ik verstandiger te gaan leven. Tijdens mijn zwangerschap kreeg m’n moeder borstkanker. Daar kwam niet veel later longkanker bovenop. Vorig jaar februari is ze overleden. Mijn vader ben ik een jaar na mijn broertje verloren. Het besef kwam dat ik nergens meer kan aankloppen als m’n rekening leeg is.”

Nu spaar je maandelijks € 800. Wat is je doel?

“Een startkapitaal voor m’n dochter. Ik vind het belangrijk dat Sammie later geen studielening hoeft af te sluiten en ik vermoed dat de huizenmarkt voor haar ook niet veel beter gaat worden. Over vijf jaar wil ik € 40.000 gespaard hebben. We wonen momenteel in een appartement en staan op plek twee op de wachtlijst voor een stadstuin. Ik twijfel nog of het ooit verhuizen wordt of dat de ‘drang’ naar een huis met tuin daardoor naar de achtergrond verdwijnt. Het voordeel nu is een lage hypotheek. Zo kan ik toch een wat luxere levensstijl aanhouden en blijven sparen. Ik zou ongelukkig worden als ik puur moet leven voor mijn vaste lasten.”

Tekst gaat verder onder de video

In welk opzicht leef je een ‘luxe levenstijl’?

“M’n Grip app liet zien dat ik eind vorig jaar € 1000 per maand aantikte aan boodschappen, etentjes buiten de deur en Thuisbezorgd. En op werk haalde ik vier dagen per week ontbijt en lunch buiten de deur. Ik hou van gadgets en luxe producten zoals een iPhone of een dure camera. En ik kom graag bij de masseur en schoonheidsspecialist.”

Hoe is het je gelukt om je uitgaven te doseren?

“Ik weet dat ik geen discipline heb. Daarom spaar ik bij een andere bank en heb ik mijn inloggegevens van die rekening weggegooid. Om bij mijn geld te kunnen, moet ik een nieuwe code aanvragen en een paar dagen wachten. Dat zorgt voor een hogere drempel. Eigenlijk ben ik mijn eigen bewindvoerder. Ik weet zeker dat ik nooit zoveel had kunnen sparen als ik ‘gewoon’ bij m’n spaargeld had gekund.”

Zijn er nog posten waar je op wilt of kunt besparen?

“Eigenlijk ben ik heel tevreden met mijn huidige financiële situatie. Ik kook nu elke avond gezond, ontbijt thuis, neem eten mee naar werk en mag nog maar twee keer per week buiten de deur lunchen. Ik weet niet waar ik nog op zou willen beknibbelen. Vrienden noemen me wel eens roekeloos; maar ik hou alles bij in Excel en weet elke maand precies wat er binnenkomt en uitgaat. Al blijf ik een tikkeltje impulsief, hoor. Dat moet ik nog leren doseren. Al blijf ik er ook bij dat (veel) geld mee je graf in nemen zonde is. Ik geniet van het leven. Van mooie spullen, vakanties en lekker eten. En ik geloof in het universum. Vooral niet te veel zorgen om geld maken, dan komt het wel goed. Dat wil ik mijn dochter ook meegeven. Alleen met iets meer balans.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop