Kasboek: “Ik verdien € 500 meer dan m’n vriend, maar we doen alles 50/50”

Marlot werkt sinds een jaar fulltime. Ze is zo’n echte scheefhuurder en spaart, met haar vriend, keihard voor een koophuis: “We zijn er tot nu toe nog niet tussen gekomen.” Check haar kasboek.

“Ik ben altijd heel open over geld. Als iemand vraagt wat ik verdien, doe ik daar niet geheimzinnig over. Ik deel mijn kasboek graag. Sinds vorig jaar deel ik mijn inkomsten en uitgaven ook op een speciaal Instagramaccount. Op dat profiel houd ik bij waar ik m’n geld aan uitgeef en stel ik concrete doelen. Ik merk dat ik toch wat verantwoordelijker met m’n geld omga sinds ik m’n uitgaven zo open en bloot de wereld in slinger.”

We zien in je kasboek dat je voor de huur € 474 betaalt. Mooi bedrag.

“Mijn vriend en ik verdienen niet hetzelfde. Hij werkt wat minder en daardoor verdient hij € 500 minder per maand. Toch betalen we alles (huur, boodschappen, belastingen, gas, water en licht) 50/50. Die kostenposten in mijn kasboek zijn dus eigenlijk twee keer zo hoog. Het voelt niet altijd even lekker om met onze inkomens in een sociale huurwoning te wonen. Ik woon ook in de wijk waarin ik werk. Mensen om me heen weten dat ik een goede baan heb. We zijn echt flinke scheefhuurders, maar zie in deze tijd maar eens aan een rijtjeswoning te komen. Het is ons het afgelopen jaar nog niet gelukt. En ondanks dat we een fijne huurprijs betalen, voelt huren toch als weggegooid geld.”

Wat is jullie maximale budget voor een koophuis?

“We kunnen tot € 325.000 lenen als we onze studieschulden meerekenen. Het liefst gaan we tot maximaal drie ton. Dan komen onze bruto maandlasten rond de € 1000 uit. Een mooi huis is leuk, maar het zijn ook maar stenen. We willen ook nog lekker op vakantie kunnen en leuke dingen blijven doen.”

Je zet maandelijks € 500 opzij in een ‘koophuis-potje’. Lukt dat altijd?

“Voorheen niet. Ik had er nog wel eens een handje van om te schuiven binnen m’n potjes. Sinds afgelopen jaar maak ik die € 500 elke maand naar m’n moeder over. Dan kan ik er niet meer bij.”

Over je moeder gesproken: zij betaalt je telefoonabonnement en voetbalcontributie. Waarom is dat?

“Mijn broertje is iets jonger en woont nog thuis. Kleding en dat soort uitgaven worden allemaal nog voor ‘m betaald. Die telefoonrekening ziet m’n moeder meer als een extraatje voor mij. En ik voetbal al sinds m’n vijfde. M’n moeder heeft altijd gezegd: ‘zolang je voetbalt, betaal ik je contributie.’ Toch lekker, die € 97 per kwartaal.”

De tekst gaat verder onder de video

Wat leuk dat je elke maand € 25 voor je 25ste verjaardag spaart. Groot feest op de planning?

“Toen ik slaagde voor m’n master, gaf ik een feest bij de plaatselijke kroeg. M’n vader sponsorde toen een groot deel van de rekening van € 700. Ik vond het zo’n geslaagde avond, dat ik besloot dat ik m’n 25ste levensjaar weer zo in wilde luiden. Nu betaal ik het zelf. Er zit inmiddels € 250 in het potje en ik heb nog een paar maanden. Scheelt weer als ik de rekening moet betalen.”

Is je vriend ook zo’n spaarder?

“Minder dan ik. Zijn salaris is lager, maar ik werk ook een halve dag meer in de week. Daarom hebben we wel afgesproken alles 50/50 te betalen. Ook omdat we nu (nog) zo goedkoop wonen. In juli krijg ik salarisverhoging. Misschien dat we de kosten dan naar rato gaan verdelen.” 

Je geeft jezelf elke maand € 500 om naast je vaste lasten uit te geven – en dat geld gaat altijd op. Waaraan allemaal?

“Niet eens hele gekke dingen. Af en toe heb ik een uitschieter. Een nieuwe winterjas van € 300 bijvoorbeeld. Ik merk dat ik volwassener word en minder impulsaankopen doe. Voorheen kon ik nog wel eens in een gekke bui allemaal nieuwe interieuritems kopen. Dan was m’n motto ‘ik wil het, dus ik koop het’. Ik laat wel elke maand m’n nagels doen en support de horeca graag. Sparen is sinds een jaar echt helemaal m’n ding, en dat lukt prima als ik m’n inkomsten en uitgaven naast elkaar zet. Ik wil eerst een buffer van € 10.000 hebben. Daarna m’n studieschuld versneld aflossen en wat meer beleggen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop