Julie verdient minder dan modaal: “Toch spaarde ik binnen een jaar ruim €9.000”

De spaarrekening van Julie (38) was jarenlang leeg. Dat moest anders, besloot ze. Ze ging flink besparen en liet haar spaarsaldo in één jaar groeien tot € 9.000. Hoe? Door te consuminderen en bij te verdienen.

“Ik werk 32 uur als medewerker klantenservice en verdien daar € 1.750 netto per maand mee. Beneden modaal dus. Tot een jaar geleden stond er maar een paar honderd euro op mijn spaarrekening. Serieus sparen kon niet met mijn inkomen. Dat dácht ik tenminste. Inmiddels weet ik beter. Ik gooide het roer om met als resultaat een vette spaarrekening.”

Wat deed je?
“Ik was herstellende van een operatie. Ik kon weinig en zat veel thuis. Die tijd heb ik gebruikt om eens goed na te denken over mijn financiën. Ik redde het wel hoor, maar vulde wel het ene gat met het andere. Ik liep continu achter de feiten aan. En dat gaf best wat stress. Als mijn wasmachine het begaf, kon ik niet zomaar een nieuwe kopen. Ik zette mijn uitgaven op een rijtje en door een aantal van die uitgaven ging rigoureus een streep. Zodoende ontdekte ik dat ik iedere maand € 350 kon sparen. Dat werd ook meteen mijn spaardoel. Na één jaar wilde ik € 3.500 in mijn spaarpot hebben. Verder maakte ik allerlei potjes. Voor onder andere de boodschappen, kleding en vakantie. Zodra mijn salaris is gestort, gaat er sindsdien eerst geld naar mijn spaarrekening. Wat overblijft verdeel ik over die potjes.”

Door welke uitgaven ging een streep?
“Ik gaf altijd veel geld uit aan ‘makkelijk’ eten. Na een drukke werkdag was een magnetron- of afhaalmaaltijd snel geregeld. Maar dat is natuurlijk veel duurder dan zelf koken. Daar kon ik veel geld op besparen. Net als op al die kleine uitgaven zoals een koffietje op het station of Action-prullaria. Het is misschien maar € 3 per dag, maar op jaarbasis wel zo’n € 1.000.”

Wat deed je nog meer om geld te besparen?
“Ik ontdekte de openbare boekenkastjes. Boeken kopen is gewoon duur. En echt, ik vind er pareltjes. Natuurlijk kun je ook voor een lidmaatschap van de bibliotheek kiezen, maar dat kost toch geld. Ook ruimde ik mijn kledingkast op. Ik had zoveel items die ik niet meer droeg en er stonden wel vijftig paar schoenen in de kast. Ik vroeg me af of ik wel zoveel nodig had. Nee dus, en zo zette ik van alles op Marktplaats en Vinted. Sowieso was ik wel klaar met het kopen van kleding. Ik wil niet meer meewerken aan de vervuilende kledingindustrie. Ik ontdekte ook het fenomeen kledingbeurzen. Daar ging ik met een volle tas kleding heen en liep vervolgens de deur uit met een compleet nieuwe garderobe. Zonder een cent uit te geven.”

Lekker gaan consuminderen dus?
“Inderdaad. Ik geef mijn geld veel bewuster uit dan voorheen. Ik heb echt niet zoveel nodig en als ik iets graag wil, hoeft dat niet altijd nieuw te zijn. Laatst nog vond ik een geweldige lampenkamp op Marktplaats. Die kon ik gratis ophalen en hij staat hier nu mooi te shinen. Had ik die in de winkel gekocht, dan was ik zeker € 80 kwijt geweest.”

Hoe staat het met je spaardoel?
“Ik heb nu al drie keer meer gespaard dan dat ik van plan was. Ik werd steeds gemotiveerder. Er staat nu ruim € 9.000 op de rekening. Er gaat namelijk meer dan € 350 per maand naar de spaarrekening. Alle extraatjes boek ik ook meteen over. Mijn vakantiegeld en dertiende maand bijvoorbeeld. En ook de verdiensten van het verkopen van spullen via Marktplaats. Ik bespaar ook op mijn reiskosten, ongeveer € 70 per maand. Als het niet regent, ga ik met de fiets naar het werk. En het scheelt ook nog eens een sportschool-abonnement. Daarnaast pas ik regelmatig op katten van mensen in de buurt. Voor één bezoekje per dag krijg ik € 8. Ga ik twee keer op een dag bij de katten buurten, dan krijg ik € 12. Het wisselt per maand, maar gemiddeld verdien ik daar tussen de € 100 en € 200 mee. En je raadt het al: dat geld gaat ook in de spaarpot.”

Haal je nog weleens aan het einde van de maand geld van je spaarrekening?
“Dat deed ik vroeger wel. Maar nu kom ik er niet meer aan. Ik ben heel gedisciplineerd geworden.”

Wat ga je met het gespaarde geld doen?
“Ik heb geen specifiek spaardoel. Ik ga voor een buffer van € 15.000. Enerzijds voor onverwachte kosten, anderzijds voor meer vrijheid. Als ik het niet meer naar mijn zin heb op mijn werk, bijvoorbeeld, dan kan ik rustig op zoek gaan naar een andere baan zonder dat ik me financieel meteen zorgen hoef te maken. Als ik die buffer heb bereikt, ga ik extra aflossen op mijn hypotheek. Ik heb een klein appartement in Amsterdam. Dat kocht ik in 2012 voor ongeveer € 120.000. Geluk, natuurlijk. Inmiddels is het een ton meer waard. Maar ik verkoop het niet hoor. Ik vind het nog veel te fijn in Amsterdam. En als ik er wegga, moet ik toch wat anders kopen.”

Heb je nog een goede tip voor mensen die geen torenhoog inkomen hebben, maar wel meer willen sparen?
“Veel mensen zoeken de oorzaak buiten zichzelf. Dat deed ik vroeger ook. Ik dacht dat ik niet kon sparen omdat ik geen hoog salaris had en maar in mijn eentje ben. Maar verander je mindset en denk out of the box. Je hoeft je echt niet altijd maar te richten op het verhogen van je inkomen. Ik gebruik bijvoorbeeld graag een dure parfum. Die koop ik van cadeaubonnen die ik voor mijn verjaardag vraag. En vakanties hoeven ook niet duur te zijn. Huizenruil bijvoorbeeld is een manier om goedkoop even weg te zijn. Als je anders leert denken, zul je zien dat er echt veel mogelijk is.”

Wil je ook graag, net als Julie, een fijne buffer op je spaarrekening? In de video hieronder legt Renée uit hoe zij bepaalt hoeveel geld ze als buffer wil hebben. Als je meer van dit soort tips wilt, klik dan op ‘Profiel bekijken’ en volg ons op Instagram om geen enkele tip meer te missen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop