Joris (31) en zijn vrienden investeerden ruim € 10.000 in Pokémon kaarten

Een goede vriend van Joris dook een paar jaar geleden in de wereld van de handel in Pokémon kaarten. Hij ontdekte dat de kaarten geregeld goud geld opleveren. De vrienden besloten in de kaarten te investeren. En dat pakten ze groots aan.

Hoe begon dit investeringsavontuur?

“We zijn alle drie opgegroeid met de Pokémonhype. Na ruim 25 jaar zijn de kaarten nog steeds heel populair. Een van ons kwam erachter dat oude kaarten soms voor duizenden euro’s over de toonbank gaan. Kaarten van vroeger hadden we helaas niet meer. Maar ook goede kaarten uit de nieuwe sets worden nu voor honderden euro’s op internet verkocht.”

En daar zagen jullie mogelijkheden om snel geld te verdienen?

“Het kon in elk geval geen kwaad om er een paar honderd euro in te stoppen, besloten we na een avondje bier drinken. Het begon als een leuke hobby. Bij de speelgoedwinkels hier in de buurt kochten we de eerste doosjes. Het openmaken was al een feest. Na een stukje kansberekening – we zijn alle drie nogal dol op cijfers – ontdekten we dat je met een paar goede kaarten de waarde van het doosje lachend terugverdient.” 

Leg uit: hoe werkt zoiets?

“Een doosje kostte toen zo’n € 35 en bevatte vier pakjes van tien Pokémon kaarten. Eén van die tien kaarten is mogelijk een zeldzaam exemplaar – en dus veel geld waard. De glimmende Charizard is van ‘onze’ collectie het meest waard. Daar hebben we er drie van. Die levert momenteel tot wel € 1.500 op. Maar zo heb je meerdere kaarten die online voor honderden euro’s per stuk verkocht worden.”

pokémon kaarten

Toen werd de investering van een paar honderd euro al snel een paar duizend?

“Dat euforische gevoel als we een goede kaart uit het doosje haalden, werkte verslavend. Alsof je een royal flush met pokeren in je handen hebt. Uiteindelijk zijn we met z’n drieën nagenoeg alle speelgoedwinkels in de provincie afgereden om doosjes Pokémon kaarten te kopen. Tot we een kleine € 3.500 per persoon hadden uitgegeven. Toen was het even mooi geweest. En de meeste speelgoedwinkels waren trouwens ook leeg tegen die tijd.”

Dan zit je thuis met duizenden Pokémon kaarten. En dan?

“M’n vriendin was er niet erg blij mee: het héle huis stond vol doosjes. Maar het ‘unboxen’ was onze sport geworden. Met een biertje in de hand openden we één voor één een pakje uit de doos. Geinig detail: we aten er geen chips of andere vettige hap bij, want daar krijg je vette vingers van. En als je de kaarten met vette vingers aanraakt, zijn ze meteen minder waard. Je hebt sowieso doosjes waar bijna niks van waarde inzit. Kaarten die niks waard zijn, hebben we het afgelopen jaar meteen gesorteerd en verkocht aan een kinderdagverblijf. Leverde toch ook weer een paar honderd euro op.”

Maar hoe weet je of een kaart veel geld waard is?

“Dat kun je op websites als Cardmarket checken. Daar kun je per kaart zien waar ze de laatste week voor verkocht zijn. Aan de hand daarvan kun je een redelijke schatting maken wat je eigen kaarten waard zijn. Wel belangrijk dat je kaarten eerst laat graden voordat je ze verkoopt.”

Ho, wacht even. Pokémon kaarten laten graden? Wat houdt dat in?

“Er zijn verschillende internationale bedrijven – PSA bijvoorbeeld – die de staat van je kaart met een cijfer tussen de 1 en 10 vastleggen. Deze professionals kijken dan niet alleen naar de Pokémon zelf, maar ook naar beschadigingen, fabrieksfoutjes en dat soort zaken. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de verkoopprijs. Na een paar weken of maanden krijg je je kaarten dan weer netjes in een hoesje terug – met een cijfer erop. Dan heeft het pas zin om ze te verkopen.”

Waar schatten jullie de waarde van jullie kaarten op?

“We hopen op een ruime € 20.000. Voor minder gaat het ook niet weg. We hebben een stuk of 200 kaarten van de allerbeste uit deze serie. Die hebben een geschatte waarde van tussen de € 50 en € 1500 per stuk. Maar we moeten ze eerst nog laten graden. Dat kost ook wel € 20 per kaart. Daar wachten we nu nog even mee: eerst moet de waarde verder stijgen. Dat gaat heel geleidelijk, dus we houden ze minstens drie jaar vast. En de PSA heeft nu toch een wachttijd van maanden; het is er gekkenhuis. Voorlopig liggen ze lekker in mapjes bij mij thuis.”

Zijn jullie niet bang dat je de waarde nooit meer terugverdient?

“Dat risico hou je altijd: ook met aandelen of welke investering dan ook. De verwachting is wel dat het al meer waard wordt. Elk jaar komt er een nieuwe set uit, waardoor de ‘oudere’ sets in waarde stijgen. Dat gaat al 25 jaar zo. Ik kan me niet voorstellen dat dit ineens z’n waarde verliest. Maar je weet het nooit. Als deze markt instort, hebben we in elk geval een hoop leuke avonden gehad waar we met plezier aan terugdenken. En héél veel kaarten.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’