Jenny woont in Australië: “Hier ben ik die zuinige Hollander”

Jenny (32) vertrok op haar 20e naar Australië. Ze zou voor een jaar gaan, maar besloot er te blijven. Ze liet er zelfs een huis van bijna vier ton bouwen.

Jij zit tijdens dit telefoontje gewoon vijftienduizend kilometer verderop! Waarom besloot je twaalf jaar geleden die kant op te vliegen?
“Ik was 20, mijn relatie was net over en ik had behoefte om de wereld te verkennen. Tot die tijd werkte ik in de bediening als gastvrouw en deed daar ook een opleiding voor. Mijn moeder had een restaurant, dus ik groeide op in de horeca. Ook al had ik een grote passie voor het vak, ik wilde graag ergens totaal anders werkervaring opdoen. Daarom besloot ik een jaar naar Australië te gaan, om rond te reizen én te werken. Als Nederlander kon ik daar gemakkelijk een werkvisum krijgen.”

Wat zorgde ervoor dat je daar bent gebleven?
“Na verschillende baantjes en wat rondreizen, ging ik als gastvrouw aan de slag in een restaurant in Darwin. Daar boden ze me een fulltime baan aan. Ik had het naar mijn zin en kon door die baan ook langer in het land blijven. Later switchte ik naar een tavern − een restaurant met een grote bar, gokkasten en zelfs een drive-through slijterij − waar ik uiteindelijk zes jaar als manager werkte. Daar ontmoette ik een heel leuke man. Volgend jaar gaan we trouwen.”

Wat een mooi verhaal! Vertel, hoe wonen jullie daar?
“We wonen op het Noordelijk Territorium in het plaatsje Katherine. We kochten hier een stuk land van 510 m2 en lieten daar een huis van 250 m2 op bouwen, waar we inmiddels één jaar in wonen. Omgerekend kostte het € 370.940. Omdat het ons eerste huis was, kregen we startersvoordelen vanuit de Australische overheid. Zo moet je normaal gesproken 20% van de totale hypotheekkosten zelf inleggen, voor ons gold een percentage van maar 5%. Daarnaast hoefden wij geen stamp duty te betalen, een bedrag − 4,95% van de totale waarde − voor het op naam zetten van een huis. Die regelingen (in totaal een bedrag van bijna € 35.000, red.) scheelden enorm.”

Dat klinkt als een lekkere start zeg. Hoe hoog werd jullie hypotheek uiteindelijk?
“Die bedroeg € 328.529. Voor de 5% eigen inbreng hadden we gespaard. Mijn vriend iets meer dan ik. Ik heb iets van € 3.000 ingelegd voor de grond, mijn vriend de rest voor het huis. Aan hypotheek betalen we maandelijks € 2.100, dat was bij aanvang van de bouw twee jaar geleden € 1.300. Dat komt doordat de rente inmiddels is gestegen tot 7%. We wachten met het vastzetten van de rente, volgens voorspellingen gaat die zakken.”

Een flink bedrag per maand. Wat verdienen jullie?
“Samen verdienen we netto zo’n € 10.000. Ik ben supervisor in de horeca en verdien € ​​3.164 per maand. Mijn vriend werkt als IT-teamleider en verdient € 6.700 per maand. Dit is inclusief onregelmatigheidstoeslagen, zoals een location allowance van 30% bovenop zijn basissalaris. We verhuisden hiernaartoe voor zijn werk en wonen afgelegen. Het is drie uur rijden naar de dichtstbijzijnde stad, Darwin. De voorzieningen zijn hier schaarser en duurder, we hebben bijvoorbeeld maar één supermarkt.”

Wow, wat een fijn salaris voor jullie beiden. Is het leven in Australië duur in vergelijking met Nederland?
“In grote lijnen is het gelijk. Er zijn een paar verschillen. Benzine is hier een stuk goedkoper: daar betaal je nu maar € 1,23 per liter voor. Water is duurder in het droge seizoen, wanneer het zomer is in Nederland. Dan betalen we € 160 per maand, inclusief afvoer van vuil water. Aan boodschappen zijn we wekelijks € 125 kwijt. Een biertje in de horeca kost € 5. Maar in een slijterij tel je voor een krat bier zo € 40 neer. De overheid heft veel belasting op alcohol om drankmisbruik te ontmoedigen.”

Kopen jullie daardoor minder alcohol?
“Zeker niet. We drinken graag samen een biertje. Juist omdat hier verder weinig te doen is. We geven ook graag etentjes voor vrienden. Buiten die avondjes om drinkt mijn vriend iets meer dan ik, ik vind dat dan weggegooid geld. Mensen spenderen hier trouwens meer geld aan de horeca. Überhaupt geven Australiërs makkelijker geld uit.”

Zit er dan toch een zuinige Hollander in jou?
“Haha, ik blijf natuurlijk Nederlander. Ik let wel op met wat ik uitgeef, ja. Als de wasmachine bijvoorbeeld een raar geluid maakt, dan denk ik: het zal wel, niets mis mee. Mijn vriend wil meteen een nieuwe kopen. Veel Australiërs krijgen hun salaris wekelijks uitbetaald, daardoor geven ze gemakkelijker geld uit. Maar de rekeningen komen wel maandelijks binnen. Australiërs in mijn omgeving redden het wel tot het einde van de maand, maar ze sparen minder.”

Hoe zit dat bij jou en je vriend, hoeveel sparen jullie?
“We hebben een gezamenlijke spaarpot van € 33.000 voor onze toekomst. Daarnaast heb ik een eigen spaarrekening, om iets achter de hand te hebben. Het saldo daarop is € 5.500. Ik heb veel uitgaven gehad, zoals een aanbetaling voor onze bruiloft en kosten voor ons huis en de inboedel. En over een paar weken gaan we naar Nederland, die tickets kostten samen € 3.000! Ik bezoek mijn zus om het jaar, het andere jaar komt zij hierheen.”

Zie je jezelf ooit weer in Nederland wonen?
“Zeg nooit nooit. Mochten we ooit kinderen hebben, dan wil ik ze tweetalig opvoeden en ze zoveel mogelijk meegeven van de Nederlandse cultuur. Maar als ik een paar weken in Nederland ben, vind ik het ook wel weer genoeg. Dan wil ik terug naar huis, naar Australië.”

Jenny betaalt omgerekend maar € 1,23 per liter voor benzine in Australië. Dat is wel iets anders dan die euro’s die we hier per liter betalen tegenwoordig. Gelukkig valt er op je benzineverbruik wel wat te besparen. Kasper vertelt je in de video hieronder hoe! Enne, meer bespaartips? Join dan de PorteRenee-familie op Instagram, waar we elke week heel veel geldmotivatie en -inspiratie met je delen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop