Is er nog wel geld in de pensioenpot wanneer ik met pensioen ga?

Veel werkenden twijfelen of er straks nog wel pensioen voor ze is? Is die zorg terecht? Renée dook erin.

De pensioenpot. Ik zie daarbij een soort Dagobert Duck-kluis voor me. Een immense hoeveelheid geld. In het echt is er natuurlijk geen kluis. Het geld is grotendeels geïnvesteerd. In vastgoed, obligaties en aandelen op de beurs. Met de bedoeling dat het meer wordt, gedurende de jaren.

Wat is de pensioenpot nu precies? Het is een populaire naam voor al het pensioenvermogen. Dus het totale geldbedrag dat Nederlandse pensioenfondsen samen in kas hebben voor onze pensioen. 


De vraag is: is die pot straks leeg wanneer wij werkenden aan de beurt zijn om met pensioen te gaan? 

Dit weten we

Het lastige van die vraag is: er is geen eenduidig antwoord op. Natuurlijk zit er geld in de pensioenpot want dat is door mensen ingelegd. De kans dat het geld is gegroeid gedurende de jaren, is heel groot. Maar hoe vol de pensioenpot in de verre toekomst is, kan niemand met zekerheid zeggen. Laten we kijken naar wat we wel zeker weten:

  • De pensioenpot is nu voller dan ooit.
  • Er zit nu ruim 1400 miljard in de pot. 
  • Dat is ruim 900 miljard meer dan in 2008.
  • Bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn is er al ruim 265 miljard in kas.

Wat we ook weten is dat iedereen in Nederland zijn of haar eigen pensioenpot opbouwt. Jouw premie wordt dus apart gezet voor jouw pensioen. Andere mensen krijgen geen pensioen uitgekeerd uit jouw pensioenpotje. 

Geld erin en eruit

Natuurlijk gaat er geld uit de grote pot, omdat er elke maand pensioenen betaald worden aan de huidige gepensioneerden. Maar werkenden en hun werkgevers leggen ook weer nieuw geld in en er is natuurlijk rendement op die belegde premies. Bij PFZW bijvoorbeeld maken ze gemiddeld 8% rendement per jaar op die inleg. De pensioenpot groeit op dit moment alleen maar en wordt dus niet leger.

Korten op je pensioen?

Waarom dan toch die nare verhalen over korten enzo? Gelukkig heeft PFZW dat nog nooit hoeven doen. Korten heeft trouwens meer met de lage rente te maken, dan met hoeveel geld er in de pensioenpot zit. Bij een lagere rente moeten pensioenfondsen volgens de wettelijke regels meer geld in kas hebben. 

Daardoor hoorde je de laatste jaren wel eens over korten. Steeds meer pensioenfondsen voldoen gelukkig nu aan die regels, waardoor korten meestal niet meer nodig is.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren weten we niet. Jij niet, ik niet, de politiek niet, pensioenfondsen niet. Door vergrijzing komen er meer gepensioneerden bij. Dat weten we wel. Maar deze mensen hebben hun eigen pensioen bij elkaar gespaard. 

Check het

Als je wilt weten hoe het met jouw persoonlijke pensioenpotje zit? Ga dan naar MijnPFZW. Zit je bij een ander pensioenfonds, check jouw stand van zaken dan op mijnpensioenoverzicht.nl

Dit artikel is een samenwerking met PFZW. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek