Menstruatiecup: zoveel geld scheelt dat

Wist je dat je in je leven zo’n 10.000 tampons of maandverbandjes weggooit? Een hele hoop afval mét een prijskaartje. Kan dat goedkoper? Met bijvoorbeeld de menstruatiecup? We rekenen het voor je uit.

Ongesteld zijn is niet goedkoop. Elke maand kopen we tampons of maandverband. Gemiddeld betalen we hier € 7 tot € 12 per maand voor. Wat neerkomt op € 84 tot € 144 per jaar. Menstrueer je zo’n veertig jaar in je leven? Dat is omgerekend € 3.360 tot € 5.760 voor al je menstruaties bij elkaar. Dat is een bloody hoop geld. Een goedkoper alternatief is de menstruatiecup. Ik ben benieuwd hoeveel me dat per maand scheelt.

Wat is de menstruatiecup?

Ik heb er al veel over gehoord. Maar heb ‘m nog nooit zelf geprobeerd. Ik blijf het toch een beetje een gek idee vinden. Een klein bekertje dat je bloed opvangt. Want ja, dat is wat de menstruatiecup is. Dit kleine kuipje in de vorm van een bel of beker van rubber of siliconen breng je in zoals een tampon. En je menstruatiebloed wordt opgevangen. Het is een soort mini-reservoir. Je kunt de cup 8 tot 12 uur achter elkaar dragen. Vervolgens leeg je ‘m en maak je de cup goed schoon voor de volgende ronde. Easy peasy!

Wat kost het?

Menstruatiecups kun je bij veel winkels kopen. Online of gewoon bij de drogist. Ook zijn er verschillende maten, vormen, kleuren en prijzen. Sommige zijn goedkoper, andere weer duurder. Gemiddeld kost één menstruatiecup tussen de € 15 en € 30.

Je moet de cup wel elke keer goed schoonmaken en af en toe uitkoken. Verzorg en bewaar je de cup goed? Dan gaat één zo’n menstruatiecup vijf tot zelfs tien jaar mee.

Even een snel rekensommetje:

Stel, je koopt een menstruatiecup van € 25. En je gebruikt hem vijf jaar. Dit houdt in dat je maar € 25 : 5 jaar = € 5 per jaar kwijt bent aan je menstruatie. Per maand is dat nog geen € 0,50 cent! Dat is toch een behoorlijk verschil met die gemiddelde kosten van € 7 tot € 12.

Kies je cup

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups. Als eerste is er een verschil in grootte. Je hebt grote, kleine en medium cups. Het kan zo zijn dat je even moet zoeken welk formaat het fijnste is. Niet elke cup past namelijk bij elk lijf. Ook is er een verschil in materiaal. Let hier even goed op, want het kan zo zijn dat je (ongemerkt) allergisch bent voor bijvoorbeeld latex. Koop daarom niet zomaar iets goedkoops op AliExpress ofzo, de medische kwaliteit moet op orde zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een wat goedkopere variant van een huismerk en een duurder A-merk uitproberen. Ook kun je de Cupquiz doen. Wil je een paar cups uittesten? Dan ben je natuurlijk wel wat meer geld kwijt.

Stel, je koopt een cup van € 14,95, eentje van € 27,95 en nog een van € 19,95. Samen kost dit je € 62,85. Dat lijkt een hoop geld. Maar als je eenmaal je ideale cup hebt gevonden, heb je dat zo weer terugverdiend. Kijk maar:

€ 62,85 : 5 jaar = € 12,57 per jaar. Wat neerkomt op iets meer dan € 1 per maand. Gebruik je de cup tien jaar? Dan is dat de helft. Vergelijk je dat met tampons of maandverband, dan is het een stuk goedkoper. Zelfs als je eerst een paar cups uittest.

Minder afval, meer energie

Gebruikte tampons en maandverband kun je niet recyclen. En horen daarom bij het restafval. Over je restafval betaal je milieubelasting. Gebruik je maandverband? Reken dan op zo’n negentig kilo extra afval in je leven. Met tampons is dat wat minder. Namelijk zestig kilo. Menstruatiecups kun je hergebruiken en gaan lang mee. Zo zorg je dus voor een stuk minder afval. Maar je moet dit kleine bekertje wel elke keer goed schoonmaken. Dat kost weer meer water en energie.

Hygiëne is bij de menstruatiecup heel belangrijk. Hoe beter je ‘m verzorgt, hoe langer hij meegaat. En je eigen gezondheid speelt natuurlijk ook mee. Daarom steriliseer je de cup voor en na je menstruatie. Dit doe je door de menstruatiecup in kokend water te leggen. Ook na het legen maak je de cup goed schoon. Gebruik je de cup even niet? Dan bewaar je ‘m in de verpakking of in een katoenen zakje.

Is dat geen gedoe, zo’n cup?

De menstruatiecup lijkt ideaal: goed voor jou(w portemonnee) en goed voor het milieu. Toch ben ik nog niet overstag. Het lijkt me zo’n gedoe. Maar als ik de kosten zo zie, dan is het misschien wel het proberen waard. Met een paar duizend euro kun je een hoop andere leuke dingen doen dan tampons of maandverband kopen.

Voordat je een menstruatiecup koopt, is het goed om je even in te lezen en/of advies te vragen. Het juiste formaat is belangrijk. Bij een te kleine cup kun je bijvoorbeeld alsnog doorlekken. En hierbij gaat het niet om hoe heftig je menstruatie is. Maar je lichaamsbouw, hoe diep je baarmoedermond ligt, of je bevallen bent en hoe sterk je bekkenbodemspieren bepalen welke cup het beste is. Ook het inbrengen en verwijderen vergt wat oefening.

Een menstruatiecup kost al met al wat meer moeite dan tampons of maandverband. Maar die kosten zie je wel terug in je portemonnee!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop