Jackey (27) en haar vriend Willem (27) leven extreem zuinig, maar niet alleen om geld te besparen. Duurzaamheid is hun belangrijkste drijfveer. “Waarom zou ik iets nieuws kopen als er al zoveel spullen op de wereld zijn?”
Jullie leven superzuinig. Wanneer begon dat?
“Ik ben altijd al zuinig geweest, maar de afgelopen jaren is dat echt een levensstijl geworden. Ik realiseer me steeds beter hoeveel spullen er al op de wereld zijn. Waarom zou ik iets nieuws kopen als ik het tweedehands ook kan vinden? Of zelfs gratis kan fixen? Ik kijk altijd eerst bij de kringloop, op markten of neem spullen mee die mensen op straat hebben gezet. Veel goedkoper én duurzamer.”
Wat voor dingen vind je dan op straat?
“Van alles! Zo staat er een prachtige ficus op onze slaapkamer die iemand ooit had weggegooid. Ik heb een rieten wasmand en een tuinslang met haspel gevonden, allebei zo goed als nieuw. Mijn vader vond zelfs een printer in een vuilnisbak naast de dierenwinkel. Die werkte nog perfect, alleen het contactloze printen deed het niet meer. Met een snoer doet-ie het prima. Het verbaast me wat mensen zomaar weggooien.”
Nou zeg, wat goed!
“Ja he?! Zelfs elastiekjes raap ik op. Mensen vinden dat vaak vies, maar in de winkel zijn die dingen ook al door tientallen handen gegaan. Ik kook ze uit en dan zijn ze schoner dan ooit. Dat geldt trouwens ook voor kleding: nieuwe kleding zit vaak vol chemische stoffen, terwijl een tweedehands shirt gewoon even in de wasmachine kan. Veel frisser, als je het mij vraagt.”
Superfijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, denk ik?
“Haha, natuurlijk. Ik denk dat we er honderden euro’s per maand mee besparen. Exact weet ik het niet, want ik hou dat niet bij. Het gaat mij uiteindelijk meer om het voordeel voor het milieu.”
Zijn er ook dingen waar je met liefde wél geld aan uitgeeft?
“Zeker, we houden ervan om leuke dingen te doen. Naar het theater of de bioscoop bijvoorbeeld. Maar uit eten gaan of eten bestellen doen we bijna nooit. Dat vinden we zonde van het geld en vaak niet eens zo lekker. Als we wel uit eten gaan, dan moet het echt speciaal zijn. Eén keer per jaar gaan we naar een restaurant met een groene Michelinster. Dat is altijd de moeite waard.”
En boodschappen, hoe bespaar je daar op?
“We doen één keer per week boodschappen en checken altijd de aanbiedingen van meerdere supermarkten. We gaan er vroeg op uit, zodat we de afgeprijsde producten kunnen scoren die bijna over datum zijn. We kopen nauwelijks A-merken en kiezen zoveel mogelijk biologisch. Voedselverspilling proberen we te voorkomen door regelmatig de koelkast te checken en alles wat op moet vooraan te leggen. Anderen lachen erom, maar zuinig leven voelt voor ons niet als een beperking maar als een bewuste keuze. We bouwen stap voor stap aan een toekomst die echt bij ons past.”
En wat is die toekomst dan?
“Een zelfvoorzienende boerderij met een voedselbos. We zijn onlangs verhuisd en moesten daarvoor onze spaarrekening plunderen, dus het duurt nog wel even voordat we dat geld bij elkaar hebben. Misschien kopen we samen met mijn ouders een stuk grond, met twee losse huizen, een moestuin en ruimte voor dieren. Dat lijkt ons echt fantastisch.”
3 groene besparingen
Soms is het slim om in spullen te investeren die op de lange termijn geld besparen én het milieu sparen. Bijvoorbeeld deze drie producten.
1. Siliconen bakmat
Bakpapier is handig, maar na één keer gebruik belandt het in de prullenbak. Een siliconen bakmat is een duurzaam alternatief: je gebruikt hem keer op keer en bespaart zo op de kosten van wegwerp bakpapier. Even schoonmaken na gebruik en je kunt weer verder bakken.
2. Uitwisbaar notitieboek
Schrijf jij ook vaak to-do-lijstjes of boodschappenlijstjes op losse blaadjes? Een uitwisbaar notitieboek bespaart je flink wat papier en daarmee ook geld. Alles wat je schrijft, wis je later gewoon weer uit. Handig en milieuvriendelijk.
3. Bijenwasdoek
Aluminiumfolie en plastic vershoudfolie zijn handig, maar ook een flinke kostenpost op de lange termijn. Bijenwasdoeken zijn een herbruikbaar alternatief: even afspoelen (let op: niet te heet) en je kunt ze steeds opnieuw gebruiken om eten vers te houden. Goed voor je portemonnee én het milieu.
Meer besparende, duurzame producten ontdekken? Check ze hier.