Groen in huis? Zo scoor je (bijna) gratis kamerplanten

Van planten word je gelukkig. Maar niet als de portemonnee daarna leeg is. Daarom deelt Joni haar tips hoe jij kamerplanten scoort voor (bijna) noppes!

Ik ben gek op kamerplanten. Het liefst wil ik de hele woonkamer vol. Een gezellige urban jungle. Het begint er langzaam op te lijken. Ik ben in een paar maanden van drie naar meer dan twintig planten gegaan. Helaas heb ik (nog) geen groene vingers. Af en toe gaat er een dood… Maar het leuke is: al die kamerplanten hebben me amper geld gekost. Hoe? Ik deel mijn tips en andere ideeën om zo goedkoop mogelijk, of zelfs gratis, planten te fixen.

Stekjes, stekjes en nog meer stekjes

Stekken is hip. Bij stekken kweek je van de ‘moederplant’ een nieuwe plant. Dit kan bijvoorbeeld via een uitloper van de moederplant, via het uiteinde van een tak, wortel of stengel. Google eerst hoe je jouw plant moet stekken, dat verschilt per plant. Je kunt zo dus nieuwe plantjes ‘maken’. Hoe leuk?! Door te stekken, fix je gewoon gratis plantjes. Het duurt wel een tijd voordat een stekje een grote plant wordt, geduld hebben dus.

Geen zin om te stekken? Of geen planten in huis? Vraag mensen in je omgeving of ze stekjes hebben. Laatst kreeg ik drie stekjes van een vriendin. Die staan al flink te shinen. Of zoek online naar plekken om stekjes te halen of ruilen. Bijvoorbeeld via een Facebook-groep, app of website.

Ga voor tweedehands

Al eens gehoord van een plantenasiel? Hier worden afgedankte planten naartoe gebracht, omdat ze bijvoorbeeld te groot zijn voor in huis, ziek zijn, niet goed groeien of dat iemand er niet meer voor wil zorgen. Zonde om weg te gooien of dood te laten gaan, dus brengen mensen de kamerplant naar een asiel waar vrijwilligers ervoor zorgen. In het plantenasiel wachten de planten vervolgens op een adoptiemoeder of -vader. Een ideale manier om goedkoop een plant te scoren. Soms gratis, maar vaak voor een vrijwillige bijdrage. Zo steun je het plantenasiel. Win-win als je het mij vraagt.

Koop mini kamerplanten

Voorheen kocht ik joekels van planten. Dat staat zo mooi in huis. Helemaal niet nodig, dat kost klauwen met geld. Soms meer dan € 50. Vind ik veel geld voor een plant. En al helemaal als die in no time het loodje legt (al dan niet door het gebrek aan mijn groene vingers). Voortaan koop ik mini plantjes, bijvoorbeeld bij het tuincentrum in de aanbieding: drie voor € 5. Goede deal! Als je allerlei mini plantjes bij elkaar zet, ziet het er net zo gezellig uit.

Red de kneusjes

Net als bij groente en fruit zijn er genoeg planten die een beetje ‘lelijk’ zijn, iets minder van kwaliteit of te lang in de winkel hebben gestaan. Weggooien denk je misschien. Nee hoor, via de website Plantje.nl kun je deze planten met een ‘rugzakje’ kopen. In een kneusjesbox. In zo’n box zitten tien tot twaalf planten. Je scoort ze voor iets minder dan drie tientjes. Een paar euro per kamerplant. Kom maar door met die kneuzen.

En dan nog dit: kamerplanten zoeken pot

Heb je net een (bijna) gratis plant op de kop getikt, moet die natuurlijk ook in een leuk potje. Check eerst wat je in huis hebt, voordat je als een gek naar de winkel rent. Misschien heb je een lege pindakaaspot, jampot, soepblik om te pimpen of gewoon een paar lege bloempotten? Of vraag mensen in je omgeving. Scheelt een hoop geld, want net als planten zijn potten ook duur. Toch liever een nieuwe pot? Ga naar een budgetwinkel, kringloop of houd aanbiedingen van tuincentra in de gaten. Intratuin heeft een paar keer per jaar fijne acties op potten, bijvoorbeeld 1+1 of 40% korting. Tip: stel dat alleen binnenpotten in de aanbieding zijn en jij wilt een buitenpot (of andersom), vraag bij de kassa of je toch korting kunt krijgen. Meestal lukt het! En een extra tip: heb je een leuke pot gezien, maar zit daar een kleine beschadiging op? Vraag bij de kassa om korting. Zo heb ik laatst een toffe grote pot gescoord voor € 7.50, terwijl die normaal rond de € 40 was. De beschadigingen gewoon naar de muur draaien, niemand die het ziet.

Dus… doe jezelf een plezier en geef nooit meer te veel geld uit aan een kamerplant. Besparen op kamerplanten is easy peasy!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop