In 5 stappen je spaarrente omhoog

Dat arme spaargeld van mij stond te verpieteren tegen bijna 0% rente. In vijf stappen werkte ik mijn weg naar meer spaarrente. En natuurlijk deel ik die stappen met jou. 

Door Renée

Laatst vertelde mijn vader me over de tijd waarin je 8% spaarrente kreeg. “Lekker,” riep ik. Maar, zo zei hij meteen, dat betekende ook een hogere hypotheekrente. Daar had hij gelijk in. Ik hoor en lees de laatste tijd dat veel mensen zeggen: ik spaar niet meer. De spaarrente is te laag. Dus geven ze alles uit. Ik snap het, hoor. Die spaarrente motiveert niet echt. Maar houd in je achterhoofd dat rente ontvangen niet de belangrijkste reden is om te sparen. Tenminste, niet voor mij. Ik doe het om een appeltje voor de dorst te hebben. Voor als het dak van mijn huis blijkt te lekken of ik opeens denk: ik móet er even een paar weken tussenuit. Dus, ja, natuurlijk is een lekkere spaarrente fijn. Maar als die wat lager ligt, stop ik echt niet opeens met sparen.

De spaarrente is overal extreem laag. Toch kun je zelf wat doen om nog een beetje rente te scoren. Hoe je dat doet? Nou, volg deze vijf stappen maar eens.

sparen, spaargeld, spaarrente, meer spaarrente, overstappen, bank, porterenee

Stap 1: vraag je af: waar ben ik eigenlijk mee bezig?

Zie in dat het nergens over gaat om 0,0% rente te krijgen. Dat kan hoger zijn. Nee, dat is niet ingewikkeld. Onderzoek van de Duitse financiële aanbieder Savedo wees uit dat 81% van de Nederlanders ontevreden is over zijn spaarrekening. En toch stappen ze amper over. Zonde!

Stap 2: bereken het verschil

Ja, de rente is overal laag. Dat betekent niet dat overstappen zinloos is. Snuffel eens rond tussen de spaarrekeningen, bijvoorbeeld op vergelijkingswebsite Spaarrente.nl. Je kunt je schouders ophalen over het verschil tussen 0,01% rente of 0,4%, maar het is toch mooi vier keer zoveel. Het hangt natuurlijk af van je spaarbedrag om hoeveel geld het gaat, maar het kost amper moeite om over te stappen en bij een andere bank verder te sparen. Wanneer je een paar euro op de grond ziet liggen, pak je deze toch ook op. Dus waarom dit geld niet ‘oprapen?’

Stap 3: krijg ik hier spijt van? Denk: IceSave

Wel blijven nadenken. Laat je niet verblinden door rentepercentages in Uzbekistan, bijvoorbeeld. Het buitenland is niet per definitie een slecht idee. Wij hebben bijvoorbeeld een tijdje bij Open Bank gezeten. Dat is een Spaanse bank. Daar hebben ze een gelijk garantiestelsel als in Nederland, met  €100.000 per rekeninghouder per bank ‘verzekerd.’ Net als in Nederland.

Stap 4: stoppen we nog wat in de kluis?

Heb je je geld voorlopig niet nodig? Dan kun je overwegen om het in een termijndeposito te stoppen. Dan krijg je soms een hogere rente, maar kun je dus niet bij je geld. Je spreekt namelijk af dat je gedurende een bepaalde periode dat geld niet op kunt nemen. Je kunt al een deposito openen met een looptijd van drie maanden. Des te langer je je geld laat staan, des te meer rente. Al zijn rentes op deposito’s de laatste tijd ook flink gedaald. Soms zijn ze niet eens meer hoger dan die voor een spaarrekening waar je je geld vrij op kunt nemen. Dit komt doordat het banken vaak geld kost om jouw spaargeld onder zich te hebben. Ook dit heeft als oorzaak weer die lage, soms zelfs negatieve rente.

Stap 5: blijf van je rente af!

Wil je echt rendement over je spaargeld? Dan moet je van je rente afblijven en die jaar op jaar laten meegroeien. Stel, je zet €10.000 spaargeld vast in een deposito tegen 1,1% rente, dan krijg je het eerste jaar €110 rente. Dat bedrag laat je staan en groeit het jaar erop weer mee. Als de rente gelijk blijft, krijg je het jaar erop over die rente (€110) weer 1,1% rente. Dat gaat zo maar door. Na twintig jaar heb je geen €10.000 meer, maar €12.446. Had je de rente steeds opgenomen (en ergens anders neergezet) dan was het bedrag­ uitgekomen op €12.200. Bij grotere bedragen is het verschil nog groter! En des te hoger de rente, des te groter is het verschil natuurlijk ook. Nu de rente zo extreem laag staat, is het effect van rente op rente ook kleiner, maar ach: alle beetjes zijn mooi meegenomen, toch?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop